Oslo

19-åring tiltalt for uaktsomt drap etter Sandaker-ulykken

Den 45 år gamle syklisten skal ha stått på rødt lys da hun ble påkjørt av en brøytetraktor i februar. Nå er traktorføreren tiltalt for uaktsomt drap. Sjåføren nekter straffskyld.

Den 19 år gamle traktorføreren som forårsaket dødsulykken på Sandaker i februar er nå tiltalt for uaktsomt drap.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

For åtte måneder siden omkom 45 år gamle Maria Svaland da hun ble påkjørt av en traktor i krysset Sandakerveien og Hans Nielsen Hauges gate, rett ved Sandaker senter. Det var en traktor på åtte tonn, påmontert en snøfreser i fronten, som var involvert i ulykken. Traktoren var på vei til et brøyteoppdrag for Oslo kommune.

Den 19 år gamle sjåføren ble raskt siktet i saken. Nå er den unge traktorføreren tiltalt for uaktsomt drap på syklisten. Den omkomne skal ha ventet på grønt lys da hun ble påkjørt av det tunge kjøretøyet.

Ifølge tiltalen oppdaget ikke 19-åringen syklisten som befant seg i kjørebanen foran traktoren.

  • LES OGSÅ: Er du 16 år, har du lov til å kjøre traktor på 25 tonn

– Har tilstrekkelig med bevis

Politiadvokat Eric Lindset har ledet etterforskningen og skal være aktor når saken kommer opp i Oslo tingrett.

– Til å være en trafikksak så blir det omfattende bevisføring i retten. Påtalemyndigheten er overbevist om straffskyld, sier Lindset.

Fire øyenvitner skal møte i retten for å fortelle hvordan ulykken skjedde. Politiet har også sikret video fra to overvåkingskameraer i nærområdet.

– Kameraene har ikke fanget opp ulykken, men viser traktorens og syklistens bevegelser i forkant av ulykken, sier Lindset.

Maria Svaland ble 45 år gammel. Hun etterlater seg ektemann og to barn. Svaland jobbet som arkitekt i Snøhetta.

Strafferammen for uaktsomt drap er på seks år, men det er uvanlig at straffen blir så høy i trafikksaker. Hvis mannen blir dømt, risikerer han å måtte betale oppreisning til Maria Svalands ektemann og to barn.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Magnus Brekke Svanberg er 19-åringens forsvarer. Han sier at 19-åringen erkjenner ikke straffskyld.

– Han føler at han har vært tilstrekkelig aktsom, men uheldigvis så har denne ulykken skjedd. Denne saken er utrolig trist og tragisk for alle de involverte. Nå blir det opp til domstolen å avgjøre hvordan de ser på saken, sier Svanberg.

Han sier at ulykken har vært en stor påkjenning for den unge sjåføren.

– Det har vært en veldig stor påkjenning for ham, men han har fått god oppfølging av helsetjenesten og sin arbeidsgiver, sier Svanberg.

Traktorføreren mistet førerkortet på stedet, men er nå i en annen jobb.

Les mer om

  1. Trafikkulykker
  2. Førerkort