Oslo

- Fikk tilfredsstillende medisinsk vurdering

Ullevål universitetssykehus mener det var riktig å ikke ta med hodeskadede Ali (37) i ambulansen, men beklager ambulansefolkenes oppførsel.

Småbarnsfaren Ali (37) ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo mandag ettermiddag, men ble ikke tatt med i ambulansen som kom til stedet.
  • Kjetil Kjetil Olsen

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag avviste Ullevål universitetssykehus alle påstander om rasistiske holdninger i behandlingen av den 37 år gamle småbarnsfaren, som ble slått ned i Sofienberg-parken mandag ettermiddag.

Voldsofferet ble ikke tatt med i ambulansen som kom til stedet, men kom seg isteden til legevakten i taxi. Årsaken var at den skadede

Les også

- Der mistet du sjansen din

, ifølge flere vitner.

Avviser feilvurdering

Sykehusledelsen hevdet på pressekonferansen at den skadede 37-åringen fikk tilfredsstillende medisinsk vurdering på stedet, og at de ambulanseansatte på bakgrunn av denne vurderingen bestemte seg for å få politiet til å kjøre Ali til legevakten. — Det var mest hensiktsmessig at han ble fraktet til legevakten av politiet, sa seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss. Hun mener at ambulansepersonellet fulgte prosedyrene for saker med mulig hodeskade, og avviser at det ble gjort en feilvurdering. - Det behøver ikke å komme symptomer før etter lang tid, i en del tilfeller ikke før etter flere dager, sa Næss. Sykehusledelsen legger seg imidlertid langflate når det gjelder ambulansepersonellets oppførsel på stedet. - Vi beklager at det det har vært uhensiktsmessig språkbruk, sier direktør Arild Østergaard ved prehospital divisjon.

«Ditt svin»

Han opplyser, på spørsmål fra Aftenposten.no, at ambulansepersonellet blant annet sa «din tulling» og «toget har gått for din del».

Avdelingssjef Bjørn Karr ved ambulanseavdelingen forteller at mannen også ble kalt «din gris» eller «ditt svin». Dette er basert på opplysninger fra vitner på stedet.

— Dette beklager vi veldig, sier Østergaard.

De to ansatte i ambulansetjenesten som rykket ut til Sofienbergparken, er nå tatt ut av ordinær ambulansetjeneste på ubestemt tid. Begge er menn og har arbeidet i ambulansetjenesten i rundt ti år.

- Mange har det tøft

Tillitsvalgt Roy T. Nilsen ved ambulansetjenesten beklaget også hendelsen i Sofienbergparken.

— På vegne av de to involverte og de ansatte beklager jeg at episoder som dette oppstår. Det er trist. Vi vil støtte de to så godt det lar seg gjøre. Det er mange skjebner og mange som har det tøft om dagen, sier Nilsen.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus opprettet onsdag formell tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus.

— Vi vil ha svar på to ting: Hvilke faglige vurderinger som ble gjort på stedet og hvordan ambulansepersonellet oppførte seg på stedet. Helsepersonells oppførsel er en viktig del av helsetilbudet, sa fylkeslege Petter Schou til Aftenposten.no tidliger i dag.

Han understreker at ambulansefolkenes oppførsel - slik han har fått den beskrevet - ikke er akseptabel. Ullevål-ledelsen lovet på onsdagens pressekonferanse å sende en skriftlig rapport en av de nærmeste dagene.

Frykter hjerneskade

37 år gamle Ali er

Les også

- Ali (37) har fått <br/>hjerneblødning

og står i fare for å få varig hjerneskade, opplyser Jon Christian Foss til Aftenposten.no. Foss er manageren til 37-åringens samboer, R&B-artisten Kohinoor Nordberg. — Familien frykter det, og det er en reell frykt. Det er legene som har sagt dette, forteller Foss. Ali ble operert natt til tirsdag og deretter koblet til respirator, ifølge Foss. - Han lå i respirator frem til 20-tiden i går kveld. Han er ikke i koma, men får medisiner mot sterke smerter, og det er ikke mulig å kommunisere med ham. Tilstanden er vel verre enn familien trodde i og med at han pratet litt da han ble lagt inn, sier han.

Tilkoblet respirator igjen

Onsdag formiddag ble imidlertid Ali tilkoblet respirator igjen. Ledelsen ved Ullevål universitetssykehus ville ikke kommentere 37-åringens tilstand på onsdagens pressekonferanse.

Sykehuset viser til taushetsplikten og sier at det er politiet som uttaler seg i kriminalsaker.

Kåre Stølen, leder for Grønland politistasjon i Oslo, er ikke orientert om faren for hjerneskade, men sier følgende: - Jeg har fått opplyst at han er utenfor livsfare. Ingen er pågrepet i saken. Politiet etterlyser en liten mann på rundt 30 år, angivelig fra Ghana, etter angrepet i Sofienbergparken mandag ettermiddag. Alle som har tips om mannen, bes om å kontakte politiet.

Les også

  1. - Han står i fare for å få<br/> varig hjerneskade

  2. - Systemet har <br/>sviktet totalt

  3. - Ali (37) har fått <br/>hjerneblødning

  4. - Der mistet du sjansen din

Divisjonsdirektør Arild Østerggard ved Prehospital avdeling etter pressekonferansen onsdag.
Her forlater ambulansen stedet - uten Ali om bord.