Bent Stiansen vil ha kokkeskole på hovedbiblioteket

Michelin-kokk Bent Stiansen mener Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika bør bli hjem for en ny restaurant- og matfagskole.

- Erfaring og magefølelse sier meg at dette vil bli Norges beste yrkesfagskole, sier stjernekokk Bent Stiansen om en mulig kokkeskole i Bjørvika. I bakgrunnen er nye Deichmanske hovedbibliotek i ferd med å reises.

«Gi hovedstadens ungdom en fagskole i det nye Deichmanske bibliotek. Kvartalet har mange uprosjekterte kvadratmeter som kan fylles med fremtidshåp og matglede», skriver Bent Stiansen i et

Les også

leserinnlegg i Aftenposten

.

Bakgrunnen er at Stiansen, som til daglig er sjef på Michelin-restauranten Statholdergaardeni Oslo, mener restaurant— og matfaglinjen på Etterstad videregående trenger et kraftig løft.

Samtidig har Byrådet bestemt at deler av Deichmans nye lokaler i Bjørvika skal leies ut.

— På Deichman kan man ha fagskole kombinert med at elever og lærere sammen drifter en kantine, en kaffebar og kanskje et lite hotell. Slik kan vårt fag blir en integrert del av byen, og ungdom kan utdanne seg i en bransje i vekst, sier han.

- Må uansett ha et spisested der

Stiansen, som i 1993 ble første norske verdensmester i kokkekunst, gjør oppmerksom på at han ikke har laget noen teknisk analyse av hvorvidt det er praktisk mulig å få realisert drømmen.

— Jeg kjenner ikke bygget i detalj, men vet at mye fortsatt er på tegnebordet og at prosessen har stoppet litt opp. Men vi kan være sikre på at det kommer til å være behov for et serveringstilbud i området, sier Stiansen.

Kokken er ikke bekymret for kvaliteten på serveringssteder drevet av skoleelever.

— Vi må selvsagt ha inn dyktige lærere som er med på dette, men det er viktig at elever er med på å lage noe som de andre faktisk er villige til å betale for. Da tar de arbeidet mer seriøst, sier Stiansen.

Ingen politisk agenda

Stiansen har foreløpig ikke hatt offisielle samtaler med de politikere eller de som er ansvarlige for nye Deichman i kommunen.

- Jeg har ingen politisk agenda med dette, men lanserer med glede en idé som jeg håper kan føre til gode diskusjoner, sier han.

Det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika ble vedtatt i Bystyret i 2013, men i høst var biblioteket tatt ut av det rødgrønne byrådets første Oslo-budsjett.

- Svært attraktivt for oss

Avdelingsleder Tord Huse ved restaurant- og matfaglinjen på Etterstad videregående skole synes ideen til Stiansen er spennende.

— Skolen har behov for å være nær bransjen og der mennesker ferdes, slik at elevene kan få reell opplæring innen restaurant, bar og servering. Det hadde vært en unik mulighet å flytte til Bjørvika. Det er svært attraktivt, sier Huse.

I likhet med Stiansen, mener Huse at kokkeutdanningen trenger et løft. I dag har linjen ca. 100 elever. Huse ønsker seg minst dobbelt så mange.

— Vi har en drøm om å rekruttere mange flere i årene som kommer, og da må vi være attraktive i markedet og finne nye måter å drive skole på, sier Huse.

Kommunen: Morsomt at folk ser muligheter

Det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika skal etter planen være ferdig i 2019. Opptil 40 prosent av biblioteket skal leies ut til eksterne aktører.

Mandag skrev Aftenposten at biblioteket kan bli en arena for konserter, foredrag, kurs og konferanser.

Direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg (KID) har følgende kommentar til Stiansens planer.

— Vi synes det er morsomt at folk blir inspirert og ser muligheter, men vi er fortsatt i en tidlig fase. Vi vil bruke det neste halve året godt sammen med Kulturetaten og Deichman for å finne de beste mulighetene, sier Grimsby.

Her kan du lese hele innlegget til Bent Stiansen:

Les også

Fyll Bjørvika med elever, fremtidshåp og matglede

Mer om utviklingen av nytt hovedbibliotek i Bjørvika: