Unicare i brev til byrådslederen: – Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd
Et av Oslos største private omsorgsselskaper reagerer kraftig på eldrebyrådens oppførsel under et besøk på Manglerudhjemmet. Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) avviser kritikken.
8. september i år var statsminister Erna Solberg (H) på besøk på Manglerudhjemmet.
Det er vanlig at Statsministerens kontor varsler ordføreren i kommunen når statsministeren skal på besøk. Fra byrådet i Oslo stilte eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).
Unicares konsernsjef reagerer kraftig på Thorkildsens oppførsel under besøket og det han beskriver som «konfrontasjoner».
Har skrevet brev med kritikk
Det er Unicare som driver Manglerudhjemmet. I etterkant av besøket har konsernsjef Tom Tidemann sendt et brev til byrådsleder Raymond Johansen, som han avslutter med å si at han nå opplever det som vanskelig å samarbeide med eldrebyråd Thorkildsen.
Manglerudhjemmet fikk massiv oppmerksomhet etter at Aftenposten publiserte et foredrag hvor daglig leder Hilde Helland blant annet beskrev hvordan de med relativt enkle midler har bedret trivselen til beboerne.
- Manglerudhjemmet med pub, spa og restaurant: – Plutselig har de ikke vondt i hoften lenger
I ettertid har mye av debatten dreid seg om hvorvidt sykehjem drives best i kommunal eller privat regi.
– Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd
Tidemann skriver i brevet at de kun kort tid før besøket fikk beskjed av Statsministerens kontor om at eldrebyråden i Oslo også ville delta.
«Byrådens besøk hos oss forløp på ingen måte greit. Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd som brukte Statministerens besøk hos oss til å angripe vår driftsform og våre ansatte og til å fremsette uriktige og udokumenterte påstander om oss.» skriver Tidemann i brevet til byrådslederen.
Han skriver at sykehjemmet ved to tidligere anledninger skal ha invitert byråden på besøk, uten å ha fått noe svar. Beskjeden om at byråden også ville delta, skal ha kommet fra Statsministerens kontor.
«Nedlatende og uhøflig tone overfor våre medarbeidere»
Videre hevder Tidemann at Thorkildsen hadde en «nedlatende og uhøflig tone overfor våre medarbeidere» og at byrådens fremtreden gjorde at de ikke kunne ivareta statsministeren på en god måte.
«Thorkildsen trakk stadig oppmerksomheten mot egen person og egen politikk.» skriver Tidemann i brevet.
«Jeg opplever også at Thorkildsen ikke var der først og fremst for å se hvordan vi driver, men at hun var like opptatt av å trekke oppmerksomheten mot hvorfor kommunalt drevne sykehjem er bedre», skriver han.
Unicare driver totalt seks sykehjem på oppdrag for Oslo kommune, og er et av de største selskapene innenfor private omsorgstjenester i Norge.
Aftenposten har vært i kontakt med daglig leder Hilde Helland, som ikke ønsker å kommentere saken. Konserndirektør Tom Tidemann er på reise, og henviser til direktør for Unicare Omsorg Janne Sonerud.
– Jeg støtter det som er beskrevet i brevet. Utover dette har jeg ingen kommentarer, sier Sonerud til Aftenposten.
Tideman skriver i brevet at «flere av våre ansatte reagerte på hennes oppførsel, og ble såret og lei seg».
Ble sint på konsernsjefen
Mot slutten av besøket var det en episode der Thorkildsen ga tydelig uttrykk for at hun var opprørt over konsernsjef Tidemann.
Byråden, daglig leder Hilde Helland og en lege var i en samtale da Tidemann tok kontakt. Byråden ga på en svært tydelig måte uttrykk for at hun ikke likte at han avbrøt samtalen deres.
Også her det ulike versjoner av hendelsesforløpet. Flere ansatte Aftenposten har vært i kontakt mener at konsernsjefen var høflig.
Byråd Thorkildsen, derimot, skriver i en SMS til Aftenposten at hun beklager at «det ble hett» mellom henne og konsernsjefen, men at han avbrøt «på en særdeles lite hyggelig måte».
Byråden: – Jeg ble veldig overrasket over brevet
Byråd Inga Marte Thorkildsen var ikke tilgjengelig for intervju torsdag ettermiddag. Hun skriver følgende om brevet i en SMS til Aftenposten:
«Jeg ble veldig overrasket over brevet. Vi har alltid vært tydelige på at selv om vi er politisk uenige med ledelsen i de kommersielle selskapene, så setter vi stor pris på den jobben deres ansatte gjør for Oslos befolkning.
Det ville ikke falle meg inn å være verken nedlatende eller arrogant overfor medarbeiderne i eldreomsorgen, uansett om de jobber her eller der.
På Manglerudhjemmet var jeg opptatt av å høre mest mulig fra de ansatte og fra leder Hilde Helland, om hvordan de har fått til de flotte endringene de har gjort. Jeg ga til og med ekstra skryt for at de har klart dette med et veldig dårlig utgangspunkt, nemlig et bygg som både er gammelt og uhensiktsmessig.
Jeg skrev også en egen kommentar på Facebook i etterkant hvor jeg roste de ansatte ved sykehjemmet, og jeg har flere ganger gitt Helland og hennes ansatte ros for både pecha kutcha-foredraget, innkjøp på finn.no og Vålerenga-puben.
Det som derimot er riktig, er at det ble hett mellom Tidemann og meg etter at han avbrøt på en særdeles lite hyggelig måte. Jeg avviste ham, og han marsjerte ut av rommet. Det beklager jeg.»
Byrådslederens svarbrev
Byrådsleder Raymond Johansen skrev torsdag et svarbrev til Tidemann der han innleder med å takk for innsatsen Unicare gjør for pleietrengende eldre.
– Din opplevelse av besøket er selvsagt beklagelig, men jeg kjenner byråden som en engasjert og oppriktig politiker som er svært opptatt av både brukeres og ansattes hverdag og finner det underlig at det skal ha oppstått en situasjon hvor møtet ikke ble oppfattet som konstruktivt», skriver han. Han påpeker også at det ikke har vært «kanalisert noen misnøye med besøket fra Statsministerens kontor til byrådsavdelingen eller til han, og at det er helt vanlig praksis at ansvarlig byråd deltar når regjeringen besøker underliggende etater.
Johansen viser også til det Thorkildsen skrev på Facebook etter besøket på Manglerudhjemmet:
- Fabian Stang: Raser mot at byrådet vil gjøre Manglerudhjemmet kommunalt igjen
- Dette kommunale sykehjemmet har også bar: Økernhjemmet er byrådets solskinnshistorie fra Oslos eldreomsorg