Oslo

Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager

Inga Marte Thorkildsen (SV) sier private barnehager får høye tilskudd som ikke står i forhold til utgiftene og vil gjøre private barnehager «mindre lukrative».

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), vil ha bukt på private barnehager som bruker penger på lønninger i millionklassen og helgeturer til europeiske storbyer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

Oslo kommune har krevd tilbake 4,5 millioner kroner fra seks barnehager som har fått tilskudd for regnskapsårene 2014–2016.

Oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun vil ha tilskuddsinnstramminger. Kravet kommer etter at avisen fredag omtalte at kommunen reagerer på at private barnehager har høye lønninger og bruker penger på helgeturer til europeiske storbyer.

Thorkildsen foreslår blant annet å gjøre noe med «pensjonspåslaget». Hun vil også endre «livslange» tilskudd til private barnehager som har kommet innenfor tilskuddsordningen. I tillegg vil hun kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolelærer eller pedagogisk utdanning og sette større begrensninger på muligheten til å ta ut en «urimelig» høy fortjeneste.

– Vi ønsker veldig sterkt en mulighet til å skille mellom kommersielle og ideelle aktører. Det er forskjell på en kommersiell aktør med sete i et skatteparadis, og en ideell aktør som brenner for å drive barnehage, sier byråden til Dagbladet.

 1. Les også

  Store barnehagekjeder har størst overskudd og lavest bemanning

Les mer om

 1. Privatisering
 2. Barnehage
 3. Barnehagedekning
 4. Inga Marte Thorkildsen
 5. Oslo kommune

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo kommune går til sak mot staten

 2. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, søndag 25. februar

 3. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Nødvendig innstramning for private barnehager

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Støre avviser tidligere Ap-statsråds forslag om bredt forlik om eldreomsorgen

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Aps ordførerkandidater: – Alt vi kan ta tilbake fra private aktører, vil vi overføre til kommunale hender.

 6. NORGE
  Publisert:

  Februar: Byrådet skrøt av sin nye institusjon for unge gjengangere. Ennå har ingen ungdomskriminelle flyttet inn.