Oslo

Vippa-gründer nominert til internasjonal prestisjepris

– Stor stas! utbryter Heidi Bjerkan. Gründeren mener at det på mange måter er Vippa i Oslo som er nominert til prestisjeprisen verd 1 million kroner.

Hjemme i Trondheim har Heidi Bjerkan drevet suksess-restauranten Credo i over 20 år. Nå kan Slottets tidligere kjøkkensjef få nær 1 million kroner å dele ut til ideelle prosjekter.
  • Sturle Scholz Nærø

Blant 140 navn fra hele verden går kokken og innovatøren fra Trondheim videre til finalen i The Basque Culinary World Prize. 24. juli kan hun motta 100.000 euro, nær 1 million kroner, som skal doneres videre til ideelle prosjekter.

– Det er Vippa-prosjektet i Oslo som har vært mest synlig i nominasjonen, og Vippa er hovedgrunnen til at jeg ble nominert, forklarer Heidi Bjerkan.

Internasjonal heder

Mat- og kulturhallen på Vippetangen, midt i Oslo, åpnet i april i fjor. Bjerkan er en av initiativtagerne, samt deleier i prosjektet.

Slagordet for den internasjonale hedersprisen, som i restaurantbransjen henger høyt, lyder: «Transforming society through gastronomy» – altså å transformere, eller omstille, samfunnet gjennom gastronomi. Bak utdelingen står The Basque Culinary Center i Spania, baskiske myndigheter, samt noen av verdens fremste kokker.

Helse, kosthold, miljø

Formålet er å «feire en kjøkkensjef som viser hvordan gastronomi kan ha en positiv påvirkning på områder som helse, kosthold, miljøet, sosial eller økonomisk utvikling», heter det i statuttene. Mottageren velger selv hvilke prosjekter prispengene skal deles ut til, innenfor lagte rammer.

– Bare det å være nominert, er en stor anerkjennelse av jobben man gjør og matprodusentene man jobber for. Min drivkraft er å påvirke enda flere mennesker i en bærekraftig og sosialt inkluderende retning. På Vippa i Oslo er denne filosofien ekstra vellykket, sier Heidi Bjerkan.

Les også

Dette mener anmelderen: 14 gode restauranter i vannkanten

Takhage med drivhus

I hjembyen Trondheim står 46-åringen blant annet bak restaurantsuksessen Credo, som samarbeider tett med lokale matprodusenter.

På Vippa satser Bjerkan og samarbeidspartner Erlend Mogård-Larsen på biodynamisk kretsløpsjordbruk, integrering og opplæring: Kokker fra hele verden, deriblant Syria og Etiopia, arbeider der. Samtidig satser senteret stort på lærlinger. Takhage med drivhus er prosjektert.

Ytterst på Vippetangen i Oslo, i et gammelt skur, får du ikke bare mat fra mange land: Vippa er også et kultursenter. I mars lanserte forfatter Jo Nesbø sin nyeste roman der.

– Hele stedet er basert på bærekraft og kretsløpstankegang. Vippa har fått voldsomt med oppmerksomhet, særlig utenfor Norge. Det virker som om ideene blir tydeligere sett med utenlandske øyne, fastslår Heidi Bjerkan.

Slottets tidligere kjøkkensjef

Idealisten er tidligere hedret med den økologisk baserte Matprisen 2017. I 2015 ble hun kåret til Årets kjøkkensjef. Nå er Slottets tidligere kjøkkensjef blant ti finalister til den internasjonale prisutdelingen 24. juli. Heidi Bjerkan er særlig glad for at prisvinneren ikke beholder pengene:

– Jeg trenger ikke nye klær. Å gagne seg selv er ganske uinteressant. En eventuell pris skal brukes til å påvirke enda flere mennesker i riktig retning. Jeg, det vil si vi, er godt i gang. Vippa er allerede blitt en større suksess enn noen hadde trodd, fremholder Heidi Bjerkan.

Les også

Les også: Første gründeridé var mislykket. Den neste resulterte i Oslos nye mathall.

Regnskapene viser at mat- og kulturhallen rett ved Oslofjorden slo an fra dag én: Fra åpningen i april i fjor og ut året omsatte Vippa for 42 millioner kroner. Overskuddet ble på 2,3 millioner.

The Basque Culinary Price deles ut i matbyen Modena, i Italia, 24. juli. Blant andre nominerte er kjøkkensjefer fra USA, Tyrkia, Peru, Kongo og Spania.

Les mer om

  1. Mat og drikke
  2. Oslo
  3. Gründere
  4. Matpriser
  5. Miljø
  6. Bærekraft
  7. Integrering