Utested-eier: - Vi vil gjerne ha politiet på besøk oftere

Laurent Vacarisas ser ikke noe problem ved at uniformert politi besøker stedene hans. Han tror ikke det skremmer vekk gjestene.

- Det er viktig at vi som har vært her lenge blir betraktet som seriøse og får lov til å gjøre det vi elsker, sier Laurent Vacarisas, som i 16 år har drevet Café Sør. Her er han i diskusjon med næringsbyråd Anne Siri Koksrud Bekkelund (f.v.), Thisbe Carlsson, som arbeider ved kafeen, og Ida Sorknes, daglig leder på Uhørt.
  • Christian Sørgjerd

Vacarisas har drevet Café Sør i Torggata siden 1999. Dermed er han for veteran å regne i en bransje med stort gjennomtrekk. Nylig åpnet han konsertstedet Uhørt vegg i vegg, inn mot Strøget.

— Det er ikke et problem at politiet besøker oss. Vi vil gjerne ha dem på besøk oftere, sier han.

Han får støtte av Ida Sorknes, som er daglig leder på Uhørt, når Aftenposten treffer dem på Café Sør.

- Det er vi som har ansvaret for hva som skjer i vårt lokale. Vi bruker masse tid i dag på å vurdere folk kritisk. Det er bedre at politiet er innom iblant, det skremmer vekk dem som har uærlige hensikter, sier hun.

Fungerende kultur— og næringsbyråd Anne Siri Koksrud Bekkelund (V) nikker.- Første gangen man opplever det som gjest, tror man kanskje at noe er galt. Det kan lett skape et feil inntrykk av stedet. Men det er bare en vanesak, sier hun.

Les også

Volden stupte da de to problempubene stengte

Færre, men bedre kontroller

I et forsøk på å rydde opp i utelivet har kommunen i senere år strammet til. Det stilles flere krav, og skjenkekontrollen tar Arbeidstilsynet, brannvesenet og kemneren med seg på besøk.

— Det vanskeligste er nok at vi blir nedlesset med regler. Regler er i utgangspunktet kjempebra, men vi som er seriøse har ofte gjort det meste riktig i mange år. Men vi har kanskje løst ting på en annen måte enn det som nå kreves for å fange opp alle. Bransjen har en shabby historie, men alle er ikke verstinger, sier Laurent Vacarisas.

Byråd Bekkelund mener målet må være at utesteder klarer seg over tid.

- Hvis vi mister de seriøse stedene, sitter vi igjen med aktørene vi ikke vil ha, sier hun.

Ifølge byråden har det fra politisk hold vært en målsetning om mer målrettede kontroller, basert på steders historikk og eierforhold.— Jeg tror det ofte er en klar sammenheng mellom rot på ett område og rot på andre områder. Om et utested for eksempel overskjenker mye, er det kanskje også rot med ansettelsesforholdene.

Les også

«Fulle» folk fikk kjøpt alkohol åtte av ti ganger

Vil gi mer veiledning

Et nytt veiledningshefte fra Næringsetaten, i samarbeid med en håndfull andre offentlige instanser, skal bidra til det å gjøre det litt enklere. Gjennom 20 lettleste sider tar det for seg det meste man må tenke på hvis man ønsker å drive et serveringssted seriøst.

— Det er nok kjent stoff for mange, mens det for andre kan være en fin referanse, sier byråden.

På Café Sør tror de det kan være vel så nyttig for vanlige ansatte i bransjen.

— Jeg vil at mine ansatte skal forstå problemstillingene vi som er sjefer og eiere står overfor, sier Laurent Vacarisas.

Les også

Bråket falt kraftig da de to problempubene ble stengt

Tryggere på byen enn før

De siste årene har Oslo kommunes «Salutt»-prosjekt gjennomført en årlig måling av folks opplevelse av trygghet i sentrumsområdene fredag og lørdag kveld. I årets undersøkelse sier mer enn 7 av 10 spurte seg helt eller delvis enig i påstanden: Det er trygt å være ute på gaten.

I løpet av fire år har andelen som føler seg trygg, økt fra 55 prosent (2012) til 72 prosent (2015).

— Når vi ser ting i sammenheng, altså slår sammen politiets operative logg, publikumsundersøkelsene, tall fra legevakten, og nedgangen i alvorlige voldsepisoder i statistikken, så ser vi at det går i en positiv retning, sier Johnny Brenna, leder for «Salutt».

Laurent Vacarisas på Café Sør ser gjerne at «Salutt» utvides til Youngstorget-området.

— Vi får uansett kontroller til stadighet, men prosjektet gir en type dialog og veiledning i tillegg.

Ifølge Brenna vil det skje, om enn ikke med det første.

— Vi har doblet området nå, og vi skal utvide nedover i sentrum på sikt. Men det er viktig at vi ikke gaper over for mye, vi må ta det gradvis. Men Youngstorget er et område vi skal til etter hvert, sier han.