Oslo

Slik skal det nye Nasjonalmuseet sikre seg mot tagging

Slik har Statsbygg testet ut skiferen som i dag pryder det nye nasjonalmuseet på Vestbanen.

Frykten for at fasaden på det nye nasjonalmuseet skal bli tilgriset med graffiti, gjør at Statsbygg nå tar grep.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Fasaden på det nye nasjonalmuseet på Vestbanen er allerede blitt utsatt for hard kritikk.

Den store skrekken er likevel at den grå oppdalsskiferen på Norges dyreste kulturbygg skal bli tilgriset av graffiti. Skulle det skje, kan det vise seg vanskelig å få fjernet malingen.

– Steinen som er valgt, er behandlet på en slik måte at den er ru. Derfor er det generelt vanskelig å få fjernet skitt som fester seg. Ettersom fasaden er såpass dyr og monumental, ønsker vi derfor å sjekke hva konsekvensene av eventuell tagging på fasaden er, sier byggeleder Mathias Kolsaker i Statsbygg.

Statsbygg har derfor laget en prøvevegg med rester av steinen som allerede er brukt på museets fasade.

– På den ene siden av veggen har vi påført et antigrafittimiddel. Deretter har vi brukt tre ulike midler som ofte brukes til tagging, både en permanent tusj, akryllspray og tectylspray. Vi har tagget begge sider av denne veggen. Så skal dette stå en stund, før vi skal forsøke å fjerne taggingen. Først da vil vi se om dette middelet har noen effekt, sier Kolsaker.

Det nye nasjonalmuseet er allerede blitt utsatt for mye kjeft på grunn av valget av fasade. Enn så lenge er veggene fri for tagging.

Liten forskjell

Valg av antigrafittimiddel er valgt i samråd med Oppdal Sten, som har levert skiferen som er brukt på fasaden.

– Vi som kjenner steinen og fasaden, ser at dette middelet vi har brukt, ga en marginal fargenyanse på skiferen. Den ble kanskje en anelse mer brunaktig. Da vi viste dette til tredjepersoner, klarte imidlertid ikke de å se noen forskjell, sier Kolsaker.

Først om en ukes tid vil de få svaret på om middelet som er blitt påført, vil gjøre det lettere å få fjernet malingen.

– Selve skrekkscenarioet er at man ikke får fjernet taggingen, slik at eneste alternativ blir å bytte ut steinen, sier han.

Har døgnvakt

Det nye nasjonalmuseet skal åpne i 2019.

Totalt er 2500 kubikkmeter stein blitt brukt på fasaden. Antigrafittimiddelet vil imidlertid kun bli benyttet på de nederste meterne på fasaden.

– Det er kun de nederste tre meterne som eventuelt skal beskyttes. Det er dette området som er utsatt, med mindre de som ønsker å gjøre noe slikt stiller med lift, sier Kolsaker.

  • LES OGSÅ: Nasjonalmuseet bruker store summer på sikkerhet: – Sikkerhetsgalskap, mener byplanlegger

Det betyr at tiltakene som nå vurderes iverksatt, ikke vil medføre noen stor ekstrakostnad.

Selv om det fortsatt er ett år igjen til det nye museet skal åpne, er området sikret både i form av byggegjerder og Securitas-døgnvakt. Dette gjøres for å hindre at noen finner det for godt å tagge på museet før museumsåpningen i 2019.

– Men dette er ikke noe bankhvelv, så vi kan ikke sikre bygget 100 prosent. Vi må uansett ha tiltro til at Oslos innbyggere velger ikke å grise til et så flott museum, sier han Kolsaker i Statsbygg.

ttps://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/270f1ea0d23a3a4c06d5929581bc30ce/Les%20flere%20saker%20om%20Nasjonalmuseet

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Statsbygg
  3. Arkitektur
  4. Graffiti