Lånte bil for å kjøre astmabarn til barnehagen

– Hadde bare varebilene og taxiene også måtte stå i dag, så kunne vi syklet til barnehagen, sier Eli Skeid.

Ofte tar Eli Skeid sønnen Sondre i sykkelvognen til barnehagen, men med så høy forurensning som nå, er det uaktuelt. Da ble løsningen å bytte bort dieselbilen til en bensinbil.

Eli Skeid og sønnen er av dem som ble rammet av dieselforbudet i Oslo tirsdag. Siden sønnen har kraftig astma, kan han ikke være ute disse dagene med så stor forurensing.

– Jeg hev meg rundt i går kveld, kjørte min dieselbil ut til Bærum og byttet bil med min mor, sier Skeid.

Hun synes det er betenkelig at hun i dette bilbyttet har forurenset mer enn om hun kunne kjørt sønnen til barnehagen i sin egen bil.

– Vi sykler ofte til barnehagen, men med den luftforurensingen som er nå, kan ikke sønnen min være ute. Det er helt uaktuelt å sitte i en sykkelvogn lavt i trafikken, det er jo det verste, sier hun.

Hun synes det er flott at det kommer tiltak for å redusere forurensingen, men hun synes ikke tiltakene er tilstrekkelig planlagt. Dessuten mener hun det rammer urettferdig.

– Hvorfor får varebiler med håndverkere og taxier kjøre? Skulle jeg latt min dieselbil stå og tatt taxi til barnehage og jobb? Hvis alle taxi og varebiler heller ikke hadde fått kjøre, så kunne vi trolig ha syklet til barnehage og jobb i dag, sier Skeid.

  • Lurer du på hvordan den dårlige luften påvirker helsen?

Som fastlege er ikke hjemmekontor et alternativ for henne:

– Det sitter en rekke syke mennesker på kontoret og venter på meg. Da kan jeg ikke bli hjemme, sier Skeid.

At hennes pasienter ikke regnes som like viktige som håndverkernes tjenester, synes hun er provoserende.

– Jeg er veldig glad på min sønns vegne at det gjøres tiltak som hjelper på forurensingen, men nå rammer den urettferdig.

Dette kartet er laget av Bymiljøetaten i Oslo ved hjelp av modellberegninger. Områdene med røde prikker har størst risiko for dårlig luftkvalitet.

Bymiljøetatens dieselforbud kan også påvirke fremtidige beslutninger for henne:

– Jeg kjøpte dieselbil fordi det var rådet den gang. Jeg skjønner nå at den neste bilen vil bli en elbil!

Her kan du lese hvordan byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) oppsummerer tirsdagens forbud. I en måling var det 20 000 færre biler tirsdag, enn det var mandag.