Oslo

Direktørvillaen har stått tom i fem år, nå vil byrådet selge

Hovedbygningen i prakteiendommen i Biermanns gate 6 har stått tom i snart fem år. Etter planen skulle politikerne i bystyrets finanskomité ta stilling til eiendomssalget onsdag, men nå er behandlingen utsatt til møtet i mai.
  • Kommunen har tapt ganske mange millioner på å la eiendommen forfalle, sier Ivar Johansen (SV) om gigantvillaen øverst på Grünerløkka som byrådet vil selge for 20,5 millioner kroner.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Den gamle bryggerimester-boligen fra 1889 har vært overlatt til seg selv siden 2010.

Først nå vil Byrådet selge eiendommen på 2900 kvadratmeter for 20,5 millioner kroner til Storm Properties.

Dette får naboene, lokalpolitikerne og flere bystyrepolitikere til å se rødt.

— Vi synes det er dumt at eiendommen blir solgt. Byen trenger den. Sagene bydel er i sterk vekst, og presset på skoler og barnehager kommer ikke til å avta. Derfor bør den brukes til lokale aktiviteter, sier Arna Mathiesen, en av naboene som deltok i en markering på trappen til eiendommen i forrige uke.

Hun legger til at en eventuell salgsavtale må sikre allmennheten tilgang til hagen og funksjoner i 1. etasje.

Ungdomstiltak

Helge Stoltenberg (A), leder i bydelsutvalget i Sagene, er heller ikke i tvil om at kommunen må beholde eiendommen.

— Et enstemmig BU ønsker å bruke bygningen til kulturformål eller undervisning siden den ligger rett ved Sagene skole. En annen løsning vi har sett på, er å samle alle ungdomstiltak i bydelen i Biermanns gate 6, sier Stoltenberg.

Bildeserie: Oslo sett med historiske ølbriller

Saken utsatt etter kritiske spørsmål

Etter planen skulle vedtaket om salg behandles i finanskomiteen i bystyret denne uken, men er nå utsatt. Dette etter flere kritiske spørsmål fra Ivar Johansen (SV).

- Kommunen har tapt ganske mange millioner på å la eiendommen forfalle. Jeg ønsker blant annet å vite hvordan kunne dette skje og hvor mye kommunen har tapt på det, sier Johansen.

Han ønsker at kommunen beholder eiendommen.

— Det er uklokt å selge den nå, og kanskje leie den senere. På grunn av stor befolkningsvekst i byen vil vi ha behov for den, sier Johansen.

Det samme mener Arbeiderpartiet.

— Vi vil gå imot salget fordi bydel Sagene flere ganger har spurt byrådet om å bruke lokalene til ungdomstiltak. Bydelen har behov for eiendommen, sier Rina Mariann Hansen (A).

Ønsker å restaurere

Selv om saken er utsatt, sier komitéleder James S. Lorentzen (H) at han vil si ja til salg når saken kommer opp i møtet i mai. Det samme kommer trolig flertallet i komiteen til å gjøre.

— Ved å selge bygninger vi ikke har behov for kan vi bruke penger på andre tiltak, sier Lorentzen.

- Bydel Sagene mener at de har behov for den. Har dere tatt kontakt med bydelen?

- Det er vanlig praksis at når kommunen selger bygninger, så tas det kontakt med andre instanser i kommunen for å høre om det er behov for dem. I denne saken oppfattet vi det ikke slik at bydelen hadde konkrete forslag til bruk av Biermanns gate 6, sier Lorentzen.

Lars Hellebust, styreleder i Storm Properties, sier at de vil restaurere eiendommen og åpne hagen for publikum.

— Det er en bevaringsverdig eiendom, det er derfor mange begrensninger rundt hva vi kan foreta oss. Vårt mål er å restaurere gården, og få inn et kreativt miljø som for eksempel design eller møbelbransjen. Vi ønsker også å erstatte dagens tregjerde med et smijernsgjerde og lage en kafé med uteservering ved stallen, sier Hellebust.

Les også

  1. 173 kommunale spøkelseshus i Oslo

  2. Vestkanten trenger flest sosialboliger

  3. Fra stolt villa til kommunens rønne

Forrige uke hadde naboene til Biermanns gate 6, med Arna Mathiesen i spissen, en markering på trappen til eiendommen. De ønsker å stoppe salget.