De nye stasjonene på Fornebubanen må forenkles
Ti arkitektteam har vunnet konkurransen om å designe seks av stasjonene langs nye Fornebubanen. Alle sammen må regne med at prosjektene deres nedskaleres på grunn av økonomi.
Mandag ble det klart hvilke ti arkitektteam som skal designe seks av de syv T-banestasjonene på den nye Fornebubanen.
Parallelt med overrekkelsen av blomster og godord, vanket det også en klar økonomisk tilbakemelding fra juryen: Samtlige seks vinnerteam har levert forslag som overstiger budsjettet, prosjektene må derfor nedskaleres.
- Øker satsingen på kollektivtransport: Fornebubanen får 391 millioner
Ikke oppgitt budsjett i konkurransen
– Konkurransedeltagerne har ikke hatt noe budsjett å forholde seg til, og prosjektene har derfor en tilsynelatende flott utforming, med bruk av materialer som gjør at dette kan bli kostnadskrevende. Vi er derfor nødt å se på hvert enkelt av forslagene for å få dem tilpasset forutsetningene, kostnadsrammene og de tekniske løsningene, sier Irene S. Måsøval.
Hun er direktør i Fornebubanen og juryleder for plan- og designkonkurransen. Måsøval ønsker ikke å oppgi den endelige kostnadsrammen for de seks stasjonene. Prisen blir en del av forhandlingene som Fornebubanen og vinnerteamene nå skal i gang med.
Jurylederen mener likevel at samtlige forslag vil kunne forenkles uten at dette går på bekostning av det arkitektoniske uttrykket.
- Se bildene: Slik blir de nye stasjonene på Fornebubanen
– Helt vanlig
Avgjørelsen kommer ikke som noen stor overraskelse på vinnerne.
– Å, nei dette er helt normalt innenfor vår bransje, sier Gianluca Racana i Zaha Hadid Architects i London.
Arkitektkontoret skal sammen med norske A-lab designe både Fornebuporten stasjon og Fornebu stasjon.
– Vi har lenge hatt lyst til å jobbe med prosjekter i Norge, og dette blir vårt første. Infrastruktur knyttet til mobilitet er et av de store temaene det neste århundret. Derfor er Fornebubanen utrolig spennende, sier Racana.
85 prosjekter fra arkitektkontorer fra hele Europa meldte seg da Fornebubanen (FOB) før jul i fjor gikk ut med en internasjonal plan- og designkonkurranse.
Geir Haaversen, administrerende direktør i A-lab er heller ikke overrasket over at stasjonene som skal stå ferdig 2015 neppe blir slik vinnerutkastene ble presentert mandag.
– Siden konkurransen handler om å lage en idé som begeistrer, og for da å lage noe som er både tydelig og enkelt, må man dra til litt på bruken av virkemidler. Så vet vi samtidig at vi i løpet av prosessen frem mot ferdigstillelse må forenkle, sier Haaversen.
- Her lager Magne Furuholmen sin egen skulpturpark: Vigelandsparken» i miniatyr på Fornebu
Skal være funksjonelle stasjoner
I reguleringsplanene for den nye Fornebubanen blir det lagt tydelig vekt på at det nye T-baneanlegget, gater og uterom skal holde høy kvalitet i den estetiske og arkitektoniske utformingen. Samtidig skal stasjonene tilpasses bebyggelsen i området og landskapet rundt. Stasjonene skal også ha gjenkjennelige elementer, selv om de gis ulik utforming.
– Nedgangene og stasjonene utgjør mye av identiteten til T-banen i Oslo i dag, derfor er det viktig for oss å videreføre den tradisjonen. Samtidig som de skal være vakre, skal de også være funksjonelle og innenfor en nøktern ramme, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Her er vinnerne:
Fornebu stasjon og driftsbase
«Underjordisk landskap»
Arkitekter: Zaha Hadid Architects og A-lab.
Inspirasjon: Hvordan Norges landskap gjennom millioner av år er blitt formet av trykk og strømmer av vann, vind og isbreer.
Flytårnet stasjon
«Volare»
Arkitekter: Mestres Wåge Arkitekter/Mestres Wåge Arquitects SLP/ImagoAtelier de Arquitectura og José Gigante.
Inspirasjon: Tar utgangspunkt i fly- og flyplasshistorien. De utkragede takene er utformet med relasjon til flyvninger som en hyllest til historien til Fornebu.
Fornebuporten stasjon (tidligere Arena)
«Himmelen under»
Arkitekter: Zaha Hadid Architects og A-lab.
Inspirasjon: Utpeget bruk av lys og farger. Plattformens himling har en dynamisk lyssetting som endrer seg med døgnets gang og togenes posisjon i sanntid.
Lysaker stasjon
«Lysakers hjerte»
Arkitekter: Asplan Viak, Longva arkitekter og Arup. Prosjekt: «Lysakers hjerte»
Inspirasjon: Arkitekturen i de to sirkelformede byggene tar opp materialiteten til eksisterende stasjon og nytt og eksisterende knyttes sammen.
Vækerø stasjon
«Bergtatt»
Arkitekter: Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter.
Inspirasjon: Har som hovedgrep å få dagslys ned i stasjonen gjennom en kontinuerlig himling som løper langs hele stasjonen og ut til inngangene.
Skøyen stasjon
Prosjekt: «Lyssprekk»
Arkitekter: Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter.
Inspirasjon: Har som hovedgrep å føre dagslys ned langs hele stasjonens lengde. Overlyset følger den eksisterende skiferveggen til jernbanestasjonen på Skøyen som forlenges ned til T-baneplattformen.