Frognerseteren er Norges «første hytte»
Thomas Heftye anla det som skulle bli Norges «første hytte» - og det første kommunale friluftsmuseum på Frognerseteren.
Dagens fortelling gir til beste en nyttig livsvisdom: Det er lurt å være av rik familie, å gifte seg rikt og deretter bruke rikdom fornuftig!
Konsul og bankier Thomas Heftye (1822-1886) oppfylte alle krav: Han økte familieformuen ved å gjøre bestefarens bankierhus til landets ledende, giftet seg med søsteren til den enda rikere Thorvald Meyer, og lot i tillegg rikdommen komme fellesskapet til gode.
Stiftet DNT
For som den ivrige friluftsmann han var, brukte han tid og krefter på å få folk flest til å komme seg ut i naturen. Blant annet stiftet han Den Norske Turistforening i 1868 sammen med Aasmund Olavsson Vinje, og var foreningens formann livet ut.I 1864 trådte Heftye skikkelig til for å gi Kristianias befolkning et turmål: Han kjøpte Frognerseteren for felles bruk. Den gang var det bare en seter under Frogner hovedgård, men Thomas Heftye fikk H. E. Schirmer til å tegne opp en toetasjes villa som skulle være et turmål for Christiania-folkets utflukter.
Vi har mer å takke Heftye for:
Han sikret byens første bit av Marka
Første friluftsmuseum
Således regnes Heftye-villaen å være Norges første hytte. Men Thomas Heftye ville mer; han hadde begynt å hente inn småbygninger fra fjellbygdene, og fikk satt dem opp på eiendommen. Dermed skapte han byens første friluftsmuseum, som også skulle komme til å bli Norges første i kommunalt eie.Litt etter litt kom de på plass på Heftye-tunet: Nyhusstuen fra Torpo i Hallingdal, en årestue fra Gransherad i Telemark og Gulsvikstuen («Geitestuen») fra Flå i Hallingdal — i tillegg til en kopi av et Telemark-stabbur. Og ut fra tanken om hvor viktig det var å ha et realt turmål, sørget han i 1867 for å få bygget det første Tryvannstårnet, som et utkikkstårn.
Tryvannstårnet vi ser i dag er det fjerde i rekken:
Vil reise Tryvannstårnet anno 1883
I 1886 døde Thomas Heftye, 63 år gammel. Arvingene solgte hans eiendom på byens tak til Kristiania kommune, som fortsatte å samle til det som skulle bli Norges første kommunalt eide friluftsmuseum samtidig som man bygde opp Frognerseteren restaurant.