Oslo

Her borer de hull i den gamle nazibunkeren for å finne hemmelig etasje

Det ble det dessverre betong-bomtur for ildsjelene ved Oslo Handelsgym. Men Venneforeningen fortviler likevel på ingen måte.

  • Henrik Arneberg

— Vi prøver et hull til! Dessuten har vi fått beskjed om å gå dypere. Opptil tre meter antydet geologen som var på befaring, sierpensjonert lektor Øyvind Skarlund ivrig. Han bøyer seg fremover, titter ned i det meterdype hullet og gløtter bort påHelge Quigstad som nikker samtykkende tilbake og gir tegn til boreeksperten.

De neste minuttene pløyer det massive boret seg gjennom store mengder betong. Et hull. To hull. Tre hull. Foreløpig ingenting annet enn betong og pukk.

— Pakk sammen utstyret. Vi går til neste rom i bunkeren, lyder kommandoen.

Dette rommet håpet Venneforeningen at skulle kunne koble en underetasje til den eksisterende bunkeren.

Undersøkt med georadar

Vi befinner oss fire meter under jorden, nærmere bestemt rett under skolegården på Oslo Handelsgymnasium (OHG).

Her bygde tyskerne under andre verdenskrig en bunker i armert betong — med kommandosentral slik at de kunne styre landet også ved bombeangrep. Etter krigen ble bunkeren brukt av Heimevernet frem til år 2000, da skolen tok over. I tillegg til bunkeren under skolen, bygget tyskerne fire andre mellom OHG og Ruseløkka skole.

Helge Qvigstad (høyre) ser på et av betongrørene som ble boret ut fra gulvet. Det viser at gulvet under bunkeren består av metervis med betong.

Les også: På radarjakt etter nazi-tunnelene

Skolens venneforening har i lang tid ønsket å finne ut om bunkeren på OHG har en ukjent underetasje, og om det faktisk finnes underjordiske ganger mellom bunkerne. I mars fikk de hjelp fra Sintef som gjennomsøkte stedene med georadar. De ble gjort utslag som ga indikasjoner på at det kan finnes hulrom enkelte steder i bunkeren under OHG.

Bunkeren under Oslo Handelsgym var nazistenes militære hovedkontor i Norge under 2. verdenskrig. Her vises en av inngangene.

Øyvind Skarlund og HegeQuigstad, begge aktive medlemmer iInspektør Didrichsens venneforening, har ventet på denne dagen i mange år. Begge håper naturlig nok å få svar på om det faktisk finnes uoppdagede ganger eller etasjer i lokalene som per dags dato fungerer som et skolemuseum.

Blant annet har de funnet to forskjellige tegninger, henholdsvis fra 1941 og 1993, som viser ulik romfordeling i bunkeren. I tillegg har de snakket med flere kilder som hardnakket mener å ha gått i trapper som knyttet ulike etasjer sammen.

— Dette er jo kjempespennende. Vi håper å få svar på noe folk har snakket om i 70 år, sier de to.

Les også: Leter etter nazistenes hemmelige tunneler

De to ulike tegningene Venneforeningen mener at kan tyde på at bunkeren muligens inneholder en ekstra, men hittil uoppdaget etasje.

— Et rart rom

De første boringene er utført - uten hell. Venneforeningens representanter medgir at de hadde håpet å finne en trapp som skulle lede til en gang eller i beste fall ned til en ny etasje.

- Det virker jo litt merkelig dersom de laget dette rommet hvis det bare skulle være et lite hull i veggen? Jeg nekter å tro at de bare laget et bitte lite rom bare for moro skyld, sier Quigstad og peker inn døra til det maks tre kvadratmeter store rommet.

— Bør vi bore dypere, muligens på skrått? spør Skarlund.

It's just solid rock underneath, sier borearbeideren med svette piplende fra pannen.

Han blir trodd.

Her sjekkes muligheten for om det kan ligge et hemmelig rom bak en av vegggene.

I løpet av de neste seks timene gjøres det en rekke forsøk på å finne underetasjen, samt de myteomspunne , hemmelige gangene. Dessverre fører ingen frem. Gangene — om de er der - er fortsatt godt bevarte hemmeligheter.

Venneforeningen henger likevel ikke med hodet.

— Det er jo litt merkelig om de ikke har bygd fluktganger fra bunkeren over til KNA-hotellet der en rekke tyske offiserer bodde. Likevel går vi ikke ned i den mentale kjelleren over ikke å ha funnet noe. Vi kan vel konkludere med at vi fortsatt ikke kan være sikre på noe, men har i hvert fall gjort en innsats for å sjekke det ut. Videre vil vi kontakte de av våre kilder som mener det finnes ganger eller en etasje, og be dem fortelle mer. Det er mange som ikke har fortalt alt de vet, sier Skarlund.

Tips til Oslo-saker? Kontakt oss her!

Les også

  1. Leter etter nazistenes hemmelige tunneler

  2. Nazistenes skjulte tunneler kan bli åpnet

Bildet viser rommet Venneforeningen mener at kan ha vært et trapperom ned til ukjent underetasje. Til venstre: Helge Qvigstad, formann i foreningen.