Oslo

Fortauer brøytes først i februar

Mens noen gårdeiere må ta måke selv, får andre fortauet brøytet dobbelt. Det er duket for nytt vinterkaos når kommunen skal brøyte fortauer i sentrum.

Gårdeiere som droppet å fornye kontraktene, må nå ta snøskuffen i egne hender inntil 1. februar. Kommer det like mye snø som i fjor, kan de få mye å gjøre.

Årsaken er at kommunen først i formiddag kunne si nøyaktig når de kan overta brøyteansvaret fra gårdeiere i indre by. Det blir ikke fra årsskiftet, men 1. februar — trolig lenge etter at den første snøen har falt.

Anbudsreglement

— Vi kunne ikke sette i gang før, blant annet på grunn av anbudsreglement, sier byrådsleder Erling Lae. Det blidgjør neppe Huseiernes Landsforbund, som i sommer var fortvilet over treghet og dårlig informasjon. Da gikk nemlig fristen for fornyelse av private brøytekontraktene ut for mange gårdeiere, uten at kommunen kunne gi noe klart svar om når de overtar ansvar for snørydding. Gårdeiere som droppet å fornye kontraktene, må nå ta snøskuffene i egne hender inntil 1. februar. For dem som ikke våget å ta sjansen, venter trolig tidenes brøytesesong. Etter 1. februar. - Det blir nok endel "dobbeltbrøyting", medgir Lae. Samtidig betyr det at mange trolig har kjøpt brøytetjenester unødvendig. Private kontrakter kan løpe over flere år. Måkebyråd Peter N. Myhre sier at det er uaktuelt å overta kontraktene til gårdeiere som allerede har inngått avtaler. - Det er snakk om flere tusen gårdeier og avtaler, og vi måtte ha behandlet alle likt. Da ville vi ikke kommet i gang før i 2010, sier han.- Angrer du på at dere ikke ventet med å ta over ansvaret?- Rent praktisk kunne det vært bedre å vente til 1. juli og la skiftet foregå mellom to vintersesonger. Samtidig har det vært mye oppmerksomhet om saken. Det er store forventninger, og gårdeierne har ivret for å få det til, sier han. Kostnadene for å ta over måking og strøing anslås i budsjettet til 30 millioner. Det berører rundt 3000 gårder i indre by.

Les også

  1. Mer og bedre hjemmehjelp

  2. Rause med løftene