Her er din guide til fredagen på Øyafestivalen

Fredag fortsetter Øyafestivalen med blant andre Highasakite, New Order og Eagles of Death Metal.

Kristoffer Lo (t.v.), Marte Maaland Eberson, Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu og Øystein Skar i Higasakite er fredagens headliner på Øya.

Aftenpostens musikkredaksjon har plukket ut sine anbefalinger til årets festival.

For fredagen er det anmelder Robert Hoftun Gjestad som har valgt ut følgende konserter:

NAO – Hagen 15:05

– Klart for en funky start på dagen, selv om britiske NAOs musikk dufter like mye av neosoul, pop og moderne R&B. Damen fikk tredjeplass på BBC’ liste over musikknavn for 2016, så dette er nytt og friskt.

Oslo Sinfonietta – Vindfruen 15:55

– Det meste på Øya plasserer seg trygt innen sine sjangere, men her byr man på en «annerledes» opplevelse. Ensemblet Oslo Sinfonietta spiller avant-garde-komponisten Steve Reichs minimalistiske stykke Music for 18 Musicians.

Band Of Gold – Amfiet 16:55

– Overraskende, men fortjent, vant Band Of Gold Nordic Music Prize for fjorårets beste album under Bylarm. Deres melodiske poprock ispedd vestkyst-tendenser og sval vokal fungerer utmerket – alltid og overalt.

Mangler du billetter til festivalen? Fortvil ikke! Fredag strømmes følgende konserter:

  • 15.05–15.50: Hedvig Mollestad Trio (NO)
  • 16.50–17.45: Band of Gold (NO)
  • 21.30–23.00: Highasakite (NO)

Ivan Ave & Mutual Intentions – Vindfruen 19:50

– Det blir folksomt med musikk- og kunstkollektivet Mutual Intentions. I front er rapperen Ivan Ave, av Dagbladet omtalt som «en fin og fløyelsmyk årgangsvin i mylderet av norsk raps ofte mer pubertale halvlitere».

DJ EZ – Hi-Fi Klubben 20:20

– På teltscenen med den vanvittig gode lyden er en rekke DJs på programmet. At DJ EZ er Tottenham-supporter er vel et sidespor, men likevel et pluss. Hans tunge, britiske klubbmusikk spilles i alle fall HØYT.

New Order – Sirkus 21:45

– Selvskryt: Jeg så New Order lage synthpopfest på Roskilde i sommer, og det var vanvittig bra. Noen nye låter, så runden med hits til slutt: «True Faith», «Blue Monday», «Temptation», «Love Will Tear Us Apart». Be there.

Her kan du høre på Aftenpostens anbefalinger til fredagen på Øya:

En annen som spiller på festivalen fredag, er R&B-stjerneskuddet Farida fra Gjøvik.

For ett år siden ble Farida møtt med avslag fra norske plateselskaper. Nå har hun amerikansk manager og flere interesserte aktører på det amerikanske markedet. Les vårt intervju med Farida her.

17 års festivalhistorie

Øyafestivalen vokser år for år. Siden 1999 har festivalbudsjettet økt fra 400.000 til 69 millioner kroner.

– Vi bruker utrolig mye penger på å booke artister. Vi får hele tiden mail fra folk som ønsker å spille gratis, men det handler om å finne de riktige artistene og dem vi ønsker å få frem, sa bookingsjef Claes Olsen da vi snakket med ham om økonomien i Øya.

I løpet av årene har festivalen selvsagt vært åsted for mange spesielle anledninger. Husker du for eksempel da Pete Doherty spydde på scenen?

En som sannsynligvis går glipp av små og store hendelser under årets Øya, er festivalsjef Tord Rønning Krogtoft. Vi intervjuet ham tidligere denne uken:

– Hvert år gleder jeg meg til alt er over. Til alle som jobber på Øya og alle i publikum har kommet seg trygt hjem. Da kan jeg senke skuldrene, sa Tord Krogtoft.

– Stort sikkerhetsopplegg

Episoder med seksuell trakassering har preget enkelte festivaler i Europa den siste tiden. Øya-festivalens sikkerhetsansvarlig mener de er godt forberedt.

– Vi har et stort sikkerhetsopplegg som vi har hatt i mange år. Vi har egne vakter og frivillige som går rundt og passer på. Og så har vi et tett samarbeid med politiet. De stiller opp med mannskaper under festivalen, sier Jørgen Aass, sikkerhetssjef for Øyafestivalen.

Når Highasakite og New Order som de siste artistene har gått av scenen i kveld, er det ingen grunn til å gå hjem.

For når Tøyenparken stenger, fortsetter festivalen på byens klubber.

Nytt av året er det at de tidligere lokalene til Astrup Fearnley Museet nederst i Kvadraturen tas i bruk. Der blir det konserter og DJs i tre forskjellige rom onsdag til lørdag.