Oslo

Byrådet vil bruke 2,3 mrd. på å kjøpe flere kommunale boliger

550 nye kommunale boliger skal på plass i løpet av de neste fire årene. Det foreslår det borgerlige byrådet i Oslo i sitt budsjett for 2016.

Det er bred enighet i bystyret om å spre de kommunale boligene over flere bydeler. Pr. i dag har blant annet Sagene bydel (nedre del av bildet) en overkonsentrasjon. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

 • Sol Sigurjonsdottir
 • Christian Sørgjerd

Onsdag la byrådet i Oslo frem sitt budsjettforslag for 2016. Det skal vedtas i desember, men før den tid har antagelig byrådsmakten i hovedstaden skiftet. Det kan føre til at det blir gjort store endringer.

Et av forslagene fra de borgerlige som kan bli stående, er et nytt løft i antall kommunale boliger. Fra før har Oslo i overkant av 10.000 slike.

— Byrådet er inne i en historisk satsing på å kjøpe flere kommunale boliger i Oslo. Summen som stilles til rådighet gjør oss i stand til å kjøpe 550 nye boliger fremover, sier sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H).

476 av boligene er tenkt til vanskeligstilte, som er hovedgruppen av leietagere i de kommunale boligene. 74 av boligene er tenkt til personer med nedsatt funksjonsevne.

— Vi er veldig glad for at vi får til dette, sier Søreide.

Forslaget kan overleve et byrådsskifte

Bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen (Ap), som er aktuell til en byrådspost i et Ap-ledet byråd, er positiv til det foreslåtte milliardkjøpet. Hun tror hele bystyret kan stille seg bak det.

Rina Mariann Hansen (Ap) Foto: Pressebilde

— Bystyret har i mange år vært enig om å øke antallet kommunale boliger og å spre de kommunale boligene. At byrådet endelig leverer på dette punktet, er positivt, men årsaken er at fordi de i mange år ikke har økt antallet slik bystyret har ønsket, sier Hansen.

Også Marianne Borgen (SV) gir ros til byrådet for at forslaget kommer.

— Vi trenger flere kommunale boliger i Oslo, så dette er bra, sier hun.

Flere store boligkjøp i senere år

De foreslåtte 550 boligene kommer i tillegg til de 280 boligene som allerede er vedtatt å kjøpe frem mot 2017. De nye boligene kommer også på toppen av «OBOS-kjøpet» i 2014.

Da kjøpte kommunen en portefølje på 617 utleieboliger, spredt over hele byen, samlet fra OBOS. Samtidig varslet de at de kom til å selge 210 kommunale boliger i Gamle Oslo bydel. Målet var blant annet å spre de kommunale boligene bedre, byrådet har tidligere fått kritikk for at sosialboligene er konsentrert i indre øst.

I fjor ble det bestemt at flere kommunale boliger skulle kjøpes på vestkanten.

Øystein Eriksen Søreide (H) Foto: Trond Sørås, VG, NTB Scanpix

Ifølge Søreide er de 550 nye boligene planlagt fordelt på alle bydelene, med unntak av Grünerløkka, Gamle Oslo og Sagene.

— Det skal ikke øke belastningen i de bydelene som har mange sosialboliger fra før, sier Søreide.

Behov for flere de neste årene

Hvert år kartlegges det hvor mange kommunale boliger det er behov for i Oslo. Selv om dette tallet har sunket de siste årene, er det fortsatt behov for i underkant av 2000 boliger. Behovet er størst i bydelene Frogner, Grünerløkka og Søndre Nordstrand, ifølge kartleggingen.

— Vi brukte mye penger i fjor på OBOS-kjøpet, og vil fortsette å satse på sosialboliger. Det mangler fortsatt flere, og vi har fremdeles en jobb å gjøre. En trygg bolig er noe av det aller viktigste for å gi utsatte grupper grunnlag for et bedre liv, mener Søreide.

Sosialbyråden mener boligkjøpet blant annet er nødvendig for å sikre bedre rehabilitering og oppfølging av rusmisbrukere.

— Bolig er viktig for at rusavhengige skal få et bedre liv og et stort steg mot rusfrihet. For å sikre at rusavhengige håndterer det å bo, er det nødvendig med veiledning og oppfølging. Derfor øker vi også bo-oppfølgingen overfor personer med rus og psykiatriutfordringer med 20 mill. kroner i budsjettforslaget vårt, sier han.

 1. Les også

  Kutter hele Oslo-støtten til Human Rights Service

 2. Les også

  Dette betyr det nye Oslo-budsjettet for deg

 3. Les også

  Byrådet vil doble Oslos gjeld

Les mer om

 1. Oslo
 2. Bystyret

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Kjøper kommunale boliger «i et av Oslos mest etterspurte nabolag»

 2. OSLO
  Publisert:

  Oslo kommune har kjøpt boliger for 869 millioner

 3. OSLO
  Publisert:

  Utsetter de største rødgrønne valgløftene og skrur parkeringsavgiftene i været

 4. OSLO
  Publisert:

  Slik vil byrådet løse husleie-konflikten. «Alvorlig løftebrudd», svarer Rødt.

 5. OSLO
  Publisert:

  Rødt og byrådet ikke enige om budsjettet. Da har ikke byrådet flertall.

 6. OSLO
  Publisert:

  Økser rødgrønne prestisjeprosjekter - men vil bruke nesten like mye penger