Oslo

Vil du se denne utsikten? Skynd deg før den er borte!

Barcodebyggene i Bjørvika har gått fra å være hatobjekter til et høyt elsket Oslo-ikon. Snart blir utsikten bygget inne.

Gjerne i kveldslys, så de karakteristiske bygningene speiler seg i stille fjord. Barcode-byggene i Bjørvika har blitt et yndet foto-objekt verden rundt. Snart vil åtte-etasjers bygninger sperre utsikten fra sjøen. Foto: Trygve Indrelid

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard

– Hi all! Jeg er en ivrig fotograf og skal snart besøke Oslo. Hvor får jeg de beste bildene av Barcode-skylinen – dag og natt?

Spørsmålet ble lagt ut på reisesiden Trip Advisor av en turist fra Seattle, og er betegnende for statusen den en gang så utskjelte Barcode-rekken har fått som ikonisk foto-objekt.

Svaret turisten fikk fra andre fotografer var at Sørenga og Middelalderparken er de ideelle ståstedene. Og akkurat der har utallige fotografer fra inn- og utland sørget for at Barcode har danket ut Holmenkollen, Vikingskip og Frognerparken som det ultimate Oslo-symbolet.

«Oslos funky new landmark», som Visit Oslo kaller det.

Motivet forsvinner

Men motivet med de karakteristiske bygningene som speiler seg i fjorden, er i ferd med å bli historie.

Mellom Barcode og sjøen skal det nemlig bygges mye nytt, blant annet 1500 boliger. Og blokker på opp til åtte etasjer vil bokstavelig talt sette motivet i andre rekke.

Aftenposten kan nå vise denne helt ferske illustrasjonen der byggene på de hittil ubebygde tomtene i Bjørvika begynner å få konkret form.

Foto: OSU/Via Nova

– Veldig mange har nok ikke fått med seg at vi bare er halvveis i utbyggingen i Bjørvika, sier markedsdirektør Vibeke Ahlsand i OSU, eiendomsselskapet som står bak en stor del av utbyggingen.

De er nå i gang med boligene i Eufemias hage, tvers over gaten for Barcode. Noen av de kommende boligene vil komme der det i dag er vann og må fundamenteres ned til grunnfjell.

  • Her kan du se videoen av hvordan Bjørvika blir i fremtiden.

Skandale!

Erling Fossen «bydoktor» og daglig leder for Oslo Metropolitan Area, er i høyeste grad klar over at Oslos mest moderne landemerke er i ferd med å forsvinne.

Han trekker pusten før han kommenterer.

– På et personlig og emosjonelt nivå synes jeg det er en skandale, sier han, og fortsetter:

– Men det ligger i byens vesen at en husrekke ikke kan ligge uten noe foran. I en ideell verden hadde vi ikke bygget noe høyere enn to etasjer.

Dette motivet dominerte inngangspartiet til den store bymessen MIPIM i Cannes. Foto: Tomasz Majewski / Oslo Urban Area

Fossen har selv brukt Barcode for å markedsføre Oslo, blant annet på den årlige MIPIM-messen, «VM for byer» i Cannes.

– Responsen har vært helt vill. Da vi laget et banner med et bilde av en robåt på sjøen med Barcode i bakgrunnen, fikk vi hele inngangspartiet til messen, mimrer han, og mener det er unikt at et arkitektonisk prosjekt så raskt har fått så bred oppmerksomhet.

– Nå gjelder det å legge listen like høyt for det nye som skal bygges. Så får vi bare forte oss og dokumentere Barcode av i dag.

Satser på Munch

Bybadet på Sørenga med Barcode i bakgrunnen blir trolig et av de mest fotograferte motivene i Oslo også i sommer. Neste sommer vil den være ganske annerledes. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Også Visit Oslo har vært en flittig bruker av Barcode-motivet som symbolet på Oslo som ungt, moderne og urbant reisemål.

– Vi er fryktelig glad i den rekka, og det er trist hvis selve skyline-motivet nå blir borte, sier administrerende direktør Bente Bratland Holm. Hun setter nå sin lit til at det nye Munch-museet sammen med Operaen kan bli et nytt ikonisk Oslo-motiv.

5000 boliger

I dag er det totalt 1250 boliger i Bjørvika, hvorav 850 på Sørenga. Om ti år er tallet firedoblet til 5000. I tillegg til boligene kommer som de fleste vet, det nye Munch-museet, nytt hovedbibliotek og flere andre kontorbygg.

Vibeke Ahlsand i OSU er klar over at Barcode-skylinen slik vi kjenner den vil bli borte.

– Skylinen er spesiell sett fra sjøen. Men det er opplevelsen på bakkeplan som virkelig gir noe til folk. Derfor er vi opptatt av å skape en levende bydel og håper at det nye Bjørvika kan bli et utvidet symbol på det nye Oslo, sier hun.

Utsikten fra de høyeste etasjene i Barcode blir stadig fin mot Sørenga og fjorden. Men motsatt vei blir det karakteristiske symbolet på det nye Oslo sterkt beskåret. Foto: OSU/ViaNova

Har gjort jobben

Monna Nordhagen i Brandlab Oslo har jobbet mye med å bygge Oslo som merkevare. Også hun mener Barcodes berømmelse har vært svært viktig for å profilere Oslo som en moderne by.

– Det er klart at rekken er mye flottere når den ligger rett ved fjorden. Den vil nok ikke bli en attraksjon på samme måte med nybygg foran seg, sier hun. Men understreker samtidig at Barcode kanskje nå faktisk har gjort profileringsjobben, som Holmenkollen, Munch og Frognerparken har gjort det før.

– Nå trenger vi bilder av mennesker som er aktive og gjør ting i Oslo. Ikke bare av bygninger vi kan se på, sier hun.

Les mer om

  1. Bjørvika
  2. Barcode
  3. Oslo