Se opp! Farlige istapper deiser i bakken i Oslo.

Lørdag kveld ble en person kjørt til legevakten etter å ha fått en isklump i hodet i Oslo sentrum. Politiet fikk lørdag inn en rekke meldinger om ras av snø og istapper i indre by.

Brannvesenet rydder taket ved et bygg i Dronningens gate i Oslo for is og snø lørdag kveld etter at en fotgjenger hadde fått en isklump i hodet.

«Brannvesenet rydder nå taket for is. Det er gårdeier som er ansvarlig for å sørge for at tak er fri for is, og sette opp nødvendig varsling.»

Det skriver Oslo-politiet på Twitter lørdag kveld etter at en person måtte kjøres til legevakt etter å ha fått en isklump i hodet i Dronningens gate i Oslo sentrum.

– Et vitne har fortalt at mannen hadde fått en isklump i hodet og skulder, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB.

Redningsetatene ber folk være forsiktige når de ferdes rundt i Oslos gater.

Store, tunge istapper henger fra mange tak, særlig etter at temperaturene svingte over på pluss-siden natt til lørdag og solen i tillegg tittet frem lørdag formiddag.

Brannvesenet ryddet for is og snø i Bergstien etter at to biler var kommet til skade.

Varsler må ikke ignoreres

– Gårdeierne har ansvar for å sikre mot ras, og det er veldig viktig at de gjør det, sier operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt.

Han ber også alle trafikanter ta ansvar og passe seg. Da Aftenposten prater med ham lørdag ettermiddag, har politiet fått inn 14 melding om takras.

– Det er snakk om flere kilo tunge blokker som kan rase.

Røde varslingsbånd med påskriften rasfare.no henger rundt i byen.

– Bryr folk seg om disse varslene?

– Det er nok begge deler. Men det er veldig viktig at fotgjengere tar hensyn til dem, sier Grøttum.

Fra kulturhuset Hausmania ble is og snø tatt ned under ordnede forhold.

Gårdeier først dømt, senere frikjent

I 2010 ble en 23 år gammel mann skadet for livet da han fikk en isblokk i hodet i Niels Juels gate på Frogner. Gårdeieren ble av tingretten dømt til fengsel for grov uaktsomhet for ikke å ha sikret taket godt nok, men senere frikjent av Høyesterett.

Du ser dem overalt. Og de skal tas hensyn til.

To biler fikk skader

Det er ikke meldt om personskader, men to biler i Bergstien på St. Hanshaugen ble lørdag ettermiddag truffet av ras og fikk skader på bagasjelokk, frontrute og panser. Gaten ble stengt mens brannvesenet ryddet opp.

Også flere andre steder var brannfolk ute med stigebil for å fjerne truende isblokker.

Også i Drammen og på Hønefoss fikk politiet melding om takras fra bygårder, men heldigvis uten at noen kom til skade.