Oslo

Få reaksjoner på bevæpnet 17. mai-politi

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

For første gang i historien gikk politifolk med våpen i barnetoget. Foto: Rolf Øhman

Victoria Marie Evensen er leder av 17. maikomiteen i Oslo. Hun håper på en våpen-fri nasjonaldag i 2016. Foto: Wasim Riaz

 1. mai-komiteens leder Victoria Marie Evensen (A) er prinsipielt imot våpen i barnetoget, men synes politiet i Oslo håndterte situasjonen godt.

Den midlertidige bevæpningen av politiet varer frem til 7. juni – på grunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste. Derfor gikk store deler av politistyrken med våpen på nasjonaldagen – for første gang i Norges historie.

17. mai-komiteens leder i Oslo, Victoria Marie Evensen (A), sa i går at hun ønsker at byen skal preges av flagg, og ikke våpen på nasjonaldagen.Etter å ha gått først i barnetoget, synes hun at politiet har håndtert situasjonen godt.

— Jeg la jo merke til at politiet var bevæpnet, men jeg må samtidig si at det gikk greit for seg. Jeg tror at bevæpningen var så diskret som mulig. Sånn sett ble situasjonen godt håndtert fra politiets side. Jeg har i hvert fall ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger om reaksjoner fra publikum på bevæpningen, sier Evensen.

Vil unngå våpen neste år

Evensen legger til at hun håper å unngå bevæpning til 17. mai neste år.

— For det handler om hvem vi er, og om vårt forhold til våpen, sier Evensen.

- Er det ikke greit med våpen med tanke på tryggheten?

- Det er ikke opp til 17 mai-komiteens leder å avgjøre hva som skaper en trygg situasjon. Min prinsipielle holdning er at vi bør unngå våpen i barnetoget, svarer Evensen.

- Få har lagt merke til våpen

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) var blant de aller fremste i barnetoget. Han mener at politiets bevæpning var diskret, og tror ikke at veldig mange la merke til den.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) Foto: Rolf Øhman

— Det aller beste ville ha vært å gå uten våpen, men når situasjonen først tilsier det, så synes jeg det har gått veldig bra. Jeg har inntrykk av at det ikke er så mange som har lagt merke til at politiet har gått med våpen i dag, sier Røsland etter at barnetoget er ferdig.

Ingen negative reaksjoner

Vidar Pedersen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, sier at politiet ikke har fått noen negative tilbakemeldinger angående bevæpning på nasjonaldagen.

- Jeg har ikke fått noen tilbakemelding på dette. Hverken fra publikum eller tjenestefolk som har vært ute på jobb. Vi tolker det som positivt, og at det har gått greit, sier Pedersen.

Ved 14.30-tiden kunne han fortelle at feiringen hittil har gått rolig for seg.

 1. Les også

  Ber foreldre forberede barna på at de vil se våpen

 2. Les også

  Stortinget sier nei til generell bevæpning av politiet

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Byrådet i Oslo ber Helsedepartementet revurdere tidlig skjenkestopp.

 2. OSLO
  Publisert:

  Erling Lae: – Sikkerhetstiltakene i Oslo har tatt litt av

 3. NORGE
  Publisert:

  Slik vil politiet sikre 17. mai

 4. NORGE
  Publisert:

  Høyere sikkerhet i Oslo enn tidligere år på 17. mai – politiet sperrer av sidegater med kjøretøyer

 5. OSLO
  Publisert:

  Forbyr alkoholservering i Oslo

 6. NORGE
  Publisert:

  Byrådslederen varsler ekstra sikkerhetstiltak under årets 17. mai i Oslo