Tapte kampen om tipspenger

40 servitører på Theatercafeen i Oslo har tapt kampen om enerett til tipspenger. I tillegg må de betale 250.000 kroner i saksomkostninger.

I tre år har kokker og servitører på Theatercaféen i Oslo kranglet om tipspengene. Servitørene har hele tiden hevdet at tipsen kun tilhører dem. Nå har Oslo tingrett fastslått at kokkene også skal ha sin andel av pengene.

Etter at forslag om en frivillig ordning med deling av tips ble avvist, bestemte restaurantledelsen i fjor vår at servitørene skulle beholde 65 prosent av tipsen, og gi de resterende 35 prosentene til kokkene.

Det fikk servitørene og Hotell— og Restaurantarbeiderforbundet til å gå til sak mot resttauranten, og dom i saken falt i dag i Oslo tingrett.

I dommen får ledelsen ved Theatercaféen medhold i sitt vedtak om tipsfordeling. Retten mener at forholdene på arbeidsplassen var av en slik art, at arbeidsgiverne var nødt til å treffe bestemmelse om det som måtte til for å få arbeidsplassen til å fungere. Retten finner at vedtaket ikke strider mot tariffavtaler eller individuelle arbeidskontrakter, noe saksøker mente det gjorde.

Dermed tapte servitørene og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet saken. Retten fastslår i tillegg at servitørene må betale saksomkostningene på totalt 251 538,75 kroner.

— Vi er svært overrasket over dommen og kommer trolig til å anke, sier advokat Einar Stueland på vegne av de 40 ansatte og Hotell- og restaurantarbeiderforbundet til NTB.