Oslo

Politiet dropper streken på "Plata"

Onsdag ettermiddag brukte generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund svart oljemaling til å male over den omstridte streken på "Plata" i Oslo. Politiet vil neppe finne fram sprayboksene igjen.

-Nei, vi vil sannsynligvis ikke male en ny strek der. Dette er ingen stor sak for oss, sier stasjonssjef Kjell Grobe ved Grønland politistasjon til NTB.

Han tror ikke generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund vil bli straffeforfulgt etter torsdagens aksjon, som skjedde til applaus fra rusmisbrukerne på "Plata" ved Oslo Sentralstasjon. De narkomane har aldri lagt skjul på at de misliker den hvite streken som politiet har påbudt dem å holde seg bak.

Streken har vært der til eller fra i halvannet år.

-Krenkelse

"Segregasjonsstrek", er betegnelsen Human-Etisk Forbund har gitt streken. I et brev til politimesteren i Oslo, med kopi til justisministeren og politidirektøren, utdyper generalsekretær Lars Gule hvorfor han misliker påfunnet så sterkt.

-Dette er et uakseptabelt virkemiddel, og representerer en krenkelse av menneskers verdighet, mener Gule.

Stasjonssjef Grobe avviser at politiet har krenket de narkomane.

-Streken var ment for å synliggjøre hvor rusmisbrukerne kunne oppholde seg for å være til mindre sjenanse for publikum, forteller han.

Samtidig med aksjonen fra Human-Etisk Forbund kunne internettbrukere more seg eller la seg provosere over et spill driftige datafolk hadde laget om saken. I spillet "Pannnikk på Plata" hjelper du politiet med å holde rusmisbrukere på den riktige siden av en hvit strek.

Dataspill

Det er Reeltime Interactive AS som står bak spillet der det er om å gjøre for politiet å kaste batonger mot rusmisbrukere som går over streken. Treffer du, forsvinner misbrukerne i en blodpøl.

-Jeg har gjennom et langt politiliv lært ikke å hengi meg til hissige reaksjoner. Personlig blir jeg ikke krenket av dette, det er nok ment som en morsomhet, sier Grobe.

Han tror ikke spillet er et uttrykk for hvordan osloborgere mener politiet behandler de narkomane på.

-Nei, vi har et godt forhold til menneskene som oppholder seg på "Plata". Jeg er stadig innom selv og snakker med dem, sier politistasjonssjefen.

Han legger til at Oslo-politiet senest for en uke siden hadde en ryddedugnad sammen med rusmisbrukerne på "Plata". Mer enn 15 søppelsekker ble fylt av brukte sprøyter og annet søppel.

(NTB-Mats Rønning)

 1. Les også

  Human-Etisk Forbund fjernet streken

 2. Les også

  Narkomane må holde seg bak streken

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Vaterlandsparken er perfekt for narkotikakriminalitet

 2. OSLO
  Publisert:

  Frelsesarmeen mener «fristed» for Oslos rusmisbrukere er en dårlig idé

 3. OSLO
  Publisert:

  Arild Knutsen om uteområde for rusmisbrukere: – Ingen vil ha et lovtomt rom

 4. NORGE
  Publisert:

  Humanetikere protesterer mot at prester får formidle dødsbudskap

 5. DEBATT
  Publisert:

  Et ødelagt byrom og de sjanseløse | Camilla Farstad Lamprecht

 6. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen vil gi gratis heroin til rusavhengige