Oslo

Lapp fra arbeidsgiveren er nok til å få dispensasjon fra dieselforbudet

Det er ingen søknadsprosess for å få dispensasjon fra dieselforbudet, men du må kunne dokumentere at du kjører på jobb.

 • Heidi Anne Johnsen

Målet med dieselforbudet er at så få dieselbiler som mulig skal rulle rundt i Oslos gater på dager med ekstra høy forurensning.

Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten i Oslo kommune opplyser om at det ikke gis noen dispensasjon fra kommunen, men at en del dieselbiler er unntatt fra dieselforbruket.

Men hun bekrefter at mange er usikre på hvordan de skal gå frem, og at kommunen har fått mange henvendelser fra folk som lurer på hvem som fortsatt kan kjøre dieselbil.

 • 13 ting alle som bor i Oslo og eier en dieselbil – eller har vurdert å kjøpe en – bør vite om det nye forbudet.
Oslo sentrum i soloppgang mandag 16. januar. På grunn av lave temperaturer og stillestående luft blir det innført et midlertidig forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier fra tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Møtevirksomhet gir ikke unntak

– Er du næringsdrivende som ikke kan få gjort jobben din uten å kjøre bil, for eksempel håndverker som er avhengig av bilen i jobb, så er du unntatt, men du må regne med å kunne dokumentere det, sier Olsen.

Men hun presiserer at møtevirksomhet ikke kvalifiserer til et slikt unntak.

Det er ingen dispensasjonsordning eller søknad som skal godkjennes fra kommunens side. Godkjenningen skjer på stedet ved en eventuell kontroll. Alle som kjører på de kommunale veiene med dieselbil mellom klokken 06.00 og 22.00 må kunne dokumentere unntaket.

Ha med god dokumentasjon på ærendet

– Sørg for at arbeidsgiveren skriver en bekreftelse på at du er ute på et arbeidsoppdrag og er avhengig av bilen. Hvordan dette kan dokumenteres vil nok variere fra tilfelle til tilfelle, sier Olsen.

Men skal man levere en vare, så må man kunne dokumentere det. Både politiet og Statens vegvesen kan håndheve forbudet, og har myndighet til å skrive ut gebyrer. Og hun legger til:

– Har du ingen dokumentasjon, så må du kanskje godta gebyret her og nå, og eventuelt klage i etterkant.

– Sjekk på forhånd hva slags vei du kjører på

– Forbudet gjelder bare kommunale veier i Oslo og ikke på de statlige. Men vet folk hva slags vei de kjører på?

– Nei, det går ikke folk rundt og tenker på til daglig. Derfor er det veldig lurt å sjekke dette på forhånd. På kommunens nettside ligger det både kart og beskrivelse over hvilke veier som er omfattet av forbud.

Statlige veier er ikke omfattet:

 • Deler av ring 1
 • Ring 3
 • E6,
 • E18
 • RV4 Trondheimsveien
 • RV 163 Østre Aker vei
 • RV 190 Strømsveien

Transport til og fra Oslos S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig. På ring 1 vil det skiltes der det er forbud, skriver kommunen. Ring 2 er kommunal vei og dermed omfattet av forbudet.

Olsen presiserer at selv om du kjører bare 100 meter på en kommunal vei på vei til en statlig vei, så gjelder forbudet på alle de kommunale veiene.

– Vi kan ikke gjøre unntak for alt, når målet er å få ned antall dieselbiler på veiene. Vi oppfordrer folk til å tenke på hvorfor forbudet blir innført, og bidra til at luften ikke blir helsefarlig.

– Men det vil alltid være særbehov. Det skal utvises skjønn og vi regner med at kontrollørene utviser det, avslutter Olsen.

Les mer om

 1. Dieselforbud
 2. Bymiljøetaten
 3. Diesel
 4. Bil
 5. Luftforurensning