Sian-markering overdøvet av motdemonstranter på Tøyen

Tøyen Torg var lørdag fylt til randen. Gjennom to fulle timer laget de fremmøtte så mye lyd de overhodet maktet.

Stemningen på Tøyen Torg var spent, men ikke amper, i de to timene arrangementet pågikk.
  • Christian Sørgjerd

I hjørnet av Tøyen Torg, bak en dobbel rad franske gjerder, sto et titall demonstranter fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian) lørdag ettermiddag med parolen «Nei til islam».

Organisasjonens profiler Arne Tumyr og Lena Andreassen var tilstede, det samme var Max Hermansen og flere andre.

På første rad bak gjerdene sto unge kvinner med regnbueflagg. Mange hundre hadde møtt opp for å overdøve Sian-markeringen, inkludert mange barnefamilier og lokale ungdommer. Tøyen Torg var fylt fra fremst til bakerst bak parolene «Ingen rasister i våre gater» og «Tøyen mot rasisme».

– ... Islam ...

– ... Muslimske ledere ...

I støyen fra lydanlegg, trommer, fløyter, sykkelhorn og rop var det knapt mulig å høre Arne Tumyr.

Politiet hadde møtt svært mannsterkt opp, både i uniform og i sivil, men holdt stort sett en tilbaketrukken linje. Mye lyd og spredt kasting av egg, tomater og andre gjenstander til tross, det hele gikk relativt rolig for seg. Stemningen var spent, men ikke amper.

Tre personer ble pågrepet, ifølge politiet fordi de forsøkte å ta seg opp på et tak, bevæpnet med stein. Fem personer ble bortvist fra området, men én kom tilbake og ble derfor også pågrepet, skriver NTB.

Et titall personer møtte opp til Sians markering på Tøyen Torg. Den fant sted bak flere rader med gjerder.
En blandet, men svært høylytt forsamling hadde møtt frem.

Prøvde å stanse arrangementet i forkant

Det har vært store protester mot arrangementet i forkant. Bydelspolitikerne i Gamle Oslo bydel vedtok at arrangementet, som foregikk på offentlig grunn, var uønsket. Også ordfører Marianne Borgen (SV) var ute med samme budskap.

Men kommuneadvokaten overkjørte dem, det var ikke juridisk grunnlag for å nekte et lovlig arrangement.

Lørdag informerte politiet om det samme. I forkant delte politiet ut løpesedler på torget hvor budskapet var at politiets oppgave ved politiske markeringer er å ivareta ro, orden og sikkerhet.

Politiet påpekte at Grunnloven inneholder et absolutt forbud mot forhåndssensur av politiske ytringer. Eventuelle brudd på Straffelovens paragraf 185 (hatefulle ytringer), må alltid håndteres i etterkant.

Les også

Aftenposten mener: «Sian må få demonstrere på Tøyen»

– De kommer hit for å provosere

Cirka 50 ulike organisasjoner og grupper sto bak motmarkeringen, både lokale og andre. Flere fagforeninger, blant annet Utdanningsforbundet og Oslo grafiske stilte med faner.

Mange kjente fjes fra Oslo-politikkens venstre side hadde også møtt opp, blant annet skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), Rødt Oslo-leder Siavash Mobasheri og bydelsprofil Agnes Viljugrein (Ap).

– Takk til dere som har møtt opp for å vise at rasisme ikke har noen plass på Tøyen. Vi må ta kampen mot rasisme hver dag, men heldigvis ikke fullt så ofte her på Tøyen, sa nabolagsaktivisten Ole Pedersen da motmarkeringen startet.

– De kommer hit for å provosere, skape uro og utrygghet, sa Pedersen også.

Politiet tok ingen sjanser, men møtte mannsterkt opp. De inntok likevel en forholdsvis tilbaketrukket rolle sammenlignet med hvordan slike motdemonstrasjoner gjerne ble møtt på 90- og tidlig 00-tall.
SIAN-demonstrantene var ikke så mange lørdag. Lena Andreassen (med flagg) holdt appell.
Trommekorps og frijazz mot rasisme var blant aktivitetene på Tøyen Torg.

Forsvarte sin rett til å demonstrere

Av det knappe dusinet demonstranter fra Sian, holdt flertallet av dem appeller etter tur i den to timer lange seansen. Ved siden av prinsipiell argumentasjon for sin egen rett til å ytre seg på Tøyen Torg, var antiislamsk retorikk gjennomgående for innholdet.

– Barna lærer å hate oss i Vesten, sa Fanny Bråten.

– Islamisme er verre enn nazisme, sa Arne Tumyr.

Da Sians to timer i kraftig regnvær på torget var over, vinket de farvel til de fremmøtte og pakket sammen paroler og høyttaler i en kamuflasjefarget Mercedes Geländewagen. Noen dro i den, andre ble kjørt vekk i en av politiets biler.