Forsvaret vil selge en av Oslos eldste bygninger

Gamle Krigsskolen skal selges. Det blir for dyrt å totalrehabilitere det fredede og 400 år gamle kulturminnet, mener Forsvaret.

Gamle Krigsskole - med adresse Tollbugata 10 - ligger på hjørnet Tollbugata/Dronningens gate. Bygningen er en av de eldste i Kvadraturen. Den ble oppført kort tid etter at Christian IV i 1624, etter bybrannen, bestemte at Oslo skulle flyttes i ly av Akershus festning.
  • Christian Sørgjerd

Bygningen er fra tidlig 1600-tall og en av de eldste i Kvadraturen i Oslo sentrum. Allerede i 1802 overtok Forsvaret den, og frem til 1969 ble hærens offiserer utdannet her. Inntil nylig er den brukt til blant annet undervisning, kadettball, foredrag og representasjon.

«Et av Norges viktigste bygg», har generalmajor Odin Johannessen, sjefen for hæren, kalt den. Men nå skal den selges, skriver Forsvarets forum.

​ – Hæren synes det er fryktelig trist at denne nasjonalkulturelle bautaen skal selges, sier generalmajoren til bladet.

Det blir for dyrt å rehabilitere den fredede bygningen, er vurderingen til Forsvarsdepartementet. Regningen kan komme på opp mot 350 millioner kroner, ifølge eget anslag.

Les også

LES OGSÅ: Her borer de hull i den gamle nazibunkeren for å finne hemmelig etasje

– Historien sitter i veggene

Senterpartiet reagerer med vantro på nyheten om det forestående salget.

De mener det står som en illustrasjon på spagaten Forsvaret står i, hvor det skal gjøres store investeringer i nytt materiell samtidig som det kuttes i driften og antall operative soldater. Da havner midler til vedlikehold av den historiske bygningen svært langt bak i køen.

– Det er klart, hvis Gamle Krigsskolen skal konkurrere med Hærens midler til ammunisjon, så taper den. Så kanskje bør kulturministeren trå til. For meg er det ikke et poeng hvem som finansierer den, men at staten bør eie den, sier Liv Signe Navarsete, stortingsrepresentant for Sp.

Hun påpeker bygningens sentrale plass i den nyere historien. Ikke bare militært eller byhistorisk, men ikke minst som sentralt element i nasjonsbyggingen.

Plassen i historien er ikke minst personifisert gjennom rollen til generalmajor Diderich Hegermann. Han var sjef for Krigsskolen samtidig som han var sentral på Eidsvoll i 1814. Under det svenske angrepet på Norge noen måneder senere var han sentral i å forsvare den unge staten. Han ledet forsvaret ved Langnes skanse nær Askim, en av få norske seire undre i den kortvarige krigen.

– Allmennheten bør ha tilgang og Forsvaret bør få fortsette å bruke bygningen. Tradisjonen og historien sitter i veggene der, det skal vi ikke kaste på båten, sier Navarsete.

Også riksantikvar Jørn Holme har tatt til orde for at bygningen bør forbli i offentlig eie.

Les også

LES OGSÅ: Trodde du Eidsvoll var viktig? Her ble vår egentlige grunnlov vedtatt i 1814.

Prioriterer kuler og krutt

Hovedproblemet med Gamle Krigsskolen er omfattende setningsskader og vann som trenger inn i underetasjen, blant annet fordi grunnvannsforholdene har endret seg i årenes løp.

Vegger sprekker opp, tapet ramler av og deler av taket er i dag dekket av presenning.

Bygningen er en de best bevarte i Oslo var perioden etter 1624. Dagens romløsning og mye av interiøret stammer fra en ombygging i 1760, før Forsvaret overtok den.
For 18 år siden ble interiøret i krigsskolen restaurert. Nå står et omfattende strukturelt vedlikehold for tur. Maleriet på veggen er av generalmajor Diderich Hegermann. Som sjef for Krigsskolen bodde han i bygningens annen etasje.

– Vi ser at Gamle Krigskolen er en kulturskatt og at veldig mange er glade i den. Men det holder ikke med jevnlig vedlikehold av gamle bygninger, iblant må man ta grundigere grep. De er beregnet til å koste 350 millioner, og det er penger vi er nødt til å heller prioritere til operativ virksomhet, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet.

Umiddelbar sikring av bygningen er alene beregnet til 120 millioner kroner, og da vil den uansett ikke kunne brukes.

Frisch understreker at Forsvarsdepartementet har ansvar for en stor kulturarv, spesielt i de mange festningene, og slik tar ansvar og bruker store summer på å forvalte historien.

– Men dette ble for dyrt, sier hun.

Les også

LES OGSÅ: Denne bataljonen har nesten 228 års historie - og eksisterer fortsatt

Hvem vil kjøpe den?

Ansvaret for salget ligger hos Forsvarsbygg. Når de selger eiendom, går tilbudet først til andre offentlige instanser. Både departementer, etater og Oslo kommune vil få tilbud om å kjøpe bygningen til takst. Hvis alle avslår, blir den lagt ut på det åpne markedet.

I fjor sommer kjøpte Oslo kommune en annen og langt større eiendom på denne måten av Forsvaret. For 338 millioner kroner sikret kommunen seg det store Myntgata 2-kvartalet, som er nærmeste nabo til Akershus festning.

Det er ennå ikke avgjort hva det skal brukes til, men antagelig blir det en kombinasjon som blant annet inkluderer både boliger og en ny videregående skole. I mellomtiden skal det bygges lekeplass midt i kvartalet og lokaler skal leies ut rimelig til kunstnere.

Det er ennå svært tidlig i prosessen angående Tollbugata 10, men byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) åpner for at kommunen kan være interessert i å kjøpe Gamle Krigsskolen.

– Det må vi vurdere. Så må vi selvsagt se det ut fra hvilke behov vi har, sier hun.