Oslo

Rause med løftene

Fra venstre: Torger Ødegaard, Anette Wiig Bryn, Peter N. Myhre, Grete Horntvedt, André Støylen, Sylvi Listhaug og Erling Lae (foran).

Byrådsleder Erling Lae (h) lover bedre tilbud til gamle, skoleelever og barnehagebarn. For første gang på flere år får sultefôrede bydeler mer å rutte med.

  • <forf>hilde Lundgaard Bjørn Egil Halvorsen Anbjørg Bakken <

Rekordmessig oppussing av skoler

3800 nye barnehageplasser

Minimum fire timer hjemmehjelp i måneden til eldre

150 millioner ekstra til eldreomsorg og barnevern i bydelene

Fullfinansiering av nytt HolmenkollanleggDette var noen av godbitene da byrådsleder Erling Lae i formiddag la frem det romsligste budsjettforslaget for Oslo på årevis. Borte var det gamle refrenget om "effektiviseringsgevinst". Nå snakker byrådene om "økt handlingsrom" og "et raust budsjett".— Det går veldig bra i Oslo. Først og fremst takket være våre egne skatteinntekter, sa Lae, og ville nødig dele æren med Jens Stoltenberg. Spesielt ikke i et valgkampår. - Ja, dette er et valgkampbudsjett. Men vi har lært av Regjeringen ikke å ta munnen så full at vi må kutte året etter, sa han.Uansett skal økte skatteinntekter, et solid aksjeutbytte på 650 millioner og mer penger fra staten, gjøre det mulig å legge vekk sparekniven. Riktignok må hele kommunen - skoler, sykehjem og barnehager inkludert - spare inn eller "effektivisere" 0,4 prosent, noe byrådet mener er et rimelig krav.- Når bydelene allerede i år får 150 millioner ekstra og det samme neste år, vil de virkelig merke det, sa André Støylen, som forventer at de samme bydelene til gjengjeld skal sørge for at sykehjemskøene forsvinner. Men hvem som skal sørge for flere plasser, vil byrådet først svare på i en egen sak i løpet av høsten.Løfter om storstilet barnehagebygging har vært en gjenganger for byrådet. Også neste år legges listen høyt med 1250 millioner som skal gi 3850 plasser for barn over tre år. Omregnet til plasser for barn under tre år, som i stor grad fyller barnehagekøene, blir det betydelig færre plasser. Lae innrømmer at både tomter, bevaring av grøntområder og mangel på førskolelærere er en betydelig utfordring, men er fortsatt offensiv.- Målet er full barnehagedekning neste år. Men jeg er ikke så rød-grønn i hodet at jeg vil garantere det. Finansbyrådens eneste bekymring er at det er banken som finansierer mye av investeringene. Neste år legger byrådet opp til å låne nærmere tre milliarder. Dette skyldes blant annet at det omstridte storsalget av kommunal eiendom er over.- Jeg går heller i banken og låner enn å selge noe vi egentlig trenger selv.- Hva er det mest kontroversielle i dette budsjettet?- Ingen ting. Og slik jeg kjenner Kr.F. og Venstre, vil det gå greit å få flertall for det, sier Erling Lae.

Les også

  1. Mer og bedre hjemmehjelp

  2. Fortauer brøytes først i februar