Oslo

Manglerud Star fikk ikke kreditt: Fikk bare kjøpt salami mot kontant betaling

– På en fredag kunne det fort bli utbetalt 30-40.000 i kontante lønnsforskudd. Men det skjedde alltid mot kvittering, forklarte Tom Arne Nyborg i retten i dag

Tiltalte Tor Arne Nyborg (t.h) forklarer seg om tiltalen mot han. Her med sin forsvarer Trygve Staff.
  • Stein Erik Kirkebøen

Den tidligere daglige lederen i Manglerud Star forklarer seg i dag i rettssaken mot ham. Blant annet forklarte han seg om de store, kontantutbetalingene som er med i tiltalen. Politiet mener de store kontantuttakene ikke gjør det mulig å finne ut hva pengene gikk til.

Det begynte med kjøp av salami og endte i en politiaksjon mot en mellommann fra voldelige pengeutlånere i et svært grått pengemarked.

Les også: Krever 8 271 655 kroner av tidligere ledere

– Aksepterte bare kontanter

– Vi var nødt til å bruke kontanter fordi vi etter hvert ble nektet leverandørkreditt. Når vi skulle ha melk, brød og pålegg til måltidet vi serverte barna på SFO-ordningen vår, så måtte jeg sende kontanter med den som gikk i butikken, forklarte Nyborg.

Men den økonomiske situasjonen ble bare verre, og det var ikke bare salami Nyborg betalte kontant.

Utbetalte lønn i kontanter

– Nei, mye forskudd på lønn ble også utbetalt slik. Og når vi betalte ut kanskje 50.000 kroner et par ganger i uken, så blir det mye penger over tid, sa Nyborg som understreket at det ble skrevet kvitteringer for hvert uttak.

I retten viste han blant andre frem en kvittering som viste at en spiller på 2.-divisjonslaget fikk utbetalt et forskudd på 25.000 kroner.

– Lønn var vårt største utgiftspost, vi betalte i perioder en halv million i lønn i måneden, forklarte Nyborg som la ut om hvordan jaget etter å skaffe penger ble stadig mer desperat.

Bakgrunn: Millioner forsvant i Manglerud Star.

Evig jakt på penger

– Jeg levde i boble. Jeg tenkte knapt på annet enn hvordan jeg skulle klare å skaffe penger, forklarte han.

Han lånte klubben penger, hans ekskone lånte klubben penger. Treneren lånte klubben penger, men det var ikke nok.

Etter hvert ble Nyborg så desperat at han gikk ut på det grå pengemarkedet og lånte penger til ågerrente. 600.000 kroner skal ha blitt lånt til en årlig rente på 300 prosent.

– Desperat

– I ettertid er det selvfølgelig lett å se at det burde jeg ikke gjort. Men jeg forsøkte å løse problemene etter hvert som de dukket opp. Det illustrerer bra hvor desperat jeg var, sa Nyborg.

Miljøet han kom inn, hadde vanskelig for å akseptere gjeld som ikke ble betalt. Det begynte ifølge Nyborg med hyggelige innkallelser til møter. Så ble det mindre hyggelig. Långiverne truet ham med å frata boligen og det gikk så langt at en takstmann dukket opp. Nyborg følte seg så truet at han i en periode gikk med voldsalarm. Det toppet seg på Egertorget.

Politiaksjon

– Etter råd fra en advokat gikk jeg til politiet. Sammen med dem ble satt opp en felle på Egertorget hvor jeg skulle møte en mellommann for långiverne. Politiet grep inn, la mannen i bakken og pågrep ham, fortalte Nyborg.

Forfalskninger

Etter hvert ble Nyborg så desperat at han forfalsket eposter slik at det så ut som om Oslo kommune hadde åpnet bygging av en barnehage, som ble bygget, for å gi kreditorene inntrykk av at det ville komme penger hvis de bare kunne vente litt til. Han har innrømmet å ha videresendt forfalskede eposter.

Men han innrømmer ikke straffskyld.

– Det var på et tidspunkt hvor jeg ikke stolte på noen, heller ikke de som var nærmest rundt meg. Da var jeg så desperat at jeg sendte forfalskede eposter som ga innrykk av at penger kunne komme, forklarte Nyborg

Les mer om

  1. Politiet
  2. Oslo