Oslo

Rundt 1800 parkeringsplasser skal fjernes i Oslo de neste årene

Syklister og folk som velger å kjøre buss og trikk skal komme seg raskere frem i byen. For å få til det, må det fjernes opptil 1800 kommunale parkeringsplasser i Oslo.

– Det blir sikkert mye finere i gaten, men det er vanskelig å finne parkeringsplass her. Det er jo ikke flust med parkeringsplasser i dette området, sier Mari Gaara, som har kjørt inn til Oslo for å besøke en venninne sammen med sønnen Vetle på åtte måneder.
  • Olav Eggesvik
    Journalist
  • Astrid Løken
    journalist

Det viser en sammenstilling Aftenposten har gjort av det som finnes av planer for kollektivtrafikk og sykkelveier de neste årene.

Opptil 500 P-plasser for bil planlegges fjernet i løpet av fem år for å få trikk og buss raskere frem. Opptil 1300 parkeringsplasser kan ryke når åtte nye sykkelruter gjennom byen skal bygges.

Om noen uker er 104 parkeringsplasser borte fra Waldemar Thranes gate.

- Samfunnet sparer på å fjerne biler

– Samfunnet som helhet har mye å spare på å redusere forsinkelsene for kollektivtrafikken, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Også syklistene skal få bedre kår i gaten.

Aftenposten møter henne i Waldemar Thranes gate onsdag ettermiddag. Alle parkeringsplassene i gaten er opptatt. Når en bilist kjører ut, smetter en annen inn på plassen.

Om noen uker er parkeringsplassene på strekningen fra Ullevålsveien til Uelands gate i Waldemar Thranes gate historie. Bare to-tre plasser nærmest Ullevålsveien skal beholdes.

De 104 parkeringsplassene som forsvinner, utgjør ifølge byråden ni prosent av parkeringsplassene i området rundt gaten. For hele bydelen er det to prosent av parkeringsplassene.

Mats Torseth (32) parkerte i gaten da Aftenposten var på besøk. Han ønsker seg flere parkeringsplasser under jorden dersom plassene i Waldemar Thranes gate forsvinner.

Mats Torseth (32), som bor på Mortensrud, har akkurat fått barnevognen ut etter å ha funnet plass til bilen i Waldemar Thranes gate.

– Jeg vet jo at det er bedre for byen at jeg ikke kjører inn hit. Og hadde jeg bodd her selv, ville jeg nok hatt en miljøgate her. Vi må vel omstille oss, men dette er jo et pressområde. Så da må det lages parkeringsplasser under bakken, sier Mats Torseth før han går videre til Alexander Kiellands plass med sønnen Mathias (1).

Slik ser det ut i gaten i dag.
Slik kan det bli i gaten etter at parkeringsplassene er fjernet.

Som erstatning for parkeringsplassene som forsvinner, kommer det et nytt sykkelfelt mot St. Hanshaugen. I retning Alexander Kiellands plass kommer det et bussfelt på hele strekningen.

Skal få buss og trikk raskere frem

Opptil 500 p-plasser for bil planlegges fjernet i løpet av fem år for å få trikk og buss raskere frem. Tiltaket er en del av en plan kalt Kraftfulle Fremkommelighetstiltak (KFT).

Ruter mener forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus årlig koster samfunnet 3,5 milliarder kroner i tidskostnader. Mer konkret koster forsinkelser Ruter ekstra driftsutgifter på 300–400 millioner kroner i året.

750 mennesker må vente på én feilparkert bil

– Disse parkeringsplassene ligger i gater hvor bussen og trikken jevnlig blir forsinket fordi biler står i veien, sier Bjørnar Sølvik-Jensen, kommunikasjonsrådgiver i Bymiljøetaten.

Ifølge Sølvik-Jensen dreier det seg om noen plasser her og noen plasser der. Et eksempel er Thorvald Meyers gate. Der skal rundt syv parkeringsplasser og en lomme for varelevering fjernes i sommer. Det kommer flere tiltak i gaten etter hvert.

– Thorvald Meyers gate er det stedet trikken blir hindret og må stoppe oftest. Vi ønsker å prioritere de 750 menneskene som sitter og venter inne på de tre trikkene som må stå i kø, fremfor den ene som har parkert feil, sier han.

1300 parkeringsplasser skal fjernes for sykkelveier

Rundt 1300 p-plasser står i veien for de åtte byrutene for sykkel byrådet skal bygge.

Byrådet har sagt at det skal bygges ferdig 60 kilometer med sykkelvei innen byrådsperioden (2019). Majoriteten (53 km) er såkalte byruter. Byrådet har også sagt av fem av de åtte byruter skal etableres innen 2017.

Oslo kommune har selv anslått at omtrent 1300 parkeringsplasser forsvinner når sykkelrutene står klare. Det meste av dette er uregulerte parkeringsplasser.

Ifølge Liv Jorun Andenes, kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommunes sykkelprosjekt, er de 1300 plassene bare et anslag.

– Det kan bli færre eller flere, sier Andenes.

Byråden erkjenner at det både er plusser og minuser ved å fjerne parkeringsplasser.

– Men vårt mål er at færre skal kjøre bil og at flere skal kjøre kollektivt eller sykle. Da må vi prioritere de myke trafikantene, sier Nguyen Berg.

Ble bråk om parkeringsplasser i Thereses gate

Under det forrige byrådet ble parkeringsplassene i Thereses gate på Bislett fjernet. Trikkeførerne jublet, mange beboere og næringsdrivende i gaten kjempet hardt for å få parkeringsplassene tilbake og enkelte organiserte seg for å støtte forbudet.

Kommunen investerte tid og penger for å kompensere beboerne for parkeringsplassene. Et kunstprosjekt skulle være et plaster på såret, blant annet ble det brukt 400.000 kroner på isskulpturer som smeltet etter to uker.

Tilsvarende ble det bråk da byrådet i vinter besluttet at parkeringsplasser i Ullevålsveien skal stenges ved fare for snø. Årsaken er at bilene drar med seg snø ut i sykkelfeltet når de kjører ut fra parkeringsplassen.

Mye ledig plass i parkeringshus

Byrådet er forberedt på at det kan bli bråk rundt parkeringsplassene. Men byråd Berg viser til at det er under 50 prosent av husholdningene i bydel St. Hanshaugen som har en bil.

Hun viser også til at det er mye ledig plass i parkeringshusene innenfor Ring 1. Ifølge Bylivsundersøkelsen for 2013 er det 6600 parkeringsplasser i parkeringshusene og 700 på gateplan innenfor Ring 1. 40 til 60 prosent av plassene i parkeringshusene er ikke i bruk.

Ifølge Bymiljøetaten er det 28.000 kommunale parkeringsplasser i Oslo. Det tallet inkluderer ikke plasser for elbiler og kveldsparkeringsplasser.

– Vi har ventet på et ordentlig sykkelveinett siden 1970-tallet. Nå skjer det, nettopp fordi byrådet er villige til å sette kollektivreisende og de myke trafikantene først, sier Berg.


Det er ikke bare enkelt å be folk om å droppe bilen.

Og parkeringsproblemer er ikke noe nytt i Oslo. Se hvordan kommunen ville løse problemet på 1960-tallet.