Oslo

To menn tilsto at de hadde knivstukket Jonna Rask

Den yngste av de to brødrene som er blant de tiltalte i Jonna Rask-saken, tilsto i sitt første avhør at han knivstakk både Jonna Rask og kjæresten hennes.

afp000760677.jpg
  • Frode Sætran

Dermed satt etterforskerne med noe så spesielt som å ha to menn som som tilsto drapet på Jonna Rask og drapsforsøket på kjæresten hennes.

Dette er fra 21-åringens første forklaring:

"Siktede forklarte at han stakk henne i halsen for å bli ferdig. Han stakk henne i halsen for at hun ikke skulle ha det vondt. "

Etterpå har 21-åringen trukket tilståelsen sin. Mens den 29 år gamle svensk-brasilianeren opprettholder sin tilståelse.

Politiet beslagla to kniver etter drapet og drapsforsøket. 21-åringen hadde blod nedover på begge armene etterpå.

Husker ikke

Dette måtte 21-åringen forklare seg om i Oslo tingrett i dag.

— Jeg sa det fordi jeg var redd for ham (29-åringen), forklarte den fåmælte 21-åringen.

Dommer Hans Bloch-Hoell hadde da allerede bemerket at han synes tiltalte husker bemerkelsesverdig lite fra det som skjedde i leiligheten i Fredensborgveien i april i fjor.

— Hva er grunnen til at du trakk tilståelsen i ditt neste avhør, hvis det er slik at du ikke hadde snakket med 29-åringen om hva dere skulle si, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

— Det vet jeg ikke. Jeg husker nesten ingen ting, svarte 21-åringen.

— Hvordan husker du i det første avhøret at du stakk henne i halsen? Det stemmer nemlig med skadefunnet på avdøde, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

Vil ikke

21-åringen fastholdt at han ikke husker, og at noe av det han erkjente i det første avhøret var noe han sa av frykt for den 29 år gamle svensk-brasilianeren.

— Er du redd for at noe skal skje med deg, eller er du redd for at noe skal skje med søsteren din?

— Jeg vil ikke svare på det, sier 21-åringen.

Mens aktor eksaminerer 21-åringen, sitter svensk-brasilianeren med blikket vendt mot statsadvokaten, ikke mot 21-åringen.

Morens vitneprov

Tirsdag begynte de fire tiltalte på sine forklaringer etter at Jonna Rasks kjæreste var ferdig med sin forklaring om det som skjedde med ham selv og kjæresten hans. Om drapsmannens bevegelser forklarte han dette:

— Han gikk direkte til angrep på Jonna, forklarte han om 29-åringen.

Like før lunsj inntok moren til Jonna Rask vitneboksen og fortalte hvordan hun selv, Jonnas stefar og hennes lillesøster har opplevd tiden etter drapet.

— Jonna ringte meg i dødsangst. Det var det siste jeg hørte fra henne. Dette må jeg og familien leve med. Etterpå var hun død. Det fikk jeg vite gjennom norske og svenske nettaviser. Det må jeg også leve med. Jeg kom til åstedet, der fikk jeg til oppgave å gå gjennom svarte søppelsekker med blodige klær. Det var fryktelig. Også det må jeg leve med, sa moren.

I 20 minutter sto hun i vitneboksen og fortalte om familiens situasjon etter drapet. Den drapstiltalte 29-åringen løftet ikke blikket én eneste gang i løpet av morens budskap til retten.


Bor på åstedet

Det var disse dørene gjerningsmennene brøt seg igjennom i april i fjor for å komme inn til Jonna Rask (26) og kjæresten hennes. I dag bor det fem andre jenter i leiligheten, deriblant Lieve Eriksson (t.v.) og Alicia Kallin.

Fem svenske jenter bor i dag i leiligheten hvor Jonna Rask ble drept og kjæresten hennes ble livstruende skadet i et ran som gikk fullstendig av skaftet i april i fjor.— Vi har bodd her siden februar i år, forteller Lieve Eriksson.

Hun var klar over at det hadde skjedd noe fælt i leiligheten de tok over, men visste ikke at en annen svensk jente ble knivdrept der inne drøyt et halvår før hun selv flyttet inn sammen med venninnene sine. Men det visste venninnen hennes, Alicia Kallin.

— Jo da, det stemmer det. Hun ble drept her. Jeg visste det, sier Kallin.

De bor i leiligheten som var åsted for drapet på svenske Jonna Rask og drapsforsøket på hennes kjæreste.

— Jeg jobber på legevakten og får mange sterke inntrykk der også. Man er uansett nødt til å holde en avstand til slikt, sier Eriksson.

Venninnene har fått med seg at saken går for Oslo tingrett akkurat nå.

  1. Les også

    De tiltalte opptrådte som rendyrkede amatører