Yrende badeliv på Tjuvholmen – folk hopper i fjorden tross advarsler

Folk hopper, stuper, plasker og koser seg i dirrende ettermiddagsvarme ytterst på Tjuvholmen. Det er ikke spor av oljefilm å se på vannet.

Badelivet har flyttet til Tjuvholmen fra Sørenga etter oljeutslippet. Folk bes om å vurdere selv om det er oljefilm på vannet.

De fleste vi snakker med torsdag kveld har fått med seg advarslene, men bader likevel.

Sigrid Strømnes og Camilla Madsen tar sats og hopper uti. De har vært her så å si hver dag i det siste, og går på danselinjen på Bårdar Akademiet ikke langt unna.

– Så lenge vi hverken ser eller lukter olje, forsto vi det slik at det var greit å bade, sier de.

Og de har forstått det riktig:

– Vi har ikke satt opp skilt ved Tjuvholmen, men vi anbefaler folk å være oppmerksomme på lukt av olje eller en tynn oljefilm i vannflaten, sier Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.

 Sigrid Strømnes (t.v) og Camilla Madsen har vært faste badegjester på Tjuvholmen i det varme maiværet, og tok sjansen på et bad torsdag kveld også.

På den andre siden av havnebassenget ligger Sørenga, der det er stengt og tomt for badeliv.

Bymiljøetaten fraråder at det bades på Sørenga og alle steder i Oslofjorden hvor du ser oljefilm på vannet. Foreløpig er det observert olje i vannet på Sørenga og utenfor deler av Bleikøya og Hovedøya. Mannskapene har ikke funnet olje mot Tjuvholmen, men de har sett litt oljefilm ved Rådhusbryggene.

På Sørenga er det satt opp sperrebånd og gjerder, og torsdag var vektere til stede for å passe på at noen ikke lot seg friste til å bade.

Fraråder bading flere steder

  Det er vanskelig å motstå et bad så lenge alt virker normalt i vannet på den siste, varme dagen i mai.

– Det er observert olje mellom Bleikøya og Hovedøya, så vi fraråder bading her. Foreløpig har vi ikke sett noe på sørsiden av Hovedøya. Det har vært noe i havnen på Hovedøya, men det er usikkert om det er fra en av fraktbåtene, sier Kongsteien.

Torsdag kveld er det lange køer til båtene som går ut til Hovedøya, Gressholmen og Bleikøya. Mannskapene på den ene fergen forteller at de har sett litt oljefilm på vannet på vei frem og tilbake.

– Vi har fått beskjed om å si fra til folk at de må se opp for olje i vannet ute på øyene, sier Rolf Vidar Høksås, som er matros og dagvakt. Også på ruter-appen for dem som skal til Hovedøya står det «bading i Oslofjorden frarådes».

I køen har flere fått med seg advarslene om badevannet – men tar turen likevel.

 – Nydelig vann, minst 20 grader, sier Drilon Disha som har lagt seg til tørk på bryggekanten på Tjuvholmen. Han sjekket om det var oljefilm på vannet, men hoppet uti da han ikke så noe.

Kan bli uvel av å svelge vann med olje

Etaten fortsetter arbeidet med å undersøke vannkvaliteten på andre badeplasser på de populære badeøyene i fjorden, samt badeplassene innover i Bunnefjorden. Det var torsdag ettermiddag seks team ute i båter og på land for å observere og rapportere om oljesøl i vannet, ifølge Kongsteien.

– Det er snakk om en varm og lett olje som flyter opp til overflaten og lett fordamper i varmen vi har nå. Den kan ses som en tynn oljefilm på overflaten av vannet, og vi ber publikum om å bruke sansene sine hvis de er i tvil om hvor de kan bade, sier Kongsteien.

– Hvor farlig er det å bade der det er olje?

– Det er kjemikalier som man ikke skal ha på huden, men det verste er å svelge det eller puste det inn. Da kan man bli ordentlig uvel, sier Kongsteien.

Det var fortsatt lange køer av folk som vil ut til øyene, selv om det frarådes å bade enkelte steder.
Gjerder og sperrebånd møter Oslo-beboere som hadde tenkt å nyte et forfriskende sjøbad på Sørenga i dag.

Vet ikke når man kan bade igjen

Kongsteien kan ikke si noe om hvor lang tid det tar før man kan bade i indre Oslofjord igjen, men Sørenga sjøbad kommer til å være stengt helt til etaten får renset opp anlegget.

– Dette er jo rett ved elveutløpet. I tillegg til at det er oljesøl i vannet, har det kommet olje på selve sjøbadeanlegget. Derfor må vi rense opp før publikum kan bruke Sørenga sjøbad igjen, sier Kongsteien.

Han legger til at oljen kan forflytte seg med flo og fjære og med vind og strømninger i vannet.

– Vi kan ikke utelukke at oljen går lenger ut i Oslofjorden, men vi håper at den vil fordampe før den sprer seg utover, sier Kongsteien.