Kø for å se populær TV-serie som har landet i Posthallen

Halvannen time før utstillingen hadde åpnet, var mange Game of Thrones-fans på plass utenfor Posthallen.
  • Det er så klart viktig å være først. Men det går greit å være nest først også, sier Henrik Alsmark (16) og Ulrik Svarstad (17) som i morgentimene satt og dirret av spenning utenfor Posthallens (tidligere Hovedpostkontoret) låste port.

De to hadde tatt turen inn fra Haugsbygd ved Hønefoss fredag, og overnattet i Oslo for å ha et godt utgangspunkt i kampen om å være først i køen utenfor den låste jernporten. Køen vokste seg jevnt og trutt ganske lang i timene frem mot åpningstidspunktet, klokken 10.

Ulrik Svarstad og Henrik Alsmark (bak hestehodet) gledet seg til å se utstillingen av kostymer og effekter fra sin favorittTV-serie.

— Vi våknet i sekstiden, men somlet litt og kom hit litt over åtte. Vi var ikke aller først. Men nå ligger vi godt an siden vi sitter rett foran porten, sier Henrik fornøyd og trekker et hestehode opp av sekken. - Det var en figur i Game of Thrones, men han (?) er ute av serien siden han døde i den første sesongenHenrik er en av (overraskende) få i køen som har kledd seg ut som en av figurene i den populære TV-serien.

Les anmeldesle av sesong 3 her

— Det er egentlig bøker, men de har jeg ikke lest. Men TV-serien følger jeg med på, akkurat som de fleste jeg kjenner. Den er kjempekul. Og så leser jeg kanskje bøkene etterpå, selv om jeg vet at det er feil rekkefølge, sier Henrik.

— Jeg har lest to og holder på med den tredje av bøkene. Det er kommet fem, og den sjette er visst underveis. Men forfatteren skriver så sakte! sukker Ulrik.

Trone smidd av sverd

Bak den låste jernporten, inne i Posthallen, er en rekke av de originale kostymene og effektene som brukes i TV-serien utstilt. Der er også en replika av jerntronen, som er smidd av sverd, og ikke noe behagelig sted å sitte.

— Likevel blir det selvfølgelig et høydepunkt å sitte der og få et bilde av seg i den tronen! sier Ulrik, om det mest attraktive sitteredskapet han kjenner til.

Kjendiser

Men de to er mest opptatt av levende mennesker.

— Det aller største blir å møte de to kjendisene sopm kal være her, sier de samstemte.

Og kjendisene det er de to skuespillerne John Bradley som spiler Sam Tarly i serien og som åpnet utstillingen i morges sammen med noske Kristofer Hivju.

Hva de mener om utstillingen kan du lese her.

20.000?

Henrik Alsmark har kastet hestemasken og inntatt jerntronen. Vondt, men stort!

Og selv om køen i dag morges ikke var veldig lang, en times tid før åpningen hadde det kanskje samlet seg et par hundre mennesker på hjørnet i Prinsens gate/Dronningens gate, så kan det ha vært lurt av Henrik og Ulrik å være tidlig ute; arrangøren venter 20.000 besøkende i løpet av de fem dagene utstillingen holder åpent. Kanskje kommer også utenlandske fans strømmende til Oslo og det gamel hovedpostkontoret?I Europa skal utstillingen kun vises i Oslo og i Belfast.

Det hele begynte da kabel-TV-selskapet HBO i Toronto spurte om å få låne noen kostymer til en liten utstilling. Siden den gang har det ballet på seg.

— Vi vet at serien har en stor fanbase i Norge og Norden. Utstillingen er en takk fra oss til fansen for deres lojalitet og støtte. Serien er blitt et unikt fenomen takket være dem, sier Elana Loewenthal, som er direktør for internasjonal markedsføring i HBO, til osloby.

Klare for shopping

Vår to venner fra Hønefoss er likvide, og klare for å skaffe seg varige minner fra sin favoritt-serie.

— Siden det er gratis å komme inn, så skal de vel tjene penger på andre måter. Vi håper at det er mulig å få kjøpt souvenirer som vi kan ta med hjem, sier de.

- Bedre enn forventet

Etter et par timer traff vi de to kompisen igjen. Da hadde de sett utstillingen, og den overtraff alle forventninger.

— Den var veldig kul, bedre enn forventet. Vi fikk virkelig sett skikkelig på kostymer, våpen og andre gjenstander som det ikke er så lett å se skikkelig på TV. Og så møtte vi en kjent skuespiller, John Bradley. Vi fikk både autografen hans og bilde av oss sammen med ham, bobler de to fornøyde ungguttene fra Hønefoss. Som også fikk prøvesittet jerntronen.

— Egentlig som ventet, vond - men veldig kul - å sitte i.

afp000706186-oQxafhlFRH.jpg