Oslo

Nå kan nabohusene bli krympet

Havnevesenet har fått rollen som den grådige tomteeieren ved operaen. Men torsdag kan havnestyret åpne for at høydene skal ned.

Bebyggelsen i dette området skal vurderes på nytt. Torsdag vedtar trolig havnestyret å åpne for en helt ny plan for operaens nærmeste omgivelser, inkludert de omstridte kontorbyggene på baksiden.
  • Forf>
  • <forf>hilde Lundgaard <

Oslo havn og deres datterselskap HAV eiendom har fått mye pepper for den tunge bebyggelsen rundt operaen.Nå viser det seg at det internt i begge selskapene arbeides intenst i kulissene for å finne en bedre løsning for tomtene. I havnestyrets møte torsdag, er Bjørvika satt på dagsorden. Målet er å få et klart vedtak som kan åpne for reduserte høyder.— Kritikken kommer nå fra alle kanter. Alle ser at dette blir for voldsomt og at høydene må ned. Som eier og generalforsamling må vi gi HAV ryggdekning for å gjøre det, sier nestleder i havnestyret, Erna Ansnes (A), som ba om å få saken opp. Hun sitter også i styret for HAV eiendom.

Intern oppvask

Men før styret rakk å ta debatten, gikk den mektige styrelederen Bernt Stilluf Karlsen (V) ut i et to siders oppslag i Dagbladet lørdag og fortalte at han lenge har planlagt å tegne om hele området rundt operaen. Utspillet har skapt irritasjon blant dem som mener at Karlsen igjen gir et inntrykk av at det er han og Havnevesenet, ikke politikere og byplankontor, som styrer byutviklingen.- Han erter på seg mange ved å gå solo. Det er veldig uklokt, ikke minst fem dager før styremøtet. Nå kommer vi til å bruke masse tid på å skjelle hverandre ut istedenfor å finne gode løsninger, sier Ansnes, som i forkant rådet Karlsen til å ligge lavt.

Avviser kritikk

Men styrelederen avviser kritikken.- Nå gikk debatten i øst og vest, og HAV ble fremstilt som et grådig monster. Da var det riktig å gå ut med at HAV lenge har ment at vi må se på omgivelsene på nytt når vi ser hvordan operaen faktisk ser ut, sier Karlsen. Han understreker at det er politikerne, ikke grunneierne, som har vedtatt gjeldende regulering. Og at en eventuell omregulering må gjennom vanlige, demokratiske prosedyrer.- Men det blir jo komplisert hvis man må kjempe mot grunneier, tilføyer han.

Mindre og billigere?

Han avviser heller ikke å revurdere den omfattende avtalen som ligger til grunn for hele utbyggingen av Bjørvika. Den forplikter utbyggerne til å bidra med 2500 kroner pr. kvadratmeter de får bygge. Pengene skal gå til infrastruktur som skoler, barnehager, havnepromenader og avløpssystemer.- Kanskje er det mulig å bygge mindre og billigere. Vi har lært mye på tre år, sier han. Men uansett må Karlsen forberede seg på oppvask på torsdag. - Nå må vi få vite hva som faktisk foregår. Bjørvika er ikke noen sandkasse der Karlsen kan bygge slott, raser styremedlem Knut Roger Andersen (A). I et tosiders notat krever han avklaring av en lang rekke forhold rundt rollene til Havnevesenet, HAV og Karlsen.

Les også

  1. Lover mer luft rundt operaen

  2. Nye planer åpner opp for operaen

  3. Vil kjøpe fri opera-naboer

  4. Operaen får ikke full besetning før 2010

  5. - Ser fantastisk ut

  6. Opera for folket

  7. Opera fra hele verden