Oslo

Her får sjåføren seks prikker og bot på 11.900 kroner

En bilfører i 40-årene påkaller politiets oppmerksomhet idet han prøver å blinke seg forbi bilen som ligger foran han. Minutter senere har han fått seks prikker og 11.900 i bot.

Mercedesen til venstre ligger i en periode bare 0,68 sekunder etter bilen foran, viser politiets beregning. Dette blir filmet av politibetjent Petter mens kollega Egil kjører politibilen. Sjåføren av Mercedesen vedtok senere et forenklet forelegg på 11.900 kroner for fartsoverskridelsen og avstand til forankjørende.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

1001.1002.1003. Den gamle regelen som skal minne oss på avstand til forankjørende gjelder plutselig ikke for en sjåfør på E6 ved Furuset i Oslo. En elbil med Mercedes-logo har tydeligvis hastverk. Og det går unna.

Det føreren i 40-årene ikke har fått med seg, er at en politibil i sivil har lagt merke til den aggressive kjøringen. Den ene politibetjenten har slått på videokameraet i bilen, og kan se hvordan Mercedesen blinker til forankjørende i venstre felt.

Avstanden mellom Mercedesen og bilen foran blir målt til 0,68 sekunder. Fartsmålingen viser 108km/t i 80-sonen. Det betyr at elbilen beveger seg 30 meter i sekundet.

– Selv om man tror at man er god til å kjøre, så må man ikke glemme at reaksjonstiden er på ett sekund, minner politibetjent Petter.

– Hvis den foran slipper gassen litt, så vil det smelle, advarer kollega Egil.

Bilen foran slipper Mercedesen frem. Like etter setter Egil på blålyset, og får stoppet elbilen rett over grensen til Lørenskog. Det blir tre prikker for hastighet og tre prikker for at sjåføren hadde for lite avstand til forankjørende. I tillegg kommer et forenklet forelegg på 11.900 kroner.

Sjåføren sier at han hadde «glemt seg litt», vedtar forelegget og kjører videre.

  • LES OGSÅ: For et par år siden var det lovlig å parkere her. Nå må håndverkerne ta en sjanse.
Ved hjelp av avansert videokamera kan politiet dokumentere hvordan sjåføren i 40-årene har brutt trafikkregler på sin tur nordover. Her blir han konfrontert av politibetjent Petter. Sjåføren vedtar forelegget på 11.900 kroner. Han får også seks prikker på førerkortet.

Flest påkjørsler bakfra

Tall fra Oslo politidistrikt viser at 127 av 551 trafikkulykker i 2016 skjedde etter påkjørsel bakfra. Dette tilsvarer 23,0 prosent, og er den hyppigste årsaken til trafikkulykker. 191 personer ble skadet i disse ulykkene i 2016.

I fjor gikk andelen litt ned: Da ble det registrert 22,2 prosent ulykker på grunn av påkjørsel bakfra. 154 personer ble skadet i slike saker.

– Det er ikke alltid de som har høyest hastighet som kjører tett inn til forankjørende eller forårsaker påkjørsler bakfra. Det kan også være førere som snakker i mobiltelefon, surfer på internett eller ser på film på nettbrett, sier Frode Andreassen, seksjonsleder for trafikk- og sjøtjeneste i Oslo politidistrikt.

Nå skal politiet intensivere jobben med å luke ut sjåfører som utgjør en risiko med tanke på påkjørsler bakfra.

– Disse ulykkene påfører flest skader. I mange tilfeller er det snakk om skader i nakke og rygg som påfører ofrene langvarige smerter, sier Andreassen.

Han minner om at en bilfører skal ha så god avstand til forankjørende at han klarer å stoppe når bilen foran stopper.

Mistet lappen

En ung kvinne i en stor varebil legger ikke merke til politiets blålys innover på E6 mellom Karihaugen og Alnabru. Hun bare øker farten, skifter felt og fortsetter i et tempo som ligger på grensen til førerkortbeslag i 80-sone.

På vei mot Sinsen har hun bare 0,52 sekunds avstand til en annen varebil. Hun blir til slutt stoppet ved Sinsen. Hadde hun holdt under 0,5 sekunds avstand til forankjørende, så ville det alene være grunn til førerkortbeslag. Hun blir målt inn til 113 km/t. Dette er bare tre kilometer under grensen for førerkortbeslag.

Varebilen til høyre holdt i perioder bare 0,52 sekunds avstand til varebilen foran. I tillegg holdt den for høy fart. Med 12 prikker tilsammen måtte sjåføren levere fra seg førerkortet.

Etter hvert viser det seg at hun allerede har seks prikker på førerkortet. Seks nye prikker sørger for at førerkortet ryker likevel. Hun må parkere bilen på en parkeringsplass i nærheten.

Kvinnen nekter for råkjøringen, og blir politianmeldt. Nå blir saken håndtert av en politijurist, og kan havne i retten.

– Her har vi utført flere målinger underveis, men hun har kanskje ikke fulgt med på hvor fort hun har kjørt. Derfor er det viktig å huske på at generell uoppmerksomhet kombinert med for liten avstand til forankjørende betyr stor ulykkesrisiko, sier Egil.

Varsler flere kontroller

Seksjonsleder Andreassen er ikke i tvil om at det blir flere slike kontroller i år, og oppfordrer bilister til å holde god avstand til andre kjøretøy.

– Det er viktig med litt for mye avstand enn for liten avstand, men det skal heller ikke være overlegent mye, slik at det skaper dårlig trafikkavvikling. Trafikksikkerheten er viktigst. Siden dette er den type ulykker som forårsaker flest skader, ønsker vi å forebygge dette. Derfor blir det flere kontroller fremover, sier Andreassen.

Også en taxi kommer i politiets søkelys denne formiddagen. Her blir føreren målt inn til 118 km/t ved Alnabru. Det blir førerkortbeslag. Ifølge sjåføren skal han levere blodprøver fra Ahus på Ullevål sykehus.

– Det er ikke drosjer eller privatbiler som skal kjøre utrykning, minner politibetjent Egil.

Les mer om

  1. Førerkort
  2. Elbil
  3. Bil
  4. E6