Oslo

Oslo før: Syngespill og boksekamper i Oslos forlystelsesområde

På slutten av 1800-tallet hadde Grønland fått et rykte som et litt farlig, men forlokkende forlystelsesområde.

Olympen Christiania Morskabstheaters meget folkelige syngespill anno 1895 høstet stor suksess med sitt overtydelige typegalleri. Foto: Ukjent fotograf/Oslo Museum

  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Midt på Grønlandsleiret ligger det tradisjonsrike utestedet «Olympen restaurant», bare kalt «Lompa’» til hverdags. Og ikke minst til fest!

Bygningen huser en rikholdig historie:

I 1892 kjøpte Schous bryggeri et pakkhus med kjeglebane på Grønlandsleiret 15, rev det ned, og fikk reist et staselig og stort bygg med vaudeville og tilhørende inntektsgivende ølkraner.

To år etter åpningen fikk «Olympen Christiania Morskabstheater» leie lokalet og innviet det med det folkelige syngespillet «Til Sæters».

  • Les også: Da Ekebergbanen åpnet, var det mange som benyttet mulighet til å teste hestekrefter mot bil.

I årene etter 1. verdenskrig ble interiøret lysere og luftigere, samtidig som det ble bygget en takterrasse som kontrast til leiegårdene rundt. Bildet er fra 1953. Foto: Leif Ørnelund / Oslo museum

Bryte- og boksekamper i etasjen over

I orkesteret satt Valdresmarsjens far, Johannes Hanssen, år ut og år inn. På scenen sto datidens kjendiser Harald Stormoen og Hauk Aabel.

Men store forhold var det ikke; selve scenen, som fortsatt står der som et uforklart lite podie inne i lokalet, ble beskrevet å være « … blott paa Størrelse med et velvoksent Spisestuebord!».

I 1904 overtok «Jørgen og Cathinka Jensens Restaurasjon», som gjorde restauranten om til en slags moderne musikkhall. Den ga de navnet «Olympen» etter gudenes bolig, mens det ble arrangert bryte- og boksekamper i etasjen over.

Deretter ble Lompa’ bygget om mange ganger, noe som selvsagt har endret den både ute og inne. I 1927 ble interiøret lysere og luftigere etter funksjonalismens ideer, blant annet ble det bygget en populær takterrasse.

Slik ser Olympen ut i dag. Foto: Leif Gjerland

Fra bokselokale til nattklubb

Den opprinnelige fasaden er ikke lenger, for i 1961 kledde en ny eier utsiden av første etasje med skjemmende blå fliser, mens neste eier ville omdannet Lompa’ til et fransk etablissement og hyret inn franske kunstnere.

For riktig å dra til med det franske, startet han i tillegg «Pigalle nattklubb» i 1965, oppe i annen etasjes tidligere bokselokale.

Etter en omfattende oppussing i 2008 har i dag fasaden blitt roligere, selv om Pigalles sparkepikesymbol er et fortsatt blikkfang.

Og som før, pryder restaurantmaler Hans Backers ni storslagne veggmalerier fra 1928 lokalet, for fortsatt bor det god, lokal trivsel på Lompa.

Leif Gjerland (leif.gjerland@gmail.com) er historieformidler og byvandrer. Han skriver i Aftenposten om historiske Oslo.

NB: I en tidligere utgave stod det ved en feil at Johan Halvorsen, ikke Johannes Hanssen, var mannen bak Valdresmarsjen. Det beklager vi.

Les mer om

  1. Oslo før
  2. Grønland