Oslo

Kampen om skisporene

Thorbjørn Tufte ble slått av en illsint skiløper da han gikk luftetur med hunden til fots i skiløypa. Bør vi få strengere regler for hvem som kan bruke skiløyper og hvordan de kan brukes?

Jan Wurtzel og Thorbjørn Tufte savner tydeligere retningslinjer for ferdsel i marka vinterstid. Her går de, fullt lovlig, mellom skisporene ved Solemskogen med hunden Tamita i bånd.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Selv om det er 2600 km skispor i Oslomarka, er det konflikt om bruken av dem. Sykler, gående, bikkjer og barnevogner myldrer i samme spor.

På nett raser en hissig debatt. Rasende løypebaser kaller folk som tråkker i løypene for egoister. Skiløpere går på hodet ut i løssnøen etter nestenkollisjoner med løshunder og syklister.

Etterlyser flere turveier for fotfolket

På den nypreparerte løypetraseen i Solemskogen møter vi Jan Wurtzel (78) og Thorbjørn Tufte (82). De to turglade pensjonistene får stadig ukvemsord fra rasende skiløpere fordi de går på bena på turveien som blir preparert med dobbeltspor og skøytetrasé hver vinter.

— Først i de senere årene, etter at skøytingen ble vanlig, har konfliktnivået blitt høyt. Konfliktene kom med dem som skal fort frem og sette rekorder, sier Tufte og Wurtzel.

De to pensjonistene går daglige turer i skogen, sommer som vinter. Turkameratene understreker at de aldri tråkker i skisporene, men holder seg til det brede, harde feltet mellom klassisk-sporene. De går ut tidlig, for å unngå å møte så mange, og hunden er selvfølgelig i bånd.

I bymarka i Tromsø har man tilrettelagt for både gående og skiløpere i den 10 km lange lysløypa. Men her får fotgjengere IKKE går i skøytetraseen.

Tufte forteller at han er blitt truet med juling av en som skøytet. Han er også blitt slått av en travel skiløper. Han savner regler og retningslinjer for ferdselen i marka.Les også:

Les også

Skal du ut på ski i dag. Her er ni tips for å unngå bråk.

— Hvorfor velger dere å gå i skitraseen?

— Det er ingen andre steder å gå. Hva med eldre som ikke tør å gå på isete fortau eller i gaten der bilene hersker, spør Wurtzel

Lov å gå i skøytesporet

Ifølge mål og retningslinjer for forvaltning og drift av Oslo kommunes skoger, er det lov å gå i preparerte løyper i kommunens skoger. Men du må holde deg til det flatpreparerte området mellom klassisk-sporene.

Kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Emilie Nordskar, synes folk stort sett oppfører seg pent i Marka.

— I sum dreier det seg egentlig om at de store og sterke tar litt hensyn til de mindre og saktere, og så oppfordrer vi folk til å kose seg og passe på at ikke skiturene blir sånn at man ser etter noe å ergre seg over, sier Nordskar.

- Hvor skal folk gå på bena?

— Vi er naturlig nok mest opptatt av skiløyper og lager dem med tanke på folk som vil på ski. Men det er massevis av skogsbilveier. Rundt Sognsvann og langs Bogstadvannet er det brøytet hele året.

Tromsø har løsningen

I Tromsø har man gått aktivt inn for å tilrettelegge for flere brukere i byens ti kilometer lange lysløype, der det kan bli trangt om plassen.

Tydelig merking viser brukerne hvor de skal gå på ski og til fots i Tromsø

For syklister og fotgjengere er det etablert en egen gåsone i ytterkanten av skiløypa, mens klassisksporene og fristilsonen i midten er forbeholdt skiløperne. Dette informeres det om på tydelige skilt.— Hos oss ligger lysløypa midt i byen, og folk bruker bymarka både til rekreasjon og daglig transport, sier prosjektleder i Tromsø kommunes Tromsømarkaprosjekt, Henrik Romsaas.

I Tromsø er det ikke greit å gå i skøytesporet

— Skøytesonen er en del av skitilretteleggingen. Går man på bena her, blir det hull og fare for stavbrekk og uhell, sier Romsaas.

- Du er kjent i Oslomarka. Har du noe forslag til tilrettelegging i hovedstaden?

— I bynære områder av marka bør man vurdere å bruke scooter til å tråkke "labbeløyper". I enkelte områder bør man tenke på muligheten for å kjøre dobbelt med tråkkemaskinen, slik at deler av løypa kan være for folk som går på bena, sier Romsaas, som ser helsegevinst i at flest mulig kommer seg ut for å mosjonere.

Les også

  1. Nå kan du boltre deg i skogsløypene

  2. Feite sykler ruller i Marka

  3. Ordnung muss sein– også i skiløypene

  4. Kampen om skisporene

  5. 9 markavett-regler