Oslo

Vil selge Tryvannstårnet for en krone

1962: Det nye Tryvannstårnet, som rager 118 meter over bakken (529 meter over havet), åpnes for folket. Fra publikumstårnet, som ligger 60 meter over bakkenivå, kan man se helt til Gaustatoppen – ja til og med over på svensk side i klarvær.

Tryvannstomten ble overdratt til kommunen for å gi folket et utfluktssted. Ifølge borgermesteren var kommunen moralsk forpliktet til å sørge for at det alltid står et utsiktstårn på Tryvannshøgda.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
1961: Siste antenne monteres på det nye Tryvannstårnet. Montøren kan så vidt skimtes på toppen av tårnet.

Det var friluftsmannen Thomas Heftye som fikk bygget det første utsiktstårnet på Tryvannshøgda. Tårnet sto ferdig i 1867.Et nytt tårn erstattet det første i 1883, men ble revet i 1923. Borgermesteren skrev i et notat fra 1932 at Tryvannstomten var overdratt fra konsul Heftye for å ". . . være til allmennhetens benyttelse som utfluktssted. Bystyret besluttet 2. mai 1889 å motta gaven på disse vilkår. Man har oppfattet saken derhen at kommunen har i alle fall en moralsk forpliktelse til å sørge for at der alltid er et utsiktstårn på Tryvannshøiden." (Kilde: Tobias 2/2002)

Samme år ga Formannskapet 15.000 kroner til det tredje Tryvannstårnet, som kom på plass i 1934.

1960: Det nye Tryvannstårnet bygges ved siden av det gamle.

I 1962 ble det fjerde tårnet på Tryvannshøgda innviet. Folk valfartet opp i tårnet for å se på den vidstrakte utsikten. Men grunnet nye brannforskrifter og dalende besøkstall ble tårnet stengt i 2004.

Mange vil gjenåpne tårnet

1960: Det nye Tryvannstårnet døpes. Et helikopter gikk til værs med fru Bertha Mellbye, gift med tårnets arkitekt P.A.M. Mellbye. Rett over tårnet svingte fruen en flaske champagne i tårnet.

Mange har tatt til orde for å følge borgermesterens oppfordring. Bystyrepolitikere fra Ap og SV prøvde å få gjenåpnet tårnet i 2006. Jøran Kallmyr (Frp) gikk inn for en gjenåpning da han var byråd. Og Carl I. Hagen gjorde et forsøk da han var kandidat til ordførervervet. Det viste seg å være for komplisert å få laget en heis opp til toppen i kombinasjon med fluktmulighet fra det smale tårnet.

Selge til symbolsk pris?

Kallmyr, som nå leder byutviklingskomiteen, vil gjerne åpne tårnet for folket.

— Det viktigste er at folk kan komme opp og oppleve den fantastiske utsikten, sier Kallmyr.

1966: VM på ski i nordiske grener avholdes i Oslo. NRK Fjernsynet forbereder sending fra Holmenkollen. «Fjernsynet skal komme direkte fra løypa og inn i stuene», forklares det i underteksten til bildet fra Aftenpostens billedarkiv. Bildet viser fjernsynsstaben i sentralen i Tryvannstårnet, omgitt av apparater og ledninger, under generalprøven. Provisoriske forheng er rigget opp for å holde dagslyset ute.

Han mener det er vanskelig for kommunen å starte forretningsvirksomhet i tårnet. — Det står på penger. Derfor er det fornuftig å gi fra seg tårnet til noen som har lyst til å utvikle det. Oslo kommune bør selge tårnet for 1 krone hvis en privat aktør vil overta, sier Kallmyr.

Han påpeker at det må inngås en avtale som gir kommunen rett til å ta tårnet tilbake hvis det viser seg at den som kjøper ikke utvikler det til noe som er åpent for publikum.

— Private kommer gjerne med mer kreative forslag enn kommunen. Om det blir restaurant eller klesbutikk på toppen, er ikke så avgjørende. Det som er avgjørende, er at det blir brukt, sier han.

- Større kundegrunnlag nå

Det andre tårnet så dagens lys i 1883 og ble revet i 1923. Flere historiske bilder kan sees på oslobilder.no

Også Turistsjefen i Oslo, Tor Sannerud, ønsker seg en nyåpning.— Ja, Tryvannstårnet ble veldig mye benyttet av turister da det var åpent. Nå har vi akkurat fått Holmenkollbakken med heis helt opp, som er godt besøkt av turister som ønsker å se utover Nordmarka. Men Tryvannstårnet ligger jo høyere i terrenget enn Holmenkollen og gir i klarvær mulighet for å se helt til Sverige, sier Sannerud.

Han mener utvidelsen av Tryvann Vinterpark vil trekke enda flere til området.

— Siden det nå står der, må det jo brukes til noe. Jeg håper definitivt det er mulig å gjenåpne det. Tryvannstårnet var betydelig besøkt av tilreisende både fra Oslo-regionen og fra utlandet før det ble stengt. Tryvann Vinterpark er Norges femte største alpinanlegg. Med det skitilbudet vi har fått der oppe nå, er det langt flere besøkende der enn for ti-tolv år siden. Det i seg selv vil gi mange flere besøkende, sier Sannerud.

Hva bør vi gjøre med Tryvannstårnet? Restaurant, utkikkstårn, markastue eller noe helt annet?

Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Tryvannstårnet slik det ser ut i dag. Tårnet stengte dørene i 2004.