Oslo

Går til «krig» mot Christian Ringnes' skulpturpark

En gruppe husokkupanter har slått seg ned på tomten til Christian Ringnes som protest mot skulpturparken hans.

Husokkupantene Daniel Carlsen og Elias Elvestad utenfor den okkuperte bygningen i Konows gate 3 i Gamlebyen i Oslo. De har store planer for bygget, men Christian Ringnes har tenkt å rive det «med det aller første » Foto: JØRGEN SVARSTAD

  • Jørgen Svarstad
  • Politiet kaster ut husokkupanter i Oslo sentrum
  • — Tomme hus bør fylles
  • Flere okkupanter pågrepet i Maridalen
    Daniel Carlsen og Elias Elvestad står utenfor det hvite og slitne bygget i Gamlebyen i Oslo. Klokken er rundt 12 på formiddagen og i andre etasje sover okkupanter på gulvmadrasser. «Gamle Oslo By Brigade» står det på den svarte plakaten fra vinduet og «ingen fest uten protest» på porten.

Daniel Carlsen hopper ut av "døren".

To forbipasserende håndhilser på de nye naboene og blir invitert på grillfest.Plutselig kommer en bekjent i vikingkostyme nedover gaten og slår av en prat.

Ungarske Christi Obresa bor til vanlig i en teltleir i Ekebergskogen, som protest mot eiendomsinvestor Christian Ringnes planer om skulpturpark her. Nå har han deltatt i en slags rollespillgruppe med barnehagebarn, derfor kostymet.

— Vi retter all fokus på Ringnes...

— Han snakker om kultur og skulpturer, men egentlig vil han bare tjene penger, sier Obresa om Ringnes.

Lokalet er sparsomt møblert foreløpig.

Søndag slo rundt ti okkupanter seg ned i et tomt bygg i Konows gate, som tidligere ble brukt av redningstjenesten til Viking. At det eies av Christian Ringnes og ligger ved porten til den planlagte skulpturparken, er ikke tilfeldig.— I stedet for å ta for oss alle spekulanter retter vi nå all fokus på Christian Ringnes fordi han er veldig nær å få til veldig ekle ting, sier okkupant Carlsen.

På tomten, som eies av Ringnes selskap Eiendomsspar AS og Sundt AS, er det planer om rundt 85 leiligheter. Okkupasjonen er en protest: Mot skulpturparken, mot Ringnes som boligbaron i Oslo og kommunens boligpolitikk.

— Det kommer til å bli luksusleiligheter bare overklassen har råd til å kjøpe. Jeg synes det er forkastelig å gi Gamlebyen et sånt preg, sier Carlsen om boligprosjektet.

— Gamle Oslo kommer til å bli østkantens Aker Brygge, istemmer Elvestad.

Fattige og arbeidsløse

Daniel Carlsen og Elias Elvestad viser oss rundt i det okkuperte bygget.

I en et brev til «Osloborgere, kommune og spekulanter» skriver okkupantene:— I sammenheng med den noe uoversiktelige «gavepakken» fra Christian Ringnes i forbindelse med skulpturene hans, synes vi det er på tide at kommunen begynner å leve opp til løftene sine om hus og kultur for unge, fattige og arbeidsløse borgere i denne byen.

- Kan man bare okkupere andres eiendom?

Husokkupantene har lite til overs for Christian Ringnes planlagte skulpturpark. Foto: TRYGVE INDRELID

— Eiendommen er ikke i bruk. Han eier mer enn han kan gape over. Alle har rett til et sted å bo, å føle seg trygg på egne premisser og bidra til samfunnet slik en selv vil. Det er hundrevis av tomme hus i Oslo, sier Carlsen. - Hvorfor kan dere ikke leie leiligheter istedet?

— Vet du hvor dyrt det er i Oslo sentrum? De fleste av oss får ikke jobb. Jeg har vært bostedsløs i fem år nå.

Slik skal etter planen boligprosjektet Konows gate 1-3 bli seende ut. Nå har husokkupanter inntatt området. Foto: EIENDOMSSPAR

Må dusje hos venner Christian Ringnes karakteriserer aksjonen som et innbrudd.

— For meg er dette et rent innbrudd. De har tatt seg inn igjennom låste dører og vinduer. Jeg har politianmeldt saken, sier han til Aftenposten.no.

Han avviser at han bygger luksusleiligheter og viser til at kommunen ønsker leiligheter på tomten.

— Det blir en helt vanlig miks av leiligheter, og ikke i øvre sjikt i standard og utførelse. Men det er korrekt at jeg ønsker å tjene penger på dette, sier han.

Men Ringnes nekter for at målet med skulpturparken er å tjene penger.

-Jeg ønsker å personlig å gi noe tilbake til byen, og skulpturparken er det beviselig ikke mulig å tjene penger på. Gaven har et omfang på 300 millioner kroner, jeg kommer ikke til å kreve adgangspenger og inntektene fra kafedriften kommer jeg til å gi til kommunen, sier han.

- Hva synes du om at du er målet for en slik aksjon?

-Jeg tror ikke dette er en aksjon. Jeg tror bare noen har gjort et innbrudd og ønsker å gi en forklaring på det, sier han.

Tok strømmen

Innbryterne eller okkupantene lever uansett ikke under luksøriøse forhold. Vi entrer bygget gjennom vinduet og kommer inn i mørke, slitne og umøblerte rom. Dagen før kom vaktmestesteren med politieskorte og tok strømmen og vannet. Nå må de dusje hos venner. Men de har store planer.

Planlegger skatepark

Onsdag kveld inviterer de «antispekulativ gatefest» med konserter. De vil dra i gang kafé som skal være åpen hver dag, ha poesikvelder, sykkelverksted, bibliotek og ønsker å bygge skatepark i bakgården. Helt til de blir kastet ut igjen. Ringnes planlegger å starte byggingen av leiligheter til høsten og sier til Aftenposten at dagens bebyggelse skal rives «med det aller første ».

Husokkupantene har funnet seg til rette i bakgården.

— Man blir vant til å ta vare på prosjekter og huske hvor man mistet tråden. Det er klart det ikke er noe kult å bli kastet ut når han har brukt mye tid på å bygge opp noe, sier Carlsen.Han tar seg en slurk Solo. Men ber pent om at vi lar være å bruke for mange bilder med brusen fra Ringnes Bryggerier, som oldefaren til Christian Ringnes startet i sin tid. Det kan gi litt feil signaler.