Tiltalt for brutale overfallsvoldtekter på eldre kvinner

Til høsten må en rumensk mann (37) møte i retten etter grove overgrep mot kvinner på 82 og 77 år. Ofrene ble slått bevisstløse og forlatt i hjelpeløs tilstand.

Det var i dette området at kvinnen (77) ble funnet, sterkt nedkjølt, av en forbipasserende skigåer.

37-åringen er også tiltalt for grovt ran, tyveri og trusler, men de alvorligste tiltalepunktene gjelder voldtekter av to eldre kvinner i Oslo. Den eldste av dem døde i februar.

Da voldtekten skjedde var den nå avdøde kvinnen 82 år gammel. Ifølge tiltalen ble hun utsatt for omfattende vold før voldtekten. Episoden skjedde på Etterstad sommeren 2011.

«NN fikk blant annet brudd i ansiktsbihulen, høyre kinnben og pekefinger, blødning i hodet og mistet bevisstheten. Deretter etterlot han henne i et skogsområde i hjelpeløs tilstand», står det i tiltalebeslutningen.

— Må straffes

— Saken vil gå som planlagt, fordi man har tilstrekkelig med beviser utover hennes forklaring som knytter tiltalte til voldtekten og ranet. Bevisbildet er totalt sett slik at hennes forklaring ikke er det eneste eller avgjørende bevis, sier den avdøde kvinnens advokat, Trine Rjukan.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene av de to eldre kvinnene som ble voldtatt. Hennes klient døde i februar.

Rjukan har sendt krav til retten på vegne av sin avdøde klients sønn.

Rjukan forteller at den gamle kvinnen var opptatt av at gjerningsmannen skulle straffes, og at man måtte sørge for å skåne andre eldre kvinner for denne mannen.

— Etter voldtekten ble hun sterkt redusert og hadde behov for medisinsk behandling i forbindelse med skader etter volden. I tillegg ble hun psykisk preget av hendelsen ved at hun ikke turte å bevege seg utendørs lenger. Hennes livskvalitet ble svært forringet. Etter voldtekten ble også hennes generelle fysiske helse gradvisdårligere. Det brutale overfallet og voldtektenvar et så hardt slag at hun aldri kom seg over det, sier Rjukan og legger til at saken i utgangspunktet var berammet til desember i fjor.

— Dersom saken hadde gått som planlagt, ville min klient hafåttoppleve at tiltalte ble stilt til ansvar for voldtekten av henne. Det er selvsagt svært trist å tenke på at hun ikke får oppleve dette.

Les også: Voldtektssiktet rumener varetektsfengslet i fire uker

Etterlatt i snøen

Den andre voldtekten skjedde på Korsvoll i 2012. Den da 77 år gamle kvinnen ble etterlatt i snøen i 10 minusgrader etter å ha blitt voldtatt og ranet. Hun ble funnet av en forbipasserende etter opptil en time og måtte legges i respirator.

I tiltalen står det at kvinnen fikk brudd på hjerneskallen, hjernehinneblødninger og mistet bevissheten.

37-åringen fra Romania er tiltalt for to grove overfallsvoldtekter i Oslo, på Korsvoll i februar 2012 og på Etterstad i juli 2011.

— Hendelsen har endret livet hennes. Fra å være en trygg, utadvendt og aktiv kvinne, er hun blitt redd og usikker. Episoden har gitt sterke psykiske ettervirkninger. Hun føler jo at tryggheten er borte, sier Halldis Winje som bistår den fornærmede kvinnen.

Les også: Kvinne (77) overfalt og ranet i skogholt

Sykemeldt etter voldelig ran

I tillegg til de to voldtektene skal mannen ha ranet en kvinne i Noreveien i Oslo på dagtid.

Gullkjede, veske, mobiltelefon og lommebok ble brutalt fratatt den livredde kvinnen:

«NN ble slått i ansiktet, slik at hun fikk brudd i høyre kinnben, gulvet i øyehulen og i overkjeven. Som følge av voldsutøvelsen ble hun innlagt på sykehus og sykemeldt i fire uker».

I tillegg er mannen tiltalt for et innbrudd, samt trusler mot en fengselsbetjent. Han skal blant annet ha truet med å stikke betjenten i halsen med en gaffel.

Les også:Mann pågrepet for to voldtekter etter DNA-funn

DNA-funn

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted og sammenlignet dem med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Mens etterforskningen pågikk for fullt, satt den nå tiltalte mannen fengslet for et mindre alvorlig forhold, i Trøgstad fengsel i Østfold.

Rutinesvikt gjorde at det ikke ble tatt DNA-prøve av den domfelte, hverken under etterforskningen eller da han begynte å sone i Trøgstad. 37-åringen ble derfor løslatt og stakk av fra Norge.

Mannen ble imidlertid pågrepet i Paris i september 2012 etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Årsaken til at han ikke ble utlevert tidligere er at han først nektet å la seg utlevere. I april 2013 skiftet han mening, noe som gjorde at prosessen gikk langt raskere. 36-åringen ankom Oslo 22. april 2013.

Statsadvokat Tonje Tønder har tatt ut tiltalen.

— Vi ønsker alltid å få opp sakene så fort som mulig, og forhåndsberammet den derfor til desember i fjor. Saken var imidlertid såpass stor og krevende at vi trengte mer tid til å jobbe med den. Men det har ikke vært snakk om liggetid, sier hun.

Det er satt av 7 dager til rettsaken i september.

Osloby har ikke klart å komme i kontakt med statsadvokat Asbjørg Lykkjen som skal aktorere saken.

Tiltaltes forsvarer Amir Hossein Mirmotahari har heller ikke besvart Oslobys henvendelser de siste dagene. Til NRK sier forsvareren at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.