Oslo

Den amerikanske ambassaden kan bli Oslo-politiets nye hovedstasjon

Fremtiden er uviss. Skole, kunst og boliger er andre forslag til hva ambassaden kan brukes til.

Den amerikanske ambassaden er omkranset av høye gjerder for å sikre amerikanernes sikkerhet. Den kan bli ny politistasjon. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her.
  • Arild M. Jonassen
  • Olav Eggesvik
    Journalist
På det som trolig er Norges best sikrede byggeplass på Huseby, skal amerikanerne flytte inn i 2015. Aftenpostens fotograf ble godt passet på av vaktene fra ambassaden.
Godt sikret: Dagens amerikanske ambassade kan bli ny politistasjon.
Godt sikret: Dagens amerikanske ambassade kan bli ny politistasjon.
Byantikvar Janne Wilberg mener bygget har stor verneverdi, og er skeptisk til politistasjon. Oslo, Torggata. Bystyret regulerte tre verneverdige bygninger ved Youngstorget til bevaring så sent som i 2008.

Utenfor den inngjerdede, svarte bunkeren i Henrik Ibsens gate står den vanlige køen med visumsøkende nordmenn som skal til USA. Bilene flyr forbi, det samme gjør fotgjengerne, som blir fulgt nøye av amerikanske vakter og kameraer.

Men snart tar amerikanerne med seg gjerdene sine til Huseby, der en ny ambassade etter planen skal stå ferdig i 2015. Tomten og bygget, som eies av den amerikanske stat, skal selges. Så langt er det ingen konkrete planer for etterbruken. Nå viser det seg imidlertid at politiet er interessert.

City-stasjon

I en fersk rapport om kriminalitetsutviklingen i Oslo anbefales en sentral, stor såkalt City-stasjon for Oslo sentrum. Rapporten peker mot den amerikanske ambassade som ett av flere alternativer for en ny stasjon som eventuelt kan overta for Sentrum, Grønland og deler av Majorstuen politistasjon.

I rapporten heter det:

«City-stasjonen vil måtte ha en stor operativ styrke på tider og steder hvor behovet er høyest – som er om natten i helgene.»

Politimester Hans Sverre Sjøvold er knapp i sin kommentar, men sier at saken må drøftes internt og med de ansattes organisasjoner.

Høy verneverdi

Men Byantikvaren er ikke så begeistret for politiets ambassadeforslag.

— Det må være et mål å få en funksjon i den bygningen som kan fjerne alle sikkerhetstiltakene. De bidrar ikke til å forskjønne bygningen, og det er et spørsmål om en politistasjon vil bidra til det, sier byantikvar Janne Wilberg.

Hun ønsker at anlegget skal vernes, men fordi det er en ambassadetomt, kan ikke det skje før amerikanerne har solgt den.

Den fire etasjers bygningen på over 6000 kvadratmeter, tegnet av den kjente arkitekten Eero Saarinen, sto ferdig i 1959.

— Anlegget har utvilsomt meget høy verneverdi, det er i fredningsklasse, sier Wilberg, og utdyper:

Byantikvar Janne Wilberg mener bygget har stor verneverdi, og er skeptisk til politistasjon. Oslo, Torggata. Bystyret regulerte tre verneverdige bygninger ved Youngstorget til bevaring så sent som i 2008.

— Den har høye arkitektoniske kvaliteter og er et hovedverk fra modernismen og arkitekt Saarinen. Det er interessant hvordan amerikanerne ønsket å synliggjøre seg i Oslo da de bygde den. Det signaliserer at USA mente "business", men også ønsket omet kultursamarbeid. Ambassaden ble nemlig bygget som kultursenter i tillegg til ambassadefunksjonen. Det er et moderne byggsom signaliserer fremtidsmuligheter. Bygget er som en skulptur, fortsetter hun.Hun mener det vil være naturlig å videreføre ambassadebygget som et kontorbygg, men sier også:

— Det vil være utrolig spennende å få inn aktører som kan profilere seg innenfor design og kultur.

Får mange henvendelser

Pressekontakt ved ambassaden Marit Andersen opplyser at de ikke har vært i kontakt med potensielle kjøpere, og det vil de heller ikke være før bygget legges ut for salg, trolig om rundt to år.

— Men vi opplever en jevn interesse for bygget fra folk som er opptatt av arkitektur og design, og som uttrykker håp om at bygget vil bli overtatt av noen som kan ivareta dets unike utseende og utforming, skriver hun i en e-post.

Les også

  1. Tauet vekk 16 biler før ambassadefest

  2. Byens sikreste hull?

  3. Mild straff for ambassadeovervåkere