Oslo

Vålerenga får grønt lys, starter stadionbygging til høsten

Onsdag kom beskjeden VIF har ventet på: ESA godkjenner klubbens nye fotballstadion.

Slik er det planlagt at stadionet skal se ut.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Christian Sørgjerd
    Journalist
  1. juni skal et ekstraordinært årsmøte i Vålerenga Fotball vedta at klubben skal bygge sin egen arena på Valle Hovin.
  2. juli er det planen å legge ned grunnsteinen i det som skal bli Vålerengas nye hjemmebane. Etter 103 år får klubben sitt eget hjem.

Allerede i august kan gravingen ved Valle Hovin starte.

I september 2017 kan Vålerenga ta avspark foran 18.000 tilskuere på splitter ny stadion. Hele 6000 av plassene blir ståplasser for supportene.

Den gladnyheten fikk Vålerenga onsdag. Da ble det siste hinderet på en veldig lang og tung vei passert: det ble klart at ESA godkjenner avtalen klubben har gjort med Oslo kommune.

ESA er overvåkingsorganet for EØS-avtalen. De har sett på saken siden Vålerenga har fått tomten for 1 krone fra kommunen, og stadionet skal finansieres gjennom at det også bygges lokaler for en skole, som så leies ut til Oslo kommune.

Men ESA har ikke noe å utsette på avtalen.

— Fantastisk med et eget hjem

— Dette er en fantastisk dag for hele Vålerenga, sier Åge Petter Christiansen, styreleder i Vålerenga Kultur- og idrettspark. Han understreker at dette er et resultat av et meget godt samarbeid med kommune, skole og långiver, Fokus Bank.

Han er ikke i tvil om at Vålerenga kommer til å spille for utsolgt hus det første året på helt eget gress.

— For fotballen betyr det det utrolig mye å kunne flytte inn i eget hjem etter 103 år. Kort sagt betyr det at vi får helt andre utviklingsmuligheter de neste hundre årene enn vi har hatt hittil. Det betyr mye for vårt beste lag, men det vil også bety mye for alle våre bredde- og sosiale aktiviteter å få et eget hjem, sier Christiansen.

Slik blir stadionet

Vålerenga skal bygge et anlegg som totalt vil koste snaut 700 millioner kroner. Halvparten vil gå til selve fotballanlegget: tribuner, fotballbane og garderober. Den andre halvparten skal brukes på skole, parkering og noe næringsvirksomhet i stadionkroppen.

Spilleunderlaget blir kunstgress.

— Ja, vi ville ikke fått en avtale med Oslo kommune hvis vi hadde lagt et naturlig gress som bare kan brukes noen timer hver uke, sir Christiansen.

Selvaag skal også bygge boliger i tilknytning til anlegget. Vålerenga har delvis finansiert prosjektet ved å selge tomten, men vil ha behov for å låne i overkant av 400 millioner kroner.

— Vi har inngått en 25 årig leieavtale med Utdanningsetaten som vil dekke finanskostnadene, sier Christiansen.

- Hvordan skal dette feires?

— I tillegg til grunnsteinsnedleggelsen skal det feires på veldig mange fotballbaner i byen og landet utover høsten, sier Christiansen.

OBOS Arena?

Vålerengas fremtidig hjem har ikke fått noe navn, men nå som det siste hinderet later til å være passert kan arbeidet med å finne en samarbeidspartner begynne for fullt.

— Vi har ikke noe prinsipielt imot å selge arenaens navn. Men vi ønsker oss en samarbeidspartner som er glad i fotball og i Oslos østkant, sier Christiansen.

- OBOS?

— Det er én kandidat på min liste.

To ledige hjørner

Men helt ferdig vil arenaen ikke være til åpningen i 2017:

— Nei, vi vil ha to åpne hjørner. Vi har ikke penger til å bygge dem inn. Vi håper å få gjort noe med det etter hvert, men det er mange arenaer som har åpnet med åpne hjørner! sier en meget lykkelig styreleder Christiansen.

Les også

  1. − Oslo er ingen idrettsby