Oslo

Vil få flere unge fra Østkanten ut i skibakken

Denne gjengen fikk prøve snowboard for første gang i prosjektet «Ø på Snø».

Deltagerne i Ø på snø fikk en hel dag med ski- eller snowboardinstruktør. Kaspara Bjelker (13), Enrique Loyo (13). Abdullahi Ahmed (14), Vijay Kalaseelan (13) og Yassin Merabet (14) får instruksjoner før de skal prøve seg i bakken. Foto: Stein Bjørge

 • Nicoline Haugsvær

Denne gjengen fikk opp varmen etter å ha tråkken opp bakken gang på gang for å lære seg å stå på snowboard. -Det er kjedelig å begynne å øve på å ta heisen, sa instruktøren. Foto: Stein Bjørge

-Jeg skulle ønske det var noe som het Ø på Snø da jeg var ung, fortalte ordfører Marianne Borgen da hun var med på kick off for prosjektet. Hun har selv aldri prøvd slalåm eller snowboard. Foto: Stein Bjørge

Yassin Merabet, 14, fikk raskt teken på brettet. Han har stått på slalåm før, men ville prøve noe nytt og valgte derfor snowboard. Foto: Stein Bjørge

Deltagerne kunne velge mellom slalåm og snowboard. Ronja Aikio Michelsen valgte snowboard. Foto: Stein Bjørge

Nysnø, sol, dunkende musikk og egen lavvo som varmestue: 8.-klassingene på Jordal ungdomsskole tråkker opp nybegynnerbakken på Tryvann gang på gang for å få dreisen på nytilegnede ski— og snowboardferdigheter.

I disse dager har får 600 elever fra bydel Gamle Oslo en skidag utenom det vanlige. De er med i prosjektet Ø på snø , som skal få flere ut i alpinbakkene gjennom gratis vintersportstilbud til alle 7. til 10. klassinger i bydelen.

Deltagerne får en dag i Oslo Vinterpark med transport fra skolen, utlån av klær og utstyr, heiskort og opplæring med ski- eller snowboardinstruktør.

- Vi har mange atleter her. Men alle har ikke samme tradisjon for å dra på ski, forteller prosjektleder Karianne Hjallen.

I februar får bydelen besøk av verdens beste ski- og snowboardkjørere når X Games inntar Tøyenparken. Forutsetningen for at ekstremsportkonkurransen skulle arrangeres i Oslo var å gi noe tilbake til byens borgere. «Ø på snø» er derfor et samarbeid mellom X Games og Tøyen sportsklubb, der Hjallen er styreleder.

Oslo får også ny skatehall etter X Games :

Les også

- Oslo kommer til å bli en skatedestinasjon

Men prosjektet er mer enn én skidag og ett arrangement. Med nyinnkjøpt utstyr og klær opprettes det også utlånssentral på Frivillighetshuset på Tøyen, der det blir delt ut t-banebilletter og heiskort til deltagerne i prosjektet resten av vinteren.

Yassin Merabet, 14, fikk raskt teken på brettet. Han har stått på slalåm før, men ville prøve noe nytt og valgte derfor snowboard. Foto: Stein Bjørge

— Gleder meg til å lære mer

Kaspara Bjelker, 13, var blant dem som fikk testet snowboard for første gang.

— Det var veldig gøy. Jeg gleder meg til å lære mer, sier hun, og tror hun kommer til å dra i bakken flere ganger. Venninnen, Ronja Aikio Michelsen, 13, syntes det var litt skummelt.

«Morsomt!» «Kult!» «Vondt!» kom det fra resten av gruppen.

— Jeg begynte å lære mer nå, forteller Yassin Merabet, 14. Han har stått slalåm før, men syntes snowboard så kult ut, og ville prøve noe nytt.

Les også om Tøyen sportsklubb som starter lederkurs for unge:

Les også

- Det er dritkult å få lov til å være med fra starten

-Jeg skulle ønske det var noe som het Ø på Snø da jeg var ung, fortalte ordfører Marianne Borgen da hun var med på kick off for prosjektet. Hun har selv aldri prøvd slalåm eller snowboard. Foto: Stein Bjørge

— Skulle ønske jeg hadde tilbudet som ung

Ordfører Marianne Borgen var til stede under åpningen. Hun har selv vokst opp i Groruddalen, og kunne fortelle deltagerne at hun selv aldri har stått på slalåm eller snowboard.

— Jeg skulle ønske det var noe som het «Ø på Snø» da jeg var ung, sa hun i åpningstalen.

Borgen forteller Aftenposten at hun synes dette er et flott tiltak fordi enda flere får prøve ulike vinteraktiviteter, de får lære fra begynnelsen av, og kan fortsette å låne utstyr og heiskort utover vinteren.

Kommer ikke go'snøen snart? Vi håper det, for

Spleiselag

Eier av Oslo Vinterpark, Jan Sundt, forteller at prosjektet er helt i tråd med deres målsetning for alpinanlegget, at «alle skal med».

— Det er jo et problem når noen ikke kan være med, men dette gjør det mulig for flere å ta t-banen opp hit. Her kan ungdom fra øst og vest møtes. Snowboard og twintip har et godt og inkluderende miljø, sier han.

Sundt sitter også i styret til Bergesenstiftelsen, som er en av mange som har bidratt til prosjektet. Sparebankstiftelsen, Utekontaktene i Bydel Gamle Oslo og Frigo er også blant støttespillerne.

 1. Les også

  Preppemaskinene går for fullt i Marka

 2. Les også

  Nå blir det afterski på Tryvann

 3. Les også

  Til tross for kulden: Tenk deg om før du går på isen

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Vil lære av Tøyen for å unngå svenske bydelsproblemer

 2. FORELDRELIV
  Publisert:

  Sjekk din kommune: Spar tusenvis av kroner på gratis leie av tur- og sportsutstyr

 3. OSLO
  Publisert:

  OL-mester staket 25 km med brukket lårhals

 4. OSLO
  Publisert:

  MDG skal etablere minst seks blomsterenger i Oslo

 5. OSLO
  Publisert:

  Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

 6. OSLO
  Publisert:

  MDG stemte ned sin egen byråds politikk - avviser salg av Hausmannskvartalet