Oslo

Oslo kommune ville registrere «sigøynere» i søppelskjema

I et anbudsdokument fra Oslo kommune blir «sigøynere» nevnt i sammenheng med bilvrak, høyt gress og trær som kan være til fare.

Slik så det ut på Grønland under en av kommunens ryddeaksjoner mot romfoket tidligere i sommer.
 • Svend Ole Kvilesjø

I kravspesifikasjonen på anbudet Oslo kommune har lagt ut om «rydding og bortkjøring av søppel fra kommunale områder og bygninger» er det et noe spesielt punkt som blir trukket frem. Dokumentet ligger på doffin.no, som er en database for offentlige innkjøp.

I rapporteringsskjemaet som følger kravspesifikasjonen skal de som vinner anbudet skriver opp hvilke type søppel, hvor mye det var, hvor lang tid man brukte, om det var spesialavfall eller om det var andre forhold.

Under «andre forhold» nevnes disse eksemplene «trær som kan være til fare, dumping av masser, bilvrak, sigøynere, høyt gress eller kratt» .

Nettopp det å nevne sigøynere i sammenheng med bilvrak, massedumping og høyt gress er noe advokat Jon Wessel-Aas ikke setter veldig pris på.

Det var han som først fant dokumentet og skrev en sak om det på sin blogg.

I bloggen skriver Wessel-Aas at han har funnet et dokument man "kunne tro at stammet fra historiske arkiver fra 1930-tallets Tyskland, men som dessverre er utarbeidet av Oslo kommune i 2012."

Les også

Rusken-sjef får refs for uttalelser om romfolk

Dette aktuelle anbudsdokumentet ble lagt ut av Oslo kommune i august i år.

«her må det ryddes opp -ikke på kommunale tomter, men i kommunale hoder og holdninger», skriver Wessel Aas.

Han mener videre at dette «åpenbart er i strid med FNs rasediskrimineringskonvensjonogdirekte motarbeider Europarådets arbeid og anbefalingermed hensyn til å eliminere forfølgelse av romfolket.»

Han mener det bør føre til en alvorlig debatt om det offisielle Norges holdning til utsatte etniske minoritetsgrupper.

— Herinkluderes en bestemt etnisk gruppe i en oppramsing av hva som betraktes som søppel og ukrutt på kommunal grunn i Oslo.

Fristen går ut på fredag, så du har fortsatt sjanse til å legge inn anbud.

Klossete formulering

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener Jon Wessel-Aas går altfor langt i sin kritikk

— Man kan være enig i at det er en klossete formulert anbudstekst. Det er likevel en vesentlig avstand mellom Tyskland på 30-tallet og anbudsdokumenter fra Oslo kommune i 2012. Dette er en rystende sammenligning. Det må være en grense selv for Jon Wessel-Aas, sier Berger Røsland.

Han innrømmer at kommunen har begått en blunder.

— Her er det blitt gjort en feil. Vi ha brukt et begrep man ikke bruker lenger, og vi har satt det i en kontekst som er uheldig. Vi skal nå endret teksten i utlysningen, sier Berger Røsland.

— Formålet med dette skjemaet er at man i forbindelse med rydding vil ha varsling om ulovlig bosetting og camping på kommunal grunn. Vi må finne en annen måte å formulere det oppdraget på.

 1. Les også

  Rusken-sjefen får diskrimineringsrefs

 2. Les også

  «Tusenvis av dere reiste til Amerika i jakten på et bedre liv. Nå er vi her.»

 3. Les også

  Rom-tomten på Årvoll er solgt

 4. Les også

  Romfolk i Oslo: - Jages fra sted til sted

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5