Oslo

Endelig skjer det noe – slik blir Tøyen torg til sommeren

Senteret på Tøyen har fått et løft de siste årene. Til sommeren – i beste fall 17. mai – står torget omsider klart i ny drakt.

Slik er det planen at Tøyen torg skal fremstå til sommeren. Arbeidene er så smått i gang. Foto: Grindaker AS Landskapsarkitekter

  • Stein Erik Kirkebøen

Det har tatt sin tid med Tøyen torg. Det skulle stått ferdig i 2015. Det skulle også stått ferdig i 2016 og i september i år. Men nå er alt det glemt, for i disse dager startes arbeidet opp. Til sommeren skal Tøyen torg og inngangene stå frem i ny, publikumsvennlig drakt.

  • Har du hørt om skoleunderet? Og har du lest om hvordan beboerne er blitt stolte av Tøyen? Her kan du gjøre det.

– Forsinkelsene skyldes manglende avklaringer mellom gårdeierne og kommunen. Da det ble klart at Oslo kommune skal stå for oppgraderingen av torget selv, bevilget byrådet 10 millioner kroner ekstra til prosjektet i revidert budsjett for 2017. Forsinkelsene har imidlertid ført til at vi har fått flere innspill fra engasjerte beboere på Tøyen, og dette gjør at prosjektet blir bedre, sier byråd Lan Marie Berg (MDG).

Kommunens del av opprustingen er budsjettert til 25 millioner kroner.

Ordføreren gleder seg

– Jeg er så glad for at arbeidene omsider kommer i gang, og gleder meg til et nytt og lyst og grønt og vennlig torg står ferdig til sommeren, sier ordfører Marianne Borgen, «moren» til det mye omtalte Tøyenløftet.

– Det har skjedd mye på Tøyensenteret de siste årene. Det har blant annet kommet kule kafeer, spennende arbeidsplasser og et flott bibliotek. Men noe har manglet, et innbydende torg. Nå kommer det, sier ordføreren som også mener de har fått noe fornuftig ut av forsinkelsen:

– Det er blitt tid til å høre brukere i alle aldre, til å teste ut sittegrupper og til å finne ut hva som fungerer.

Gårdeierne: – Vi har gjort vårt

Opprinnelig var opprustingen av Tøyen torg et spleiselag mellom kommunen og de private gårdeierne. Nå er kommunen alene igjen.

– Vi hadde en arbeidsdeling, kommunen skulle ta torgflaten, vi gårdeiere skulle ta fasadene våre. Partene skulle bruke 15 millioner hver. Vi har vært ferdige med vår del i et års tid. Kommunen har brukt lengre tid, blant annet på grunn av brukermedvirkningsprosjektet. De har også utvidet området til å omfatte innfartene til torget. Vi er veldig fornøyd med at de nå kommer i gang, sier eiendomssjef Frank R. Helgesen i Entra, en av de store eierne.

Slik tenker planleggerne seg at livet skal leves på Tøyen torg til sommeren. Foto: Grindaker AS Landskapsarkitekter

Tidligere i prosjektet skal det ha vært uenighet mellom partene om hvem som sitter med risikoen hvis budsjettet skulle sprekke eller noe gå galt. Men de tider er forbi.

– Forholdet er både åpent og godt. Vi har hele veien hatt god dialog, forsikrer Helgesen.

Og byråd Berg samtykker:

– Det er bra. Gårdeierne har sørget for å oppgradere mange av fasadene på Tøyen. Mange har lagt merke til at dette er blitt et veldig fint sted. Tøyen ble i september kåret som en suksess av Finansavisen. Og neste år blir det enda bedre!

– Tror det blir kjempefint

Da Tøyenløftet ble presentert, var beboerne positive men avventende. Hva mener de nå om utvilingen på torget?

– Jeg synes Byverkstedets installasjoner, som har stått på torget de siste årene, har fungert veldig fint både som møteplasser og aktivitetsarenaer. Jeg er veldig spent på hva som kommer, men hvis de tar hensyn til hva som har fungert her så langt, så tror jeg det blir kjempefint og noe å glede seg til, sier Karianne Hjallen som etter mange år som Tøyen-beboer har flyttet, men som fortsatt jobber på Tøyen og følger med på det som skjer.

Les mer om

  1. Tøyenløftet
  2. Tøyen
  3. Entra