Marjama og Samira arrangerer hijabdag

De er 17 år gamle, men opplever at mange dømmer dem ut ifra hodeplagget de går med.

For Samira Asair (til venstre) og Marjama Said er hijab en del av identiteten deres. Lørdag vil de stå på Karl Johan for å svare på spørsmål om hijab og kvinner i islam.

Lørdag skal Marjama Said og Samira Asair stå på Karl Johan for å fortelle om hijab.

– Vi kommer til å dele ut bøker om kvinner og islam, svare på spørsmål fra folk og servere kaffe og kaker, sier Marjama Said.

Sammen med venninnen Samira Asair har hun tatt initiativet til hijabdag på Egertorget fra klokken 12 til 19 lørdag. Der vil det stå 10–12 unge kvinner som vil fortelle om hijaben. De som ønsker det, vil også få muligheten til å prøve plagget.

  • LES OGSÅ: Norsk og muslim, er det mulig?
    — Vi er blitt inspirert av World Hijab Day som markeres i veldig mange land 1. februar. I Norge har vi ikke hatt en hijabdag tidligere. For et par måneder siden fikk vi ideen om å arrangere hijabdag også her, sier 17-åringene.

Flest positive reaksjoner

Marjama er født og oppvokst i Norge. Hun begynte å gå med hijab da hun som 12-åring bodde i Somalia i et par år. Selv har hun ikke fått mange negative reaksjoner på grunn hijab-bruk, men har venninner som har merket det på kroppen.

  • For min del har det gått bra. Jeg får kanskje litt mer oppmerksomhet enn andre i sikkerhetskontrollen på flyplasser, men det er ikke lenge siden et par venninner opplevde å bli skjelt ut på T-banen fordi de går med hijab. Mange dømmer oss ut ifra hodeplagget vårt. Derfor ønsker vi å ufarliggjøre hijaben. Den er en del av min identitet som muslimsk jente, sier Marjama.

- Hva slags reaksjoner har dere fått etter at dere annonserte arrangementet på Facebook.

— Vi har fått ganske mange positive reaksjoner, men også noen negative. Vi ønsker heller at folk som har spørsmål tar kontakt med oss på lørdag fremfor å komme med negative kommentarer som de ikke har grunnlag for, svarer jentene som til daglig går på videregående skole i Oslo.

Skal være frivillig

De siste månedene har det vært flere debatter om hijab-bruken. Noen har ment at plagget er undertrykkende. Dette er ikke jentene enige i.

— Jeg vil gjerne spørre dem som sier det om hvorfor de har en slik mening. Jeg er ikke ekspert på islam, men en vanlig muslimsk jente som går med hijab uten å føle meg undertrykket, sier Marjama.

- Det er sikkert noen tilfeller av det, men det er feil å skjære alle muslimske kvinner over én kam. Det er mange muslimske kvinner som ikke dekker hodet. Uansett er det grunnleggende viktig at bruken av hijab skal være frivillig. Ingen må tvinges til det, svarer jentene.

- Dere er 17 år gamle. Burde ikke etablerte muslimske miljøer som for eksempel moskeene ta initiativ til et slikt arrangement.

— Det er oss det gjelder. Derfor ønsker vi å stå frem selv.