Oslo

Den sosiale nedstengningen i Oslo videreføres til 7. januar

Forbudet mot at mer enn ti personer kan samles, fortsetter ut året, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Det er strengere regler enn hva resten av landet må følge.

Byrådet i Oslo har besluttet å videreføre de svært strenge smitteverntiltakene i hovedstaden inn i det nye året. Det var hovedbudskapet på pressekonferansen torsdag.
 • Torgeir Strandberg
  Journalist

Det viktigste fra pressekonferansen:

 • Bare ti kan samles til juleselskap i Oslo, inkludert dem som tilhører husstanden.
 • Med noen få unntak for utsatte grupper og ungdom, blir alle smitteverntiltak videreført til 7. januar.
 • Det gjelder også forbudet mot alkoholservering. Byrådet vet ikke når kranene vil bli åpnet.

– Den sosiale nedstengingen av Oslo har virket, men la det ikke være noe tvil: Smittesituasjonen er dramatisk. Det er altfor tidlig å gjøre store lettelser i Oslo nå. Vi må slå ned smitten før vi kan åpne opp igjen, sa byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferansen torsdag.

Smitteverntiltakene i Oslo videreføres. En ny vurdering blir først gjort en uke inn i det nye året.

Byrådet har likevel besluttet å gjøre enkelte små lettelser i julen:

 • Det åpnes for arrangementer for vanskeligstilte i regi av organisasjoner og kommunale aktører. Dette vil gjelde tilbud rettet mot personer som for eksempel har rusproblemer, psykiske helseproblemer og mot bostedsløse.
 • Det åpnes for at fritidsklubbene gir tilbud til inntil 20 ungdommer om gangen for aldersgruppen 13–19 år.

Egentlig skulle det vært fredsprisutdeling i Oslo rådhus nå i desember. I stedet er det koronapressekonferanse. For å sikre nødvendig avstand mellom deltagerne er pressekonferansene nå lagt til Rådhusets aller største rom.

Riktig retning, men ...

Johansen minnet om situasjonen i Sverige og Danmark. Sistnevnte har opplevd en eksplosiv smitteøkning den siste tiden og innførte denne uken nye og svært inngripende smitteverntiltak.

I Oslo peker mange piler i riktig retning nå. Forrige uke sank smittetallene med 25 prosent sammenlignet med uken før. Smittenivået er nær halvert på to uker.

Men det er ikke nok, advarer byrådet.

De ber dessuten Oslo-folk være svært påpasselige når de reiser til og fra hovedstaden for julefeiringen.

– Hvis vi skal lette på tiltakene i januar, må alle som reiser til og fra Oslo, ta ansvar. Jeg vil på det sterkeste anbefale at de som reiser, har minst mulig kontakt med andre både før og etter reisen, sa Johansen.

Se hele pressekonferansen her:

Strengere gjesteregler i Oslo

Regjeringen har allerede lagt frem smitteverntiltak for julefeiringen.

– Vi opprettholder regelen om inntil fem gjester, men for to av dagene åpner vi for inntil ti gjester. For eksempel på julaften og nyttårsaften, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la frem planen.

Men enkeltkommuner kan ha strengere regler. Oslo har valgt det.

I Oslo kan man maksimalt være ti personer når man møtes. Er du en familie på fem, kan du invitere maksimalt fem gjester.

Les også

Han bannet stygt da Oslo stanset ølkranene. Så raste Lorrys omsetning med 84 prosent.

Fortsatt tørrlegging

Det var 6. november at reglene i Oslo, etter en stor smitteøkning, ble strammet inn.

Hovedbudskapet at man skal man unngå situasjoner der smitte kan spres, og at man skal holde seg hjemme så mye som mulig.

– Hvis vi skal lette på tiltakene i januar, må alle som reiser til og fra Oslo, ta ansvar, understreker Raymond Johansen.

Det ble blant annet innført full skjenkestopp for alkohol. Det har ført til at mange serveringssteder har valgt å stenge helt. Nå er tørrleggingen videreført til 7. januar, minst.

– Jeg håper vi etterhvert kan komme med gode nyheter. Det er ikke moro å stå her uten å ha gode nok tall til å kunne åpne, sier Raymond Johansen til Aftenposten.

– Er det aktuelt å forlenge forbudet mot alkoholservering også etter 7. januar?

– Vi får vente å se. Utfordringen er om vi da har tilstrekkelig kunnskap til å treffe beslutninger, svarer han, med henvisning til den usikre smittesituasjonen julen kan medføre.

Også lekeland, kinoer, treningssentre og lignende tilbud ble stengt for en måned siden og vil fortsatt være det. Det ble oppgradert til rødt nivå på videregående skoler. Alle innendørs arrangementer ble forbudt.

Johansen gjentok under pressekonferansen flere ganger frustrasjonen over at Stortinget ikke har gitt ekstra støtte til bedrifter i Oslo, der smitteverntiltakene har vært mest inngripende.

– Pengene finnes. Jeg håper regjeringens prioriteringer endrer seg. Jeg vil fortsette å spørre om penger hver dag. Men kanskje tar jeg meg litt fri i romjulen.

Les også

Oslo-folk må vente: – Å åpne for mye for raskt er sannsynligvis det dummeste vi gjør

Stor arbeidsledighet

Tiltakene i Oslo har gått hardt ut over dem som jobber i de berørte bransjene. Nå er det 34.822 registrert arbeidsledige i Oslo. Dette er tre ganger så mange som før pandemien. Denne statistikken fanger ikke opp frilansere og de som driver enkeltpersonforetak.

– Det er flere som står uten jobb i Oslo enn det er innbyggere i Hamar, sa Rina Mariann Hansen (Ap) på pressekonferansen.

Hun er byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold.

Rina Mariann Hansen er bekymret for arbeidsledigheten i Oslo.

Hansen er bekymret for arbeidsledigheten i Oslo. Hun opplyser at det nå er flere personer under 30 år enn vanlig som henvender seg til Nav.

Når restriksjonene en gang i fremtiden blir lempet på, vil skoler og ungdomstilbud bli prioritert først, understreket hun også.

Planlegger massevaksinering

Helsebyråd Robert Steen (Ap) orienterte om at Oslo kommune nå forbereder seg på massevaksinering.

– Vi planlegger for vaksinering tidlig i januar, og vi vil vaksinere omtrent like mange som vi vaksinerer gjennom en ordinær influensasesong.

Han opplyser at Helseetaten har etablert en bred arbeidsgruppe for å lage en plan. Et utkast vil ligge på hans bord før jul og vil ferdigstilles så snart de nasjonale retningslinjene er klare. Steen sier at de som bor på sykehjem, vaksineres først.

– Da starter vi på den etterlengtede veien til normalen hvor vi kan klemme hverandre igjen, sier Steen.

Han opplyste også om at det er god kapasitet på teststasjonene, og at den vil bli opprettholdt gjennom julen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Oslo