Oslo

Her er Oslos dyreste gater

23 år gamle Markus Drolsum og den fem måneder gamle hvalpen Bianca drar ned gjennomsnittsalderen ytterst på Tjuvholmen. Drolsum bor i sin fars leilighet.

Ute ved sjøkanten ligger kvadratmeterprisen 70.000 kroner over gjennomsnittet for Oslo-boliger. De dyreste boligene er fortsatt på Bygdøy, men de dyreste kvadratmeterne er på Tjuvholmen.

  • Kjersti Flugstad Eriksen

Finn.no har på forespørsel fra Aftenposten sett på hvilke gater som er Oslos dyreste, både basert på gjennomsnittlig prisantydning og gjennomsnittlig kvadratmeterpris.

Ser vi på gjennomsnittlig prisantydning er det de klassiske gatene på Bygdøy, Frogner og i Nordstrand-området som dominerer. Rangert etter gjennomsnittlig kvadratmeterpris er det med ett unntak bare gater på Tjuvholmen og Aker brygge på topp ti listen.

23 år gamle Markus Drolsum bor med utsikt mot sjøen nest øverst i en leilighet nesten ytterst på Tjuvholmen, med adresse Fru Kroghs brygge. Hans adresse er dermed på åttendeplass på listen over høyeste kvadratmeterpris i Oslo. Men han har ikke kjøpt leiligheten selv.

— I mitt tilfelle er det faren min som er litt gæren, sier Drolsum.

Saken fortsetter under tabellene.

Hadde heller valgt Grünerløkka

Drolsum klager på ingen måte, men hvis han skulle kjøpt en leilighet for egne penger, hadde han heller valgt Grünerløkka. På Tjuvholmen er han en av de yngste beboerne.

— Det er litt status å bo her. Det er et sted å vise seg litt frem. Men det er jo rett ved sjøen, de fleste har sjøutsikt, og det er sentralt. Og det er veldig stille om kvelden, sier Drolsum, som er ute og lufter den fem måneder gamle hvalpen Bianca.

— De fleste er eldre enn meg, 40 pluss. Det er en del unge mennesker som har kjøpt, men jeg er nok den yngste her, sier han.

900 boliger på Tjuvholmen ble bygget fra 2005 og 2014, etter at Oslo kommune bestemte at fjordkanten skulle gjøres mer tilgjengelig. Uteområdene er tilgjengelige for alle, også badende ungdom nattetid.

Les mer om boligmarkedet i Oslo:

Les også

Boligprisene opp 12 prosent på ett år

Eiendomsmegler Camilla Melsgard i Tjuvholmen KS har sammen med en kollega hatt ansvar for å selge 920 nybygde leiligheter på Tjuvholmen siden 2005. Nå er det bare 13 leiligheter igjen.

dyregaterkart-fFCJx4V98Q.jpg

I mai i år ble en nesten 300 kvadratmeter stor toppleilighet med adresse Dyna brygge ytterst på Tjuvholmen lagt ut med pris på 50 millioner kroner. Den var Oslos dyreste leilighet, med en kvadratmeterpris på rundt 160.000 kroner. Den er fortsatt ikke solgt.

Gjennomsnittet for Oslo nå i september var 53.247 kroner per kvadratmeter. I fjor ble en leilighet på Gimle solgt til 40 millioner, med en kvadratmeterpris på 254.777. Ifølge megleren er det forsatt ståendenordisk rekord i kvadratmeterpris.

Melsgard synes det er en variert gruppe som har vært interessert i boligene.

— Det er folk i alt fra tidlig etableringsfase til pensjonister. Hovedtyngden ligger rundt 50 år, pluss-minus.

Tjuvholmen KS selger bare de nye leilighetene. Utbyggingen har foregått i flere trinn siden 2005, og flere ganger har hun sett at folk kommer og kjøper ny leilighet flere ganger.

— Vi har jo lagt ut felt for felt, og da har det gjerne kommet nye godbiter hver gang. Da har folk flyttet på seg, sier hun. Melsgard er spent på prisene på Filipstad, bare noen få meter bortenfor Tjuvholmen. Her er det planlagt rundt 3000 boliger.

Folk flytter internt til nye godbiter

Eiendomsmegler Peder Selmer hos Krogsveen Tjuvholmen anslår at han har solgt rundt 100 brukte Tjuvholmen-leiligheter de siste åtte årene. Også kjøperne av brukte leiligheter har i stor grad fylt 50 år.

— Det er en liten gruppe mennesker som har råd til å kjøpe her, som for eksempel folk som jobber på Tjuvholmen eller Aker brygge, advokater og finansfolk, eller folk som vil bo nært sjøen. De fleste er folk i moden alder som selger sine eneboliger, sier Selmer.

  • **I fjor sommer protesterte borettslaget på Tjuvholmen mot nattbading:
Les også

Skiltingen på Tjuvholmen endret etter protester fra badende

.**
Det er også firmaer som kjøper mindre leiligheter til bruk for ansatte.

— Det er veldig sjelden vi har budrunder på Tjuvholmen, fordi de er dyrt, sier Selmer. Ifølge han ligger gjennomsnittsleilighet på ca. 85 kvadratneter på rundt syv millioner. De billigste leilighetene ligger helt ned mot fire millioner.

Hans kollega eiendomsmegler og daglig leder Jan Fredrik Bonde i Sem og Johnsen i Vika mener at man ikke bare kan se på kvadratmeterpris.

— Det er mange motiver for å kjøpe den typen eiendom. Alle er klar over at de betaler en høy sum, men du kan være litt forsiktig med å se deg blind på kvadratmeterpris. Du betaler også for goder som terrasse og parkering, sier Bonde.

Opptatt av kvadratmeterpris? Se hvordan en familie på tre får plass til soverom, stue, kjøkken og bibliotek i kun et rom.


Datauttaket ble gjort av Finn.no for perioden 1.januar 2014 til 19.august 2015. Finn har valgt gater med minst 5 boliger i gaten, og både leilighet, enebolig, rekkehus og tomannsbolig er inkludert i uttaket.

Aftenposten og Finn.no har samme eier.

Les også

  1. Boligsalget på Sørenga spratt opp da sjøbadet sto ferdig

  2. Oslos minste leilighet til salgs

  3. Bolignedturen fortsetter i Stavanger