Oslo

Byrådet vurderer nye lettelser i Oslo

Byrådet i Oslo vil på en pressekonferanse fredag neste uke komme tilbake til den videre gjenåpningen av Oslo.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen er svært glad for at Oslo nå får en betydelig større andel vaksinedoser fremover.
  • Birgitte Iversen
    Journalist
  • Robert Gjerde
    Journalist

Oslo vil få langt flere vaksinedoser fremover, varslet regjeringen onsdag.

– Det er åpenbart at dette vil påvirke gjenåpningen av Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten.

Oslo er den kommunen i Norge som har vært lengst nedstengt.

– Dette har vi ventet på lenge, fastslår Johansen.

Han sier byrådet i Oslo vil innkalle til en pressekonferanse neste fredag, 21. mai, om veien videre for gjenåpningen.

– Dersom smitten fortsetter å gå ned, antall vaksinerte går opp og antall sykehusinnleggelser fortsetter å gå ned, så vil vi komme tilbake med flere detaljer om gjenåpningen i slutten av neste uke, sier Johansen.

Restauranter og treningssentre kan stå for tur

I slutten av april la byrådet frem en femtrinns gjenåpningsplan for Oslo.

Lettelsene i trinn én og deler av trinn to er allerede innført, som åpning av butikker og kjøpesentre og slutt på forbudet mot å ha flere enn to personer på besøk hjemme. Johansen sier det nå er resten av elementene i trinn to som skal vurderes.

Der gjenstår blant annet åpning av kafeer og restauranter, skjenking til kl. 22, åpning av treningssentre, kinoer, museer og teatre, samt å vurdere å åpne for breddeidrett for voksne.

Tirsdag ble det varslet at videregående skole skal tilbake på gult nivå 18. mai, og at det deretter ikke ville komme noen lettelser før 27. mai.

Det førte til sterke reaksjoner fra blant annet fra NHO på vegne av serverings- og utelivsbedriftene i Oslo.

– Det var en misforståelse, sier Johansen nå.

Han sier de siste forskriftsendringer automatisk ble forlenget med to uker, altså til 27. mai, men at det ikke betyr at det ikke kan komme lettelser før den tid.

Vil vurdere fordeling mellom bydelene

Oslo og andre østlandskommuner med høyt smittetrykk vil få 60 prosent flere vaksinedoser fremover.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier ekstradosene vil være klare enten fra uke 22 eller uke 23, altså i starten av juni.

Han sier at det gjør at Oslo vil ha ferdigvaksinert sin voksne befolkning cirka én uke tidligere enn uten skjevfordelingen, som opprinnelig var anslått til siste uken i juli.

Raymond Johansen sier byrådet nå raskt skal ta stilling til hvordan de nye ekstradosene skal fordeles mellom bydelene. Forrige gang Oslo ble tilgodesett med flere vaksinedoser, lå det en statlig føring på at de seks bydelene i Oslo øst med mest smittetrykk skulle prioriteres.

– Vi må se på om det ligger noen slike føringer fra staten denne gangen, sier han.

Johansen peker på at det nå er bydel Grünerløkka som har mest smitte. Bydelen har samtidig færrest vaksinerte på grunn av at det er en bydel med mange unge innbyggere.

– Bra for hele Norge

Johansen var svært lettet da nyheten om en kraftig geografisk skjevfordeling av vaksinedosene kom. Byrådet i Oslo har i lengre tid etterlyst flere vaksiner til hovedstaden.

– Oslofolk har levd med svært strenge tiltak lenge, og det siste halve året har det aller meste vært stengt. At vi nå får flere vaksiner, er svært gode nyheter for gjenåpningen, sier Johansen.

Han mener beslutningen er til beste for hele Norge. Han peker på Holden- utvalget, som tidligere i år slo fast at dess raskere man får ned smitten i områder med mest smittetrykk, dess raskere kan hele landet gjenåpnes.

Les mer om

  1. Vaksine
  2. Raymond Johansen