Oslo

Statsbygg anbefaler byuniversitet på Tullinløkka

Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo.

Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet, hvis Statsbyggs forslag går igjennom i Stortinget.
 • Ntb
 • Heidi Borud
  Kulturjournalist

Det var Statsbyggs hovedanbefaling da de mandag la frem ulike mulige alternativer for bruk av Tullinløkka og Nasjonalgalleriet for kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Alternativet innebærer at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet som totalrehabiliteres.

Dette er konklusjonen foreningen Redd Nasjonalgalleriet fryktet. De har allerede planlagt fakkeltog og lenkering for å protestere mot forslaget. Les saken her:

Les også

Planlegger fakkeltog mot kulturminner i Nasjonalgalleriet

Samtidig opprettes det et studenthus i St. Olavs g. 32 og et nytt forsknings— og undervisningsbygg i Akademihagen ved siden av Fredriks gate 3.

Statsbygg anbefaler videre at det ikke bygges noen nye bygninger på selve plassen, men at det lages et oppgradert parkanlegg med serveringssteder på Tullinløkka.

- Viktig debatt om byutvikling

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ville ikke gå inn i debatten om hva Nasjonalgalleriet skal brukes til etter at det nye Nasjonalmuseet etter planen står klart i 2020.

Slik ser Entra eiendom for seg at et nytt bygg for Universitetet kan se ut. Forslaget er fra november 2015.

— Dette er et område som engasjerer befolkningen sterkt og det er bra. Nå har vi forhåpentligvis fått et godt beslutningsgrunnlag, sa Sanner etter at han fikk overlevert rapporten av direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.Utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud i Statsbygg har hatt ansvaret for utredningen og han understreket ønsket om å bevare det kulturhistoriske miljøet rundt Tullinløkka.

Statsbygg har søkt råd hos Riksantikvaren og Oslo kommune, og hatt en åpnen prosess i forhold til mange aktører i samfunnet.

— Det har under prosessen ikke meldt seg noen private aktører som har vært villig til å drive kunstgalleri i Nasjonalgalleriet, sa Grimsrud.

 • Det er stort engasjement blant Aftenpostens lesere når det gjelder den videre behandlingen av Tullinløkka-området. Les mer her:

Les også

 1. - Det vil være århundrets kulturpolitiske skandale om man tømmer Nasjonalgalleriet for kunst

 2. Museet får plukke fritt fra Hagens kunst til én milliard

 3. Absurd museumsbesøk-tellemåte | Per B. Rekdal

 4. Svensk museumsdirektør sier det er utenkelig at Sverige gjør som Norge

 5. Nasjonalgalleriet dobler billettprisene

Les mer om

 1. Byutvikling