Oslo

Nå kan du fiske laks i Oslo sentrum

Fem års venting er over. Nå starter jakten på villaks og sjøørret i indre by. Svært få hovedsteder i verden kan by på noe lignende.

Bjørn Torp, leder i Oslo Fiskeadministrasjon hjelper ordfører Marianne Borgen med de første kastene.

Etter fem tørre år og nidtidig kultivering er nå Akerselva åpen for sportsfiske. Ordfører Marianne Borgen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gikk begge i vannet med stang, uten det helt store resultatet der og da.

Etter det katastrofale klorutslippet i 2011 er elven nå på vei tilbake til sitt gamle jeg. Det betyr god sjanse for selvhøstet og kortreist middag. Den største laksen som ble målt i 2015 var på over en meter – noe som tilsier en vekt på godt over 10 kilo.

Fisket startet i dag klokken 06.00, og Bjørn Torp, leder i Oslo Fiskeadministrasjon (OFA) har allerede fått meldinger om fangster.

– Det dreier seg om småfisk så langt, men en fisker mener han mistet en som var på godt over én kilo. Det er bra. Vi må huske på at Akerselva er en «sen» elv. Det betyr at den virkelig store oppgangen av laks og sjøørret fra havet starter noe senere i sesongen, forteller han.

Klima- og miljøminister Helgesen og Oslos ordfører Borgen markerte starten med å sette ut to fisk med navnene Vidar og Marianne.

Laksefiske i Akerselva varer ut september. Årets sesong er å regne som en test. OFA vil bruke dette året til å samle dokumentasjon på hva elva kan gi, og hva den tåler av fiske.

– Slik vi ser på det, er det bedre å åpne offensivt for så eventuelt stramme inn på kvotene etter hvert, forteller han.

– Dere har vært generøse?

– I utgangspunktet tenkte vi det skulle være fritt fram for
hvor mye fisk folk kan ta opp, men vi har diskutert oss fram til en kvote på tre fisk i døgnet. Kan folk rusle hjem med tre fisk hjem etter en dag i elva, så er jo det helt fantastisk, sier Bjørn Torp.

Selv ministere kan få kluss med snøret.

Les også

  1. Her kan du fiske laks nær Oslo i sommer

  2. Betalte 250.000 for to døgn laksefiske

  3. Ofres villaksen? | Erik Sterud

Les mer om

  1. Fritidsfiske