Oslo

Her slipper du kø og kaos når «hele Oslo» skal ut i Marka

Fulle tog preget Oslo-området lørdag. Vy ber folk ta bilen eller legge turen til eget nærmiljø. Her er ekspertenes tips til en koronafri skitur uten kø og parkeringsbøter.

Krokskogen lørdag.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB

Gnistrende vinterføre i et snødekket Nordmarka. Blå himmel, vindstille og helg.

Skigåere sto lørdag tett i tett på tog og perronger. Også tidligere denne måneden kom det meldinger om fulle tog og T-baner i Oslo-området. Midtstuen T-banestasjon på linje 1, Frognerseteren, ble stengt av sikkerhetsmessige hensyn forrige helg.

– Det er selvfølgelig ikke en situasjon vi ønsker. Vi vil at folk skal ta myndighetenes oppfordring om å ikke reise kollektivt hvis ikke man absolutt må, på alvor. Hvis de skal på skitur, anbefaler vi å ta bilen eller legge turen til nærmiljøet, av hensyn til smittevern, sier kommunikasjonssjef Tiril Rake Helgesen i Vy til NTB.

Forrige helg ba Ruter folk om å holde seg unna kollektivtransporten med mindre det var strengt nødvendig.

Ekstraavganger søndag

Vy satte inn ekstra personell på stasjonsområdene for å veilede folk lørdag morgen. De har ingen myndighet til å kaste folk av togene eller nekte dem å gå om bord. Folk har selv et ansvar om å holde avstand eller ikke reise.

Selskapet kommer til å sette opp to ekstraavganger i morgentimene søndag for lokaltoget L3x Oslo-Jaren.

– Dette er ikke fordi vi ønsker at flere skal reise, men for å fordele folk mest mulig, sier Helgesen.

Men hvordan komme seg ut i markamagien uten kø, kaos og koronavirus?

Aftenposten har søkt råd hos markatravere og drevne turfolk. Dette er tipsene som vil blidgjøre både Raymond, Nakstad og Nansen.

Ved Stig på Årvoll kan man både kjøre slalåm i Oslo skisenter eller starte skituren inn i Lillomarka. P-plassen hadde god plass selv midt på dagen lørdag.

Bynær, men lite kjent utfartsparkering

– Det å bruke to timer på å komme til Frognerseteren, har jeg aldri skjønt poenget med. Her er det alltid plass. Jeg har gått herfra siden jeg var guttunge. Men ikke fortell dette til noen, spøker Stein Anderssen mens han smører langrennsskiene.

Han har parkert bilen på utfartsparkeringsplassen ved foten av Grefsenkleiva. Selv om klokken har passert 12 en lørdag, som attpåtil er første åpningsdag for Oslo skisenter, er det ledige P-plasser på Stig, vest på Årvoll.

Her starter lysløypen inn i det bynære skieldoradoet Lillomarka.

Det er den tredje flotte vinterehelgen på rad. Og P-plassene ved Grefsenkollen og Trollvannstua er fulle. Men hvis man orker å starte skituren i en motbakke, så er Stig et mindre folksomt utgangspunkt. Det er også mulig å ta buss til Årvoll og gå rett ut i skisporet fra både Stig og Isdammen.

Startsted for de innviede. Ved Stig, i bunnen av Grefsenkleiva, kan Anja Ebbesen og Anne Kristiansen starte Lillomarka-turen. Mor og datter bor i området og kjenner hemmeligheten.
Les også

Les milslukerens tips for å snike seg inn i Marka

Nytt serveringstilbud i mindre travel kant av Nordmarka: Trantjern.

Nytt pølse- og vaffeltilbud i nord

– Det har vært nede i 20 minus i Nordmarka i dag, men her i høyden er det mildere. Det er ikke vind og solen varmer, forteller Kjetil Hagen i Skiforeningen. Han befinner seg på Trantjern nord i Nordmarka.

Denne markaplassen ble i høst kjøpt av Skiforeningen og Turistforeningen. I helgen åpnet serveringen fra en rastebu på Trantjern.

Selv om det lørdag ble solgt bra med vafler og toddy, får man ofte dette hjørnet av Nordmarka nesten for seg selv. I hvert fall litt senere på dagen, når langtraverne har forsvunnet innover skisporene mot Oslo. Nøkkelen er utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen, som nås med bil på bomvei fra Jevnaker.

– Gjerdingsveien opp til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen er det ikke så mange som kjører. Men derfra er det kun en drøy kilometer på ski hit til Trantjern, sier Hagen.

Serveringstilbudet på Trantjern er med på å strekke bruken av Nordmarka. Hagen mener barnefamilier trenger flere korte turmål med noe som kan friste de minste fremover. Han mener Trantjern er et perfekt mål fra Tverrsjøstallen eller Myllsdammen.

På Bislingen helt nord i Marka var det mange rare, hvite skapninger å se tidlig lørdag morgen, men ingen skiløpere . Det kom flere mennesker ut over dagen, men det meldes at parkeringsplassen på Nordmarkas tak aldri ble mer enn halvfull.

Ta skitoget mot nord – og hjem igjen

Hagen bor rett ved skiløypa i Nittedal. Selv der har det vært parkeringskaos de siste helgene.

– Det henger sammen med situasjonen i samfunnet. Folk har behov for å komme seg ut. Det beste er å ta Gjøvikbanen inn i Marka. Da har man mange muligheter. Du kan gå fra for eksempel Stryken eller Harestua. Da er det mulig å gjøre turen så lang du orker, og så gå ned til et sted med togstasjon eller T-bane.

Rett ved Styken stasjon, der Gjøvikbanen stopper hvis du gir beskjed, begynner skisporet inn i Nordmarka.

Buss eller sykkel sørfra

I andre enden av Nordmarka har markatraver Jørgen Fog flere anbefalinger. Han pleier å stake ut i Marka fra Sørkedalen.

– Der jeg parkerer blir det fullt veldig tidlig. Gratisplassene i Sørkedalen: Årnes og Skansebakken.

Fogs råd er å ta buss inn Lommedalen, til Årnes i Sørkedalen, Skansebakken eller Fossum. Og derfra inn i Bærumsmarka og Krokskogen.

– Det verste med å kjøre bil eller buss til Skansebakken er den enorme bilkøen hjemover, sent på dagen.

Han pleier å hente frem sykkelen før skiturer på vårparten.

– Da er det supert å starte fra Skansebakken, og du får ingen parkeringsproblemer, forteller Fog.

Et annet alternativ er tog mot nord.

– Jeg er sjelden på Markas østside, men tog til Stryken, Grua og Roa er mulig. Greit å gå mot Sognsvann derfra. Men man må være obs på at store vann ikke er sikre hvis de ikke er stikket.

Hvis du vil unngå fulle busser, bilkø eller P-kaos, kan man spenne skiene på sykkelen, anbefaler markatraver Jørgen Fog. Med sykkel er det supert å starte fra Skansebakken. Da får du ingen parkeringsproblemer, forklarer Fog, som pleier å bruke denne festeløsningen når våren nærmer seg: «Det er viktig å få skiene godt festet på sykkelen. Skituppene bakover, bakskiene festet sammen, stram rem over ski, staver og ramme langt fremme (uten å hindre styret og bremser). Fleksible strikker lengst mulig bak. Sykkelsekk under skiene og sekk oppå stabiliserer mot risting.»

Les også

 1. Folk flykter fra gråvær og koronatiltak til marka. Kommunen venter at trenden vil styrkes.

 2. 99 ganger forrige helg var kollektivtrafikken for full på grunn av Marka-reiser

Les mer om

 1. Nordmarka
 2. Skiforeningen
 3. Friluftsliv
 4. Tur
 5. Oslo
 6. Oslo-friluftsliv
 7. Marka