Oslo

Iskrem hjelper flyktninger inn i det norske arbeidslivet

Salg av håndlaget sandwich-is har gitt 12 flyktninger jobb i sommer.

Sandwich Brothers lager ikke bare hjemmelaget is med økologiske mandler, Røros-smør og Tim Wendelboe-kaffe fra nabolaget. Tiltaket skaper også sommerjobb for nylig bosatte unge flyktninger. Abssi Hussein Abdulwahid fra Irak (til venstre) og Moulham Aldhem fra Syria er bestekompiser. De ble kjent i Norge.
  • Christina Skreiberg

Christoffer Naustdal Hjelm vil gjerne vise at du ikke nødvendigvis må hete Håkon, være blond og komme fra Brumunddal for å passe inn i det norske arbeidslivet.

– Vil dere ha sandwich-is?, spør Moulham Aldhem fra Syria. Han og bestekompisen Abssi Hussein Abdulwahid fra Irak sykler rundt i Sofienbergparken på Grünerløkka. På en sykkel lastet med hjemmelaget iskrem. Folk titter nysgjerrig på gutta og de fleste svarer:

– Sandwich-is? Klart det!

Aldhem og Abdulwahid kom til Norge som flyktninger. Takket være Christoffer Naustdal Hjelm og en gjeng andre frivillige har de fått seg sommerjobb hos Sandwich Brothers, hvor de både lager og selger selvlaget is.

Ismenyen har økologiske ambisjoner på sikt, og består av seks ulike iskremer. Etterhvert skal restauranten Nighthawk Diner ha isen som en del av sitt desserttilbud.

Droppet sommerferien

Det var ønsket om å skape et jobbtilbud for unge mannlige flyktninger mellom 18 og 25 år, kombinert med en interesse for mat og iskremlaging, som fikk Christoffer Naustdal Hjelm til å droppe sommerferien i år.

Han hadde mer lyst til å jobbe 10–12 timers dager på frivillig basis for å få Sandwich Brothers på beina.

Naustdal Hjelm fikk ideen en dag i slutten av juni. Hvorfor ikke lage hjemmelaget New York-inspirert is, produsert og solgt av nylig bosatte flyktninger?, tenkte han.

Samme dag registrerte han organisasjonen, og i løpet av få uker fikk han med frivillige medhjelpere, fikk designet uniformer, bestilt sykkel, intervjuet en gjeng jobbinteresserte gutter og lånt et kjøkken godkjent av Mattilsynet hvor han testet seg frem til forskjellige iskremkombinasjoner.

I slutten av juli, kun en måned senere, rullet gutta ut med sykkelen for første gang. Ut til parker og strender med fryseboksen full av is.

– Responsen har vært overveldende. Alle blir glade av å møte disse guttene på gaten, sier Naustdal Hjelm.

På kun en måned stablet Christoffer Naustdal Hjelm Sandwich Brothers på beina.

– Positivt for inkludering og integrering

På et kjøkken på Grünerløkka, lånt av restauranteier og alt-mulig-mann Jan Vardøen, lager Ali Reza Ebrahimi fra Afghanistan og Mamo Abdillhakim Isa fra Syria sjokoladekjeks.

– Det er ikke bare lett å komme til et helt nytt land. Man skal lære seg alt på nytt. Derfor er dette så bra. Her har vi det gøy, her får vi jobbe, og lærer nye ting hver dag, sier syriske Mamo Abdillhakim Isa.

Han har vært i Norge i ett drøyt år. Resten av året deltar han og de 11 andre ansatte på et obligatorisk introduksjonsprogram, i regi av Senter for flyktningekompetanse og integrering (SeFI) i bydel Gamle Oslo.

SeFI er glade for samarbeidet.

– Dette er positivt for både inkludering og integrering i Oslo. Ansettelsen av disse ressurssterke ungdommene i sommerjobb er et unikt ekstratilbud i tillegg til vanlig praksis som inngår i Introduksjonsprogrammet, skriver Ingvild Schei Jacobsen i SeFI i en epost til Aftenposten.

– Det er ikke bare lett å komme til et helt nytt land. Man skal lære seg alt på nytt. Derfor er dette så bra. Her har vi det gøy, her får vi jobbe, og lærer nye ting hver dag, sier syriske Mamo Abdillhakim Isa.

Trenger ikke hete Håkon

Gutta veksler mellom å lage og selge. En dag ute, neste dag inne på kjøkkenet. I løpet av den siste måneden har de blitt eksperter på is; her sjonglerer de Røros-smør, smelter mørk sjokolade blandet med kokosblomstsukker, hakker økologiske mandler og brygger Tim Wendelboe-kaffe fra nabolaget.

På sikt er målet at iskremen skal være heløkologisk.

– Jeg er så imponert over dem. De går i gang med liv og lyst, og er strukturerte når jeg ber dem gjøre rare ting de aldri har gjort før, som å espressoglasere mandler, ler Naustdal Hjelm.

– De er en bra gjeng, og det er gøy å bevise for alle arbeidsgivere der ute at man ikke trenger å hete Håkon, være blond og komme fra Brumunddal for å jobbe bra, ler Naustdal Hjelm.

– Ikke et vondt ord om Håkon fra Brumunddal altså, vi må bare gjøre noe med denne redselen om å behandle alle i bunken med jobbsøknader likt.

Denne gjengen heter: Ali, Adham, Moulham, Hussein, Yonatan, Mohamed, Abdifatah, Ermias, Goitom, Mikiele, Mamo og Ali. Og er fra Syria, Somalia, Irak, Eritrea, Afghanistan, Etiopia og Sudan.

Gutta som jobber hos Sandwich Brothers har fått oppholdstillatelse og er en del av det obligatoriske introduksjonskurset i bydel Gamle Oslo. Fra venstre Moulham Aldhem fra Syria, Abssi Hussein Abdulwahid fra Irak, Ali Reza Ebrahimi fra Afghanistan, frivillige Adriana Stoica og Karen Mogstad, Christoffer Naustdal Hjelm og Mamo Abdillhakim Isa fra Syria.
Naustdal Hjelm flytter om få uker til Afghanistan for å jobbe et år for Leger Uten Grenser.

Iskrem og sikkerhetspolitikk

Naustdal Hjelm har alltid vært glad i å lage mat. Han vokste opp i restauranten til mor, har hatt deltidsjobb som sommelier og har de siste par årene eksperimentert mye med iskremlaging på hobbybasis.

Men til daglig gjør han noe helt annet; Naustdal Hjelm er i ferd med å fullføre en bachelor i Internasjonale Studier, med spesialisering i sikkerhetspolitikk, Midtøsten og Nord-Afrika.

De siste par årene har han vært frivillig for Røde Kors og jobbet mye med flyktninger. Om to uker flytter han til Afghanistan for å jobbe et år for Leger Uten Grenser, for å koordinere operasjoner i Kandahar-provinsen.

– Da jeg var frivillig i Røde Kors la jeg merke til flere tilbud for bosatte flyktninger er rettet mot kvinner. Det finnes blant annet sygruppe og kvinnenettverksgruppe, men gutta trenger jo også ting å gjøre. Derfor er dette tiltaket rettet spesielt mot menn, sier han.

Adriana Stoica og Karen Mogstad jobber som frivillige. De snakker begge flytende arabisk og syns det er «helt topp å kunne snakke arabisk på jobb».

Spleiselag

Selv om Naustdal Hjelm har tilbragt hele sommeren med sine nye isbrødre, er han ikke alene om driften. Med på laget er 12 andre frivillige, som alle snakker arabisk. Planen er at de skal være med å drifte det videre når Naustdal Hjelm flytter til Afghanistan.

– Jeg håper å få på plass en lønnet daglig leder-stilling. Målet er at tilbudet skal utvides, at det ikke kun er en sommerjobb men en jobb de kan ha i seks måneder. Jeg håper dette kan lede dem videre inn i arbeidslivet. Gi dem erfaring og referanser. Da blir det kanskje lettere å gå videre, sier han.

Så langt er tiltaket myntet på frivillighet, med støtte fra både det offentlige og næringslivet. I tillegg har venner og bekjente stilt opp; kunstner Mohammed Fadlabi har tegnet logoen. En Lufthavn har bidratt med spesiallaget høyttaler til sykkelen, klesdesigner T-Michael har designet uniformene og Vardøen stiller med kjøkken.

– Det er skikkelig gøy å se at det går an. For å sitere den syriske poeten Publilius Syrus som var aktiv i Rommerriket; «der det er samhold er det alltid seier», sier Naustdal Hjelm, mens han gir en high-five til sine syriske iskremselgere.

Les mer om

  1. Flyktninger
  2. Frivillighet